Пентагонът повиши готовността на част от войските си и подготви 8500 военни за Европа

Пентагонът повиши готовността на част от войските си и подготви 8500 военни за Европа


САЩ повишиха готовността на армията си в помощ на НАТО, и някои части от различни родове войски са в максимална степен на готовност да бъдат изпратени в Европа, като става дума за до 8500 военни. Още не е взето решение за тяхното разгръщане, заяви говорителят на Пентагона Джон Кирби на редовния брифинг на министерството на отбраната.


По-рано днес "Ню Йорк таймс" съобщи, че президентът на САЩ се е съгласил в събота на заседание с министъра на отбраната и председателя на Съвета на началник-щабовете, че трябва да се подсили присъствието в членовете на алианса в Източна Европа с до 5 хиляди военни. Конкретнот орешение се очаквало в първите дни на седмицата.


"В подкрепа на задълженията си към НАТО и сигурността на гражданите си в чужбина САЩ по заръка на президента Джо Байдън и препоръките на министъра на отбраната Лойд Остин са предприети стъпки за повишаване готовността на войски в страната и чужбина, за да реагират на набор от обстоятелства, включително за подкрепа на силите на НАТО за бързо реагиране, ако те бъдат активирани", обясни Кирби.




Той припомни, че неведнъж Вашингтон е заявявал, че ангажиментите на страната към съюзниците в НАТО и член 5 за колективната отбрана от Вашингтонския договор, са "непоклатими".


Президентът Байдън ясно заяви, че сме готови с твърди мерки да защитаваме от действията на Русия нашия национален интерес, нашите съзници и нашите партньори и затова имаме в Европа изнесено военно присъствие за защита от агресия, допълни Кирби.

NRF - многонационалните сили на НАТО за бързо реагиране наброяват около 40 хиляди души и имат сухопътни, военновъздушни, военноморски и специални части. В тази структура има група за особено бързо задействане VJTF и само тя е с численост от 20 хил. души.


В случай, че НАТО активира NRF или ситуацията продължи да се влошава, САЩ са готови да изпратят допълнителни бойни, логистични, медицински, военновъздушни, разузнавателни и транспортни части в Европа.


Кирби обясни, че сред въпросните части, подготвени за прехвърляне от САЩ в Европа, има такива, които вече са в повишена готовност, има и такива, за които е съкратен срокът им за отпътуване - в случай, че получат заповед - в рамките на 5 до 10 дни. Някои от тях ка готови за мисии и извън структурите на НАТО.


Всичко ще става в координация с партньорите ни, но още не е взето решение за изпращането им - просто министърът на отбраната иска да изпревари евентуални събития и да разполага с части в нужната готовност. Поради това на частите още не е дадена конкретна мисия.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK