Бунтът срещу Джонсън този път беше обречен, но следващият опит може да успее

Бунтът срещу Джонсън този път беше обречен, но следващият опит може да успее

© ReutersБунтът срещу премиера Борис Джонсън на някои от най-новите депутатите от неговата Консервативна партия бързо се срина миналата седмица, но това може да е само предвестник на предстоящите проблеми.


Ако не друго, бунтът показа, че лоялността на законодателите към Джонсън е силно зависима от репутацията му като победител в изборите и че тази репутация е сериозно застрашена.

През тази седмица се очаква да бъде публикуван доклад на държавната служба за поредица от събирания, които, изглежда, са били в пълно противоречие с блокирането на населението заради коронавируса и вече компрометираха популярността на Джонсън сред гласоподавателите. Това може да бъде знак, че по-опитни и страховити съперници ще се изправят срещу него.


Много от бунтовниците бяха избрани за депутати за първи път през 2019 г. от избирателни райони, които не са гласували за консерваторите от десетилетия и смятащи, че дължат тези изненадващи победи на Джонсън.
Но несъгласието с него нараства в продължение на месеци преди бунтовниците да се срещнат два пъти в началото на миналата седмица, за да преценят колко силно е желанието за опит да прогонят Джонсън, твърдят депутати, някои от които са присъствали на срещите.


Те се съгласиха да започнат процес на искане на парламентарен вот на недоверие срещу Джонсън, който е под огромен личен натиск заради разкритията за партита в официалните помещения на "Даунинг стрийт" и призова критиците да изчакат резултата от разследването на държавния служител Сю Грей.


Един от новите депутати каза, че се борят с ръководството на партията и правителството на Джонсън от ноември насам. С постоянния поток от съобщения за партита в резиденцията на премиера те станаха по-смели.


Някои бяха разочаровани от това, че трябва да гласуват за политики, с които не са съгласни, други смятаха, че администрацията на Джонсън не успява да поддържа връзка с консервативните депутати, а мнозина бяха ядосани от това как се третират грешки, скандали и важни политики.


Джонсън многократно е казвал, че на Даунинг стрийт не са нарушавани правила за COVID-19, но се извини, че е присъствал на събиране на 20 май 2020 г., за което служителите бяха поканени от един от неговите помощници, като "донесат собствен алкохол".


Табло на букмейкърски пункт със залози за шансовете на премиера да остане на поста.

© Reuters

Табло на букмейкърски пункт със залози за шансовете на премиера да остане на поста.


Един недоволен депутат определи като "глупости" отговорите на Джонсън на обвиненията, включително аргумента му, че не е знаел, че събитието е нещо друго освен работна среща.


До вторник някои смятаха, че може да са събрали достатъчно подкрепа, за да имат 54-те писмени изрази на недоволство, необходими, за да предизвикат вот на недоверие на Джонсън в партията.


Но заговорът им сгреши. Те не успяха да се споразумеят за наследник, не изработиха план за събиране на липсващите им гласове от депутати и бяха изправени пред партийна машина, която подкопа атаката им, казаха източниците пред "Ройтерс".


В рамките на един ден стана ясно, че прагът от 54 депутати не е достигнат. Няколко часа по-късно един от колегите им, Кристиан Уейкфорд, напусна консерваторите, за да се присъедини към опозиционната Лейбъристка партия.


Бунтът срещу Джонсън този път беше обречен, но следващият опит може да успее

© Reuters


Няколко по-възрастни консерватори бяха по-малко от изненадани, когато заговорът се провали. Един ветеран депутат от консерваторите, който е участвал в обучението на потенциални кандидати, каза, че новоприетите не са се поучили от опита от предишни подобни неуспешни кампании.


Освен това фактът, че голяма част от парламентарната им работа е била извършена виртуално поради ограниченията на коронавируса, означава, че са пропуснали по-обичайната процедура на работа в парламентарната група.


"Когато получават имейли и писма от недоволни избиратели, някои от които така или иначе никога не биха гласували за консерваторите, те се изплашиха", каза високопоставен депутат от консерваторите, добавяйки, че новата кохорта не познават достатъчно други по-възрастни членове в парламента, от които да потърсят съвет.


"Всички те са малко превъзбудени", каза друг висш консерватор.


Но "превъзбуден" не е същото като "сгрешил". Докладът на държавната служба на Сю Грей се очаква с нетърпение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK