САЩ се противопоставят на плановете за укрепване на СЗО

САЩ се противопоставят на плановете за укрепване на СЗО

© ReutersСъединените щати, най-големият донор на Световната здравна организация, се противопоставят на предложенията агенцията да стане по-независима, казаха четирима служители, участващи в преговорите, което поражда съмнения относно дългосрочната подкрепа на администрацията на президента Джо Байдън за ООН агенция.


Предложението, направено от работната група на СЗО за устойчиво финансиране, ще увеличи постоянната годишна вноска на всяка държава-членка, според документ на СЗО, публикуван онлайн и от 4 януари. Планът е част от по-широк процес на реформа, наложителен заради пандемията от COVID-19, която подчерта ограниченията на правомощията на СЗО да се намесва в началото на криза.


Но правителството на САЩ се противопоставя на реформата, защото има опасения относно способността на СЗО да се изправи срещу бъдещи заплахи, включително от Китай, казаха американски служители пред "Ройтерс", която разпространи ексклузивно новината. Вместо това се настоява за създаването на отделен фонд, пряко контролиран от донори, който да финансира превенцията и контрола на извънредните здравни ситуации.
Четирима европейски служители, участващи в преговорите, които отказаха да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да говорят с медиите, потвърдиха опозицията на САЩ. Правителството на САЩ няма незабавен коментар.

Публикуваното предложение призовава задължителните вноски на държавите-членки да се увеличават постепенно от 2024 г., така че те да представляват половината от основния бюджет на агенцията от 2 милиарда долара до 2028 г., в сравнение с по-малко от 20% сега, се казва в документа.


Основният бюджет на СЗО е насочен към борбата с пандемиите и укрепването на здравните системи по целия свят. Той също така събира още около 1 милиард долара годишно за справяне с конкретни глобални предизвикателства като тропически болести и грип.


Поддръжниците казват, че сегашното разчитане на доброволно финансиране от държавите-членки и от благотворителни организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс принуждава СЗО да се съсредоточи върху приоритетите, определени от финансиращите, и я прави по-малко способна да критикува членовете, когато нещата се объркат.


Независим комитет по пандемии, който беше назначен да съветва реформата на СЗО, призова за много по-голямо увеличение на задължителните такси до 75% от основния бюджет, считайки настоящата система за "голям риск за целостта и независимостта" на СЗО.


САЩ се противопоставят на плановете за укрепване на СЗО

© Reuters


Дългогодишен скептицизъм


Самата СЗО отговори на запитване, като каза, че "само гъвкавите и предвидими фондове могат да позволят на СЗО да приложи изцяло приоритетите на държавите-членки". Водещите донори от Европейския съюз, включително Германия, подкрепят плана, заедно с повечето африкански, южноазиатски, южноамерикански и арабски страни, казаха трима от европейските служители.


Предложението трябва да бъде обсъдено на срещата на изпълнителния съвет на СЗО следващата седмица, но разделенията означават, че не се очаква споразумение, казаха трима от официалните лица. СЗО потвърди, че в момента няма консенсус между държавите-членки и каза, че преговорите вероятно ще продължат до годишната среща през май на Световната здравна асамблея, водещият орган за вземане на решения на агенцията.


Европейските донори подкрепят овластяването, а не отслабването на медународните организации, включително СЗО. Европейски служител каза, че планът на САЩ "предизвиква скептицизъм сред много страни", както и че създаването на нова структура, контролирана от донори, а не от СЗО, ще отслаби способността на агенцията да се бори с бъдещи пандемии.


САЩ се противопоставят на плановете за укрепване на СЗО

© Reuters


Вашингтон от известно време критикува СЗО


Бившият президент Доналд Тръмп извади Съединените щати от СЗО, след като обвини организацията, че защитава първоначалното забавяне от Китай в споделянето на информация, когато COVID-19 се появи там през 2019 г.


Администрацията на Байдън се присъедини отново скоро след встъпването му в длъжност, но служители казаха на "Ройтерс", че смятат, че СЗО се нуждае от значителна реформа, и изразиха опасения относно нейното управление, структура и способност да се противопостави на нарастващите заплахи, не на последно място от Китай.


Един от европейските служители каза, че други големи страни, включително Япония и Бразилия, също се колебаят относно публикуваното предложение на СЗО. Двама от европейските представители казаха, че Китай все още не е изяснил позицията си, докато трети служител посочи Пекин сред критиците на предложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK