N95 или хирургическа: Коя маска предпазва при Омикрон

N95 или хирургическа: Коя маска предпазва при Омикрон

© ReutersОмикрон е толкова заразен, че много държави препоръчаха на гражданите си тази седмица да се откажат от платнените маски, да носят по две хирургически една върху друга или да се придържат към тези с най-висока защита, като N95.


Затова обобщаваме отново какво трябва да се има предвид при избора на маска:


Какво представляват маските N95?


Маските, обозначавани като N95, KN95s и KF94s (в зависимост от производителя и пазара, за който са предназначени), са направени от множество слоеве от синтетичното влакно полипропилен. Тяхната форма позволява постигането на много плътно прилягане на лицето. Често са снабдени с ремъци, които обикалят задната част на главата (не само ушите), и имат ръбове, които образуват плътно уплътнение около носа и устата. В България този тип маски се продават най-често с маркировка FFP2.
Носени правилно, маските стандарт N95 са проектирани да филтрират най-малко 95% от праховите частици във въздуха, предотвратявайки преминаването на частици с размер, по-голям от 0.3 микрона.


KN95 и KF94 са сертифицирани съответно в Китай и Южна Корея и предлагат подобна защита на маските N95. KF означава "корейски филтър" и показва 94% филтриране.


"Най-добрите маски са версия на N95", казва Ерик Тонер, старши учен по здравеопазване и инженерство на околната среда в Училището по обществено здраве в университета "Джонс Хопкинс".


По функционалните си характеристики N95s, KN95s и KF94s са еквивалентни.


Маските с изпускателен клапан не предотвратяват разпространението на вируса сред други хора. Те предпазват само човека, който ги носи.


N95 или хирургическа: Коя маска предпазва при Омикрон

© Reuters


В същото време това, че една маска се продава като N95, не означава непременно, че тя осигурява тази защита. Американската здравна агенция - Центрове за контрол на заболяванията, предупреди, че около 60% от маските KN95, които е тествала през 2020 и 2021 г., са под стандартите за пропускане на частици.


Трябва ли да се сменят маските заради Омикрон?


Според американските здравни власти високата заразност на Омикрон и броят вирусоносители, с които се разминавате в ежедневието, изискват по-добри маски за предпазване. В същото време Центровете за контрол на заболяванията не препоръчват определена категория, която би била гаранция, че няма да се заразите.


Cпоред агенцията маската по стандарт N95 осигурява най-висока защита. Добре прилягащите хирургически маски и както и маските KN95 следват на второ място, а трети като сигурност са платнените маски с няколко слоя. Маските от обикновен плат са най-малко ефективни, но могат да осигурят допълнителен слой защита, когато се носят върху хирургическа маска.


Някои платнени маски имат вградени джобове за филтър, който блокира малки частици, но те не са толкова ефективни и данните за употребата им са ограничени.


Колко пъти може да се носи една маска?


Извън работното си място дори лекарите носят по няколко пъти една и съща маска, като я дезинфецират, показва практиката в България. Според американските здравни власти маските за еднократна употреба могат да се използват повече от веднъж, когато има недостиг. Но N95 не трябва да се използват повече от пет пъти.


Д-р Грегъри Поланд, експерт по инфекциозни болести в клиниката "Майо", казва пред "Ройтерс", че когато маската се намокри от издишване или пот, нейната ефикасност намалява. Той съветва да се носят по няколко маски, като те се сменят през деня.


Кога да носим маска N95?


Високата защита, осигурявана от маските N95, е особено необходима, когато хората се грижат за някой с COVID-19, ако са изложени на риск от сериозно заболяване или имат високорискова работа. Тези маски са особено препоръчителни при пътуване в обществен транспорт продължително време, в закрити пространства, където има много хора. А ако не сте ваксинирани - и на открито.


Колко маски са достатъчни?


Cпоред американските здравни власти носенето на платнена маска над хирургическата, осигурява висока защита, в случай че използването на N95 не е възможно.


"Най-добрата възможна защита на хората е да се ваксинират и да си поставят бустер, да се носят маски N95 или KN95. Ако това не е възможно, поставете хирургическата маска", каза Поланд.


Друг вариант е поставянето на предпазен щит за лице върху хирургическа или платнена маска. "Ако това не е възможно, тогава толкова слоеве платнена маска, колкото можете да носите", категоричен е д-р Поланд.


"Ако и това не правите, вие сте просто играете руска рулетка", добавя експертът по инфекциозни болести.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK