След месец пътуване "Джеймс Уеб" стигна точката, от която ще търси първите звезди

След месец пътуване "Джеймс Уеб" стигна точката, от която ще търси първите звезди

© NASAПродължило 1.5 млн. километра пътуване на най-скъпия и натоварен с най-големи очаквания от света телескоп "Джеймс Уеб" достигна точката, от която ще събира информация за най-ранните звезди и планети във Вселената.


"Джеймс Уеб" се озова вчера във втората точка на Лагранж (L2 - място на гравитационен баланс между Слънцето и Земята, където телескопът може да орбитира стабилно). В тази точка ще се движи синхронно със Земята при въртене около Слънцето и това ще улесни защитата на чувствителното му оборудване от излагане на прекомерна топлина и светлина.


Една от страните му, снабдена със соларни панели, обаче ще е постоянно изложена на слънчеви лъчи и ще дава възможност и това дава практически неограничена енергия за мисията.
Разстоянието от 1.5 м е четири пъти по-голямо от това между Земята и Луната. Предстоят още настройки на телескопа (включително на огледалата) и изображения от него се очакват още през лятото.


"С една крачка по-близо сме до това да разкрием мистериите на Вселената. Нямам търпение да видя първите нови гледки от Вселената това лято!"


Бил Нелсън,

администратор на НАСА


Мисията на "Джеймс Уеб" обхваща период, разпростиращ се до първите 100 млн. години след Големия взрив. Със свръхчувствителната си апаратура и детектори за инфрачервени лъчи той трябва улови светлина от първите звезди и формирането им преди 13.7 млрд. години и това да помогне в изследването на далечни екзопланети (а и за извънземен живот).


Телескопът за 10 млрд. долара бе изстрелян на Коледа от Френска Гвиана и е резултат от взаимодействието на космическите агенции на Съединените щати, Европа и Канада.


Изпитанието бе не само в довършването му (то се забави и отложи многократно началото на мисията), но и в успешното му изстрелване и разгръщането на различните елементи, включително шестоъгълните части на огледалото с диаметър 6.5 м, сгънати, за да могат да се поберат в европейската ракета Ariane 5. Въпреки безпокойството учените завършиха разтварянето на елементите на телескопа на 8 януари без инциденти.Това не е краят на напрежението за учените. Намесите, които трябва да го поддържат в правилната орбита, са постоянни - веднъж на всеки 20 дни.


"Джеймс Уеб" трябва да замени легендарния "Хъбъл", който изпраща изображения от Космоса вече 31 години, но за разлика от наследника си изучава видимата част на електромагнитния спектър, а не инфрачервеното лъчение.


Освен това "Джеймс Уеб" - също за разлика от "Хъбъл" - е твърде далеч, за да бъде поправен при авария. С космически разходки станаха възможни общо пет ремонта на "Хъбъл" за последните три десетилетия. В случая с новия телескоп и най-малкият технически проблем застрашава цялата мисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK