Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19

Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19


Те са готови на всичко, за да се заразят с коронавирус - включително да си платят. Организират се в групи в "Телеграм" и си търсят болен, от когото да прихванат вируса, разказва "Дойче веле". Какви са тези хора и защо го правят?


Мартин не вярва на политиците - нито на числата, които споменават, нито на данните, които споделят. Той чете вестниците, но "алтернативните информации", които намира в чатове в "Телеграм", му допадат повече. Още когато чува, че се работи върху ваксината срещу коронавируса, първата му мисъл е, че няма да си я постави. Мартин споделя, че оттогава всеки ден мисли дали е сбъркал, но винаги стига до извода, че е взел правилното решение.


Когато искаш умишлено да се заразиш с коронавирус


Мартин е на 32 години и живее в Хамбург, разказва "Франкфутер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). Той има дете, обича да посещава барове и клубове и прекарва много от времето си навън. Но когато в края на лятото Хамбург въвежда правилото 2G (само за ваксинирани и преболедували), той започва да се страхува. Какво ще стане, ако въведат същите ограничения и на работното му място? Той не иска да си купува фалшив сертификат за ваксинация, защото не го смята за "морално оправдано". Негов познат му разказва, че си е купил фалшив положителен PCR тест и по този начин е получил статут на "преболедувал". Но Мартин не иска да прави и това. За него остава една-единствена възможност - да се зарази умишлено.
Мъжът намира група в чат приложението "Телеграм", в която хора като него търсят болен от коронавирус, за да се срещнат с него. Някои дори са готови да си платят. Един потребител разказва, че е поставен под стрес от работодателя си. Други вярват, че човек не може да се зарази с коронавирус, затова начинанието им се струва безсмислено. Трети пък молят някой да им изпрати слюнка в плик по пощата. Търсенето е по-голямо от предлагането. Но един от участниците в групата, Дирк Шнайдер, пише: "Имам корона отскоро и ще я споделя. От Любек съм."


Тимур от Швейцария разказва как е стоял в автомобил с инфектиран над 1 час. Болният кашлял и кихал, но нищо не се получило - резултатът на Тимур е негативен. Сега той е принуден да стои по цял ден вкъщи и няма друг избор, освен да се зарази. Не вярва, че "грипът" може да му причини нещо, защото "познава тялото си твърде добре".


Една потребителка дава съвет на Тимур: да използва клечка за уши, за да вземе проба от инфектиран, и след това да си я постави в носа. Нейна приятелка е направила така. В резултат 15 души се заразили. Някои са боледували, други - не, но всичките са дали положителен резултат.


Когато положителният резултат носи "облекчение"


След няколко дни в групата се появява друг мъж от Швейцария, който е с положителен тест. Тимур предлага да се срещнат. Той изпълнява процедурата с клечката за уши, след три дни PCR тестът му е положителен. Вече има и симптоми. Тимур се хвали в групата, другите го поздравяват, той предлага да помогне на още няколко потребители да се заразят.


Мартин търси някой от района на Хамбург, който да го инфектира. Една жена се свързва с него и предлага да изпрати неин познат, с когото да пият от една и съща чаша. Мартин се съгласява, но след това се уплашва и отказва срещата.


Седмица по-късно приятели на Мартин се свързват с него - всички са болни с леки симптоми. Двете семейства се срещат няколко дни. След това те се изолират "от уважение към другите хора", а приятелката на Мартин дава положителен резултат на бързия тест. Неговият обаче е отрицателен - "много разочароващо". Затова той отива да си направи PCR тест и точно преди него бърше носа си с носната кърпа на приятелката си. Резултатът е "положителен" Мартин вече е "напълно облекчен".


Любимата платформа на корона скептици, антиваксъри и крайнодесни


"Телеграм" се превърна в любимата платформа на крайнодесните и последователите на конспиративните теории, казва Юлия Смирнова от лондонския Институт за стратегически диалог. Освен реч на омразата и антисемитизъм, в "Телеграм" се срещат и директни призиви за насилие към политици, ученици и представители на бизнеса. Повечето подобни призиви са от Източна Германия, но се срещат също и в западните провинции.


Желаещите да се заразят се организират в "Телеграм"

Желаещите да се заразят се организират в "Телеграм"


В някои групи в Северен Рейн-Вестфалия можете да намерите коментари като този: "Извършителите трябва да получат наказания, които присъстват в учебниците по история и след 200 години. Сравнимо с Нюрнбергските процеси." В друга група се казва: "Най-доброто нещо е бързата екзекуция веднага след присъдата." Става дума за американския имунолог Антъни Фаучи.


Стратегията за привличане на членове на тези групи е различна. Често се публикуват например видеоклипове от демонстрации срещу мерките или ваксините. "По този начин хората чувстват, че не са сами", обяснява Смирнова. Използва се и емоционален език. Полицаите се наричат "наемници", германската държава - "диктатура". "По този начин в тези канали се легитимира насилието срещу представители на държавата", казва Смирнова.


В тези чатове се смесва хетерогенна група от хора - корона скептици, антиваксъри, последователи на конспиративни теории, езотерици, крайнодесни. Но за разлика от "Фейсбук", "Инстаграм", "Ютюб" и "Туитър" няма законови изисквания платформата да предприема мерки срещу незаконно съдържание, тъй като се смята за чат приложение, а не за социална мрежа. На опитите на германското правителство да започне диалог с "Телеграм" реакция от платформата, чиято централа е в Дубай, за момента няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK