"Босна се провали": Додик поиска цивилизован развод на бошняци, сърби и хървати

"Босна се провали": Додик поиска цивилизован развод на бошняци, сърби и хървати

© ReutersБосна и Херцеговина е "провалена" и най-доброто решение ще е "бошняците, хърватите и сърбите да се разделят по цивилизован начин".


Това обяви членът на босненското президенство от сръбска страна Милорад Додик в интервю за испанския в. "Ел Мундо".


В поредния си коментар за нежизнеспособността на Босна той твърди, че страната няма да може да оцелее по същата причина, поради която се разпада и Югославия - факта, че в нея има няколко народа и че "мюсюлманите искат да създадат унитарна държава", в която да доминират.
По думите му сърбите нямало да започнат война, но трябва да се отделят, ако не могат да живеят заедно.


"Босна е единствената колония в Европа"


Броени седмици след новите санкции, наложени му от Съединените щати заради заплаха за целостта на Босна и корупция, Додик продължава с провокативните изказвания, които са неизменна част и от кампанията му за изтегляне на босненските сърби от националните институции.


Тя започна след действията на бившия върховен представител на международната общност за Босна, Валентин Инцко, криминализирал с подписа си отричането на геноцид и военни престъпления. За Додик, който смята за нелегитимен и наследника на Инцко, Кристиан Шмид, "Ел Мундо" отбелязва, че си спомня "с известна носталгия" времената в края на 90-те години на миналия век, когато испанецът Карлос Вестендорп заема същия пост. Додик е против закона за Инцко и поиска депутатите в Баня Лука (Република Сръбска) да признаят за нищожни решенията му.


Думите на Додик срещу Босна - въпреки уверенията му, че по принцип иска да запази целостта ѝ - са по-силни дори от отправените пред сръбския "Вечерне новости" на годишнината от декларация, задвижила събитията, довели до босненската война, този месец. Пред испанското издание обяснява, че Босна съществува само заради натиска от международната общност:


"Това е експеримент на чужденци. Първото, което предлагам, е чужденците да спрат да ръководят тази страна, тъй като тя е единствената колония, която съществува в момента в Европа. Нека ни остяват да намерим консенсус, ако е възможно."


Милорад Додик,

член на босненското президентство


Докато напрежението не спада с месеци, редом със Запада все по-явно безпокойство изразява и Турция, която дълго пазеше мълчание, но остава важен партньор на Сараево и особено на бошняците. Евросъюзът засега не може да наложи санкции заради съпротивата от Унгария, а Русия чисто декларативно подкрепя Додик, макар босненският лидер да твърди, че поддръжката на Москва има граници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK