НАТО потвърди разширяване на военното присъствие на съюзниците в Източна Европа

НАТО потвърди разширяване на военното присъствие на съюзниците в Източна Европа

© ReutersСъюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, за да укрепят присъствието на НАТО в Източна ЕВропа предвид ситуацията около Украйна.


Това се потвърждава в съобщение на Алианса, последващо разполагането на още сили от отделни държави в отбранителния съюз от последните дни.


Насред нарастващото напрежение, белязано и от изтеглянето на американски и британски дипломати от Украйна (нещо, което Европейският съюз засега се въздържа да направи), НАТО обяснява, че целта е да се увеличи способността за сдържане в Алианса, "докато Русия "продължава струпването на военни сили във и около Украйна".
Повечето от тези решения на европейски държави вече са били съобщавани в последните дни, но общата позиция на НАТО следва колебанията, предизвикани в публичното пространство от коментари на американския президент Джо Байдън за разнопосочните позиции сред държавите от блока.


Изреждат се изявленията от последните дни на редица държави за предстоящи и подготвяни (в случай на нужда) ходове за подкрепа:


Припомня се, че отбранителният съюз вече е увеличил присъствието си в Източна Европа (Естония, Латвия, Литва и Полша) с многонационални бойни групи, водени от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, и те са в бойна готовност.
"Присъствието им дава да се разбере, че атака срещу един съюзник ще се смята за атака срещу целия алианс. Нямаше сили на НАТО в източната част на Алианса преди 2014 г.", се казва още в съобщението.

Очаква се темата да бъде обсъдена и от външните министри от ЕС на днешното им редовно заседание.


За намеренията на Байдън от последните часове четете тук.


За изтеглянето на американски дипломати от Украйна четете тук.


За започващите днес маневри на НАТО тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK