Нидерландия изпраща два F-35 в България заради кризата с Украйна

Нидерландия изпраща два F-35 в България заради кризата с Украйна

© nato.intДва от най-модерните бойни самолети на въоръжение в света ще бъдат разположени на авиобаза "Граф Игнатиево" през април и май. Нидерландия изпраща свои F-35 в отговор на растящата руска заплаха около Украйна.


Страната е готова е да снабди Киев с отбранителни оръжия и обмисля и да помогне на украинската армия с военни инструктори. Вече се сглобява екип за кибер защита, която да помага на украинците срещу хакерски атаки като тази от миналата седмица, блокирала сайтовете на няколко институции.


Мисиите за наблюдване и контрол на въздушното пространство на новите членове на НАТО са от години, но този път мотивът е, че се реагира на "предизвикващото загриженост струпване на руски войски по границата с Украйна", написа в четвъртък до парламента на Холандия министърката на отбраната Кайса Олонгрен. Освен това тя предлага на силите на НАТО за реагиране амфибиен транспортен кораб (включтелно с възможности за десант и хеликоптери), както и две "базирани на сушата части", но без да дава подробности.
Според местните медии за пръв път страната разполага в чужбина свои F-35 и те ще изпълняват мисията си в сътрудничество с българските ВВС по бързо реагиране за прихващане на непознат самолет в небето над натовска държава и зоната за отговорност.


Нидерландия участва в проекта Joint Strike Fighter (JSF) за създаването им от 2011 г., но поради технически и други затруднения армията получи първите самолети едва през 2019 г. Вместо планираните 85 са поръчани 46, а през декември 2020 г. скадрилата в Льофварден постигна състояние на първоначална оперативна способност. Това означава, че в момента не повече от 4 такива самолета може да бъдат разполагани зад граница за кратко време.


В четвъртък външният министър Вопке Хукстра заяви пред Камарата на представители, че Нидерландия е отворена за "отбранителна военна помощ", ако Киев поиска такава. Обмисля се включване в мисиите за обучение на украинската армия, а премиерът Март Рюте и Хукстра ще посетят Украйна скоро.


Външният министър ще разговаря в понеделник за струпването на руски войски около Украйна с колгите си от ЕС, докато се търси обща позиция за санкции, в случай, че Русия атакува. Мнозинството нидерландски депутати подкрепят действи, коите да направят за Владимир Путин така, че евентуална агресия "да му зилезе много скъпо". Те говорят за изолиране от финансовата система SWIFT и отказ от пускане в действие на газопровода "Северен поток 2".


Хукстра не влиза в подробности, макар да не изключва изпреварващо блокиране на газопровода. Но общата позиция в Европа няма да е лесна, защото 40% от газа идва от Русия и няма как такова количество да се замести. "Затова създава много главоболия да критикуваш една страна за придвижването на войски и агресивно говорене."


Външният министър обясни също, че няма единомислие между европейските държави за агресивната руска позиция и какво да се прави с нея. Блокиране на банковата система може да има отрицателни последици и за самите икономики на страните от ЕС, допълва той. Невсички в нидерландския парламент одобряват и евентуалното включване на Украйна в НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK