Арменският президент се оттегли, нямал достатъчно власт

Арменският президент се оттегли, нямал достатъчно власт

© ReutersАрменският президент Армен Саркисян подаде оставка с аргумента, че конституцията не му дава достатъчно правомощия, за да влияе на събитията в страната.


Според съобщение на институцията му той мислил дълго време и решил да напусне след четиригодишна активна работа, защото не можел да влияе на множество въпроси, "включително на войната и мира". "Дълго мислих... това съвсем не е емоционално решение, а следва определена логика."


Саркисян обявява решението си малко над 6 години след референдум, превърнал Армения в парламентарна република през декември 2015 г. С него се намалиха правомощията на държавния глава, а критици на промените ги смятаха за част от плана на президента, станал премиер, Серж Саргсян да запази контрола върху изпълнителната власт. През 2018 г. обаче той бе свален с мирна революция от Никол Пашинян, който пое властта.


"Може да се повдигне въпросът защо президентът не успя да повлияе на политическите събития, които ни доведоха до сегашната национална криза. Причината отново е очевидна - липсата на подходящи инструменти... - конституцията. Корените на някои от потенциалните ни проблеми са скрити в сегашния основен закон."Армен Саркисян

Между Пашинян и президента Саркисян имаше напрежение в последната година. Един от поводите бе искането за смяна на началника на генералния щаб след търкания между него и министър-пресдедателя, последвали коментари за загубените на практика от Армения нови сблъсъци за анклава Нагорни Карабах. Президентът отказваше да одобри предложенията на Пашинян за заместник на висшия военен.


"Националната криза," за която говори Саркисян в момента, е съчетанието между коронавирусната и икономическата криза и разгрома в карабахската война, в която с руско посредничество Азербайджан утвърди възвръщането под негов контрол на голяма част от териториите, изгубени две десетилетия и половина по-рано.


Когато поемал поста, Саркисян смятал, че реформираната президентска институция (в която държавният глава е избран от парламента) ще може да разполага с инструменти за влияние върху външната, икономическата, инвестиционната политикика и представянето на арменските интереси пред света. Не напуснал поста още през 2018 г., защото искал да опитва да направи всичко възможно по силитите си в деликатен момент.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK