Русия поиска ликвидиране на военната инфраструктура на НАТО в България

Русия поиска ликвидиране на военната инфраструктура на НАТО в България

© ReutersРуските предложения за получаване на гаранции за националната ѝ сигурност по подразбиране означават извеждане на войските на НАТО от България и Румъния, заяви руското външно министерство, цитирано от РИА "Новости".


По принцип това не е новина, тъй като още в средата на декември Москва включи сред исканията си оттеглянето на военната инфраструктура на алианса до границите, на които беше разгърната през 1997 г., т.е., преди да започне разширяването със страни от бившия Варшавски договор. България е член от 2004 г.


Агенцията цитира отговор на писмени въпроси, изпратени до проведената преди седмица годишна пресконференция на външния министър Сергей Лавров. В него се казва: "Става дума за извеждане на чуждестранните сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел завръщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Такива страни са и България, и Румъния."
Не ясно кой е задал въпроса: "Какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.: да напусне НАТО, да премахне американските бази или нещо друго?"


Американски бази в България няма, това са обекти на Българската армия, изградени или модернизирани с помощта на САЩ за български, съвместни и съюзнически учения.


Руското външно министерство уточнява, че точката в предложенията за споразумение с НАТО съвсем съзнателно и пределно ясно е използвана тази формулировка "и тя не допуска каквито и да е двойни тълкувания".


В други отговори се повтарят добре известните тези на Кремъл, че европейските страни имали желание да работят с Русия по "позитивен дневен ред", докато напрежението в Европа "изкуствено са нагнетява от ръководството на НАТО и ЕС по инструкции от САЩ и агресивно русофобско малцинство, а "северноатлантически ветрове" заплашвали да издухат здравия разум от "западната част на нашия общ европейски дом".


На въпрос при конфронтация Русия сама ли ще се изправи срещу Запада от министерството отговарят, че е рано да се говори за такива сценарии, защото преговорният процес дори не е започнал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK