На живо

Коронавирусът по света: "Бионтех"/"Пфайзер" започнаха да изпитват ваксина срещу Омикрон

Надпис пред кафене в Нант приканва посетителите да представят ваксинационния си пропуск. Във Франция от понеделник достъпът до повечето обществени места е възможен само за ваксинирани срещу COVID-19

© Reuters

Надпис пред кафене в Нант приканва посетителите да представят ваксинационния си пропуск. Във Франция от понеделник достъпът до повечето обществени места е възможен само за ваксинирани срещу COVID-19Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Д-р Фаучи: Може да не е необходима ваксина за Омикрон

Създаването на ваксина срещу COVID-19, специално насочена към варианта на Oмикрон, би било разумно, дори в крайна сметка да се окаже, че нямаме нужда от нея. Това заяви главният медицински съветник на президента Джо Байдън за COVID-19 Антъни Фаучи.


"Има смисъл да се мисли от гледна точка на това, че поне трябва да подготвим специфично усилване за Oмикрон", каза за тв MSNBC д-р Фаучи.


"Може да не се нуждаем от това... но мисля, че е разумно поне да се подготвим за възможността това да е постоянен вариант, с който може да се наложи да се сблъскаме – дори и да е на много ниско ниво", добави той.


По-рано във вторник "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че са започнали клинични изпитвания сред 1400 души на ваксина, насочена към Омикрон.


Макар нивата на заразяване с Омикрон в САЩ да са високи, случаите в някои щати намаляват. Фаучи каза, че се надява, че ще бъде изграден достатъчно имунитет на общността, за да се предотвратят високи епидемични вълни, като причинените от вариантите Делта и Омикрон. Д-р Фаучи каза, че е малко вероятно COVID-19 да бъде изкоренен и че човечеството ще продължи да се сблъсква с епидемични взивове за неопределено време.

Въпреки ваксината, "Джонсън и Джонсън" отчете по-ниски приходи

"Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) очаква да генерира тази година 3.5 милиарда долара от продажбата на ваксината си срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Това е увеличение от 46% спрямо миналата година, когато компанията едва постигна целта си за 2.5 млрд. печалби заради закъсненията в доставките и нестабилното търсене.


Продажбите през четвъртото тримесечие също не са оправдали пазарните очаквания заради слабите резултати на някои от продуктите, които носят най-високи приходи. Сред тях са препаратът срещу рак "Имбрувика" и лекарството срещу болестта на Крон "Стелара", пише БТА.


Прогнозите на "Джонсън енд Джонсън" идват в момент, в който компанията иска да отдели подразделението си за стоки за потребителското здраве и да се фокусира върху медицинското оборудване и производството на лекарства. Общите продажби от 24.8 млрд. долара за 2021 г. са под очакваните 25.29 млрд. долара приходи.

"Бионтех"/"Пфайзер" започнаха изпитване на Омикрон ваксината

"Бионтех" и "Пфайзер" съобщиха във вторник, че са започнали клинични изпитвания на специално насочена ваксина срещу Омикрон варианта на коронавируса. Изразените мутации в Омикрон избягват част от защитата на оригиналната ваксина.


Те планират да тестват имунния отговор, генериран от базираната на Oмикрон ваксина, както като режим с три инжекции при неваксинирани хора, така и като бустер за хора, които вече са получили две дози от оригиналната си ваксина, съобщи Ройтерс.


Двете компании предупредиха, че може да не успеят да подготвят ваксината до края на март заради изискванията за натрупване на данни от клинични изпитвания, изисквани от лекарствените регулатори за пускане на пазара.


"В момента се обсъждат регулаторните изисквания със съответните органи. Включването на данни от клинични изпитвания в регулаторните документи може да окаже влияние върху доставката на първоначалните партиди, които в момента се очаква да бъдат готови до края на март", каза говорител във вторник.


Коронавирусът по света: "Бионтех"/"Пфайзер" започнаха да изпитват ваксина срещу Омикрон

© Reuters

Еврокомисията призова за отмяна на допълнителните ограничения за пътуване в ЕС

Европейската комисия призова държавите от ЕС да пристъпят към отмяна на допълнителните ограничения като допълнително тестване и карантиниране, наложени за пътуващите след появата на варианта Омикрон на вируса.


"Омикрон вече е разпространен в цяла Европа и е време да се помисли за отмяната на допълнителните мерки. Призоваваме държавите от ЕС да съгласуват тези действия", се посочва в съвместно изявление на еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакидис и по правосъдието Дидие Рейндерс.


За пътуване в ЕС трябва да бъде достатъчен валиден COVID сертификат, заяви говорител на ЕК. Той отбеляза, че държавите са в правото си, според обстоятелствата, да налагат допълнителни мерки за пътниците, но те нямат смисъл, след като вариантът е разпространен навсякъде. В момента Италия изисква допълнителен тест от ваксинираните, а Австрия - от хората без бустер.


Повече за новите правила за пътуване, вижте тук

Испания разби група за фалшиви COVID сертификати

Испанската полиция съобщи във вторник, че е задържала седем заподозрени членове на международна престъпна група, която е създавала и продавала фалшиви паспорти за COVID-19 и отрицателни тестове.


Смята се, че групата е успяла да добави поне 1600 души към националния регистър за ваксинации с помощта на здравни работници, съобщи Ройтерс.


Шестма души са арестувани в Мадрид и един в Барселона, съобщи полицията, без да разкрива подробности за самоличността им. Те ще обвинени за фалшифициране на документи и престъпления срещу общественото здраве. Продължава разследването на възможна кражба на пароли към регистъра, се добавя в изявление на националната полиция. Шефовете на групата оперирали от Франция.


Бандата разделяла клиентите на две групи според доходите им, като продавала на едните сертификатите за 200 евро, а на други - за 1000 евро. Фалшив отрицателен PCR тест струвал 50 евро. Сега полицията разследва 1600-те души, добавени в регистъра чрез измама.

Омикрон вече се регистрира в цяла Русия

Русия отчете рекорден брой случаи на COVID-19 през последните 24 часа, като новият вариант Омикрон вече е регистриран в цялата страна. Това е пети последователен ден на покачване на новозаразените, съобщи правителствената работна група за коронавируса, цитирана от Ройтерс. Новите ежедневни случаи скочиха до 67 809 от 65 109 ден по-рано. Оперативната група също отчете 681 смъртни случая.

Нова кампания за ваксиниране срещу COVID-19 в Германия

Федералното и регионалните правителства в Германия одобриха нова кампания за ваксиниране срещу COVID-19, която цели да насърчи хората, които все още не са се имунизирали или изчакват с поставянето на бустер, да бъдат убедени да го направят.


Кампанията ще мине под мотото "Ваксинацията помага", като канцлерът Олаф Шолц лично показа слоганите, които ще се разпространяват. 72.7% от германците са напълно ваксинирани, а 47.2% са с поставена бустерна доза, но това е по-ниско от нивата, постигнати в западната част на Европа.


Експертите, съветващи правителството предупредиха, че увеличаването на случаите на Омикрон може да доведе до парализиране на сектори на икономиката и затова властите ще затегнат ограниченията за контакти, като частните събирания няма да могат да надвишават 10 души и ще се увеличи тестването.


Германският канцлер Олаф Шолц показва един от слоганите на новата кампания за ваксиниране, който казва, че ваксинацията помага дори на тези, които не желаят да чуят това.

© Reuters

Германският канцлер Олаф Шолц показва един от слоганите на новата кампания за ваксиниране, който казва, че ваксинацията помага дори на тези, които не желаят да чуят това.

Хърватска партия поиска отмяна на COVID сертификата с референдум

Хърватската опозиционна партия "Мост" внесе в парламента над 410 хил. подписа, с които се иска провеждането на референдум за премахването на сертификатите за COVID-19.


Депутатът от "Мост" Нино Распундич каза, че инициативата е възникнала, след като проучване е показало, че дори хора, които са напълно ваксинирани, могат да предават вируса.


"Това проучване доказа, че сертификатите са безполезни и че тестването е единственият начин да се гарантира, че няма да има инфекции в болници или домове за възрастни хора", каза той, цитиран от "Ройтерс".


Хърватия въведе сертификати за COVID-19 миналата година, но само за достъп до обществени сгради като съдилища, министерства и парламента. 23 европейски държави използват сертификати, но досега никоя не се е отказала от тях.


Нино Распундич пренася кутии с подписи за свикване на референдум

© Reuters

Нино Распундич пренася кутии с подписи за свикване на референдум

Западен бустер усилва защитата на китайска ваксина

Трета бустерна доза от ваксина срещу COVID-19, направена от препаратите на "Астра Зенека", "Бионтех"/"Пфазер" или "Джонсън и Джонсън", повишава значително нивата на антителата при хора, ваксинирани преди това с китайската ваксина CoronaVac на "Синовак". Това съобщи "Ройтерс", като се позова на проучване, което обхваща и вариантите Делта и Омикрон.


Китайската ваксина използва инактивирана версия на щам на коронавирус, който е изолиран от пациент в Китай. Одобрена е от СЗО и от повече от 50 страни, включително Бразилия, Китай, Аржентина, Южна Африка, Оман, Малайзия, Индонезия и Турция. Трета доза CoronaVac също повишава антителата, но резултатите са по-добри, когато се използва различна ваксина, според последното проучване, включващо 1240 доброволци от бразилските градове Сао Пауло и Салвадор. Китайската ваксина не е одобрена за използване в ЕС, но се прилага в Унгария и в държавите от Западните Балкани.

Норвегия заменя карантинирането с тестване

Норвегия ще стане първата държава в света, премахнала задължителната карантина за COVID-19 за неваксинирани пътници и близки контакти на заразени лица. От сряда тя ще бъде заменена с ежедневен режим на тестване, съобщи "Ройтерс".


Съгласно настоящите правила всеки, който пристига в Норвегия и не може да докаже, че е ваксиниран или преболедувал, трябва да се постави под карантина за поне три дни, а близките контактни на заразени хора - за 10 дни.


От 26 януари контактните ще се тестват ежедневно в продължение на 11 дни, а пътуващите ще трябва да се изследват предварително и да се регистрират при пристигането си в Норвегия, ако не могат да докажат, че са ваксинирани или преболедували.

Oмикрон оцелява по-дълго върху пластмаса и кожа

Oмикрон може да оцелее по-дълго спрямо предишните варианти върху пластмасови повърхности и човешка кожа, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.


Върху пластмасови повърхности средното време на преживяемост на оригиналния щам е 56 часа, на варианта Делта - 114 часа, докато при Омикрон това време се увеличава до 193.5 часа. Върху кожни проби от трупове средното време за преживяване на вируса е 21.1 часа за Омикрон, като той е в състояние да преде заразата между 8.6 и 21.1 часа. Изследователите са установили, че всички варианти на коронавируса могат да бъдат напълно деактивирани до 15 сек. след излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Затова те препоръчват да се следват "настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) чрез използване на дезинфектанти... както е предложено от СЗО".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK