НАТО: Няма да се откажем от военно присъствие в източните си членове

Уана Лунджеску

© NATO

Уана ЛунджескуНАТО отхвърли в петък руските искания за изтегляне на силите си от Румъния и България докато дипломатическите усилия продължават да се предотврати война в Европа, след като Русия събра десетки хиляди войници близо до границите на Украйна.


"НАТО няма да се откаже от способността си да се защитаваме и защитаваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на алианса", каза в изявление говорителят на НАТО Уана Лунджеску.


Москва поиска правно обвързващи гаранции от НАТО, че блокът ще спре разширяването си и ще се върне към границите си от 1997 г. По-рано в петък руското външно министерство заяви, че гаранциите за сигурност, които Москва иска от Запада, включват разпоредби, изискващи силите на НАТО да напуснат Румъния и България.
В отговор на въпрос какво би означавало това за България и Румъния, които се присъединиха към НАТО след 1997 г., министерството каза, че Русия иска всички чуждестранни войски, оръжия и друга военна техника да бъдат изтеглени от тези страни.


НАТО отхвърли тези искания, заявявайки, че ще създадат първа и втора класа членове на НАТО, което алиансът не може да приеме. "Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Ние винаги ще реагираме на всяко влошаване на нашата среда за сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана", каза говорителката на НАТО. "НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK