Евросъюзът поиска от Сърбия избори, на които да участват всички

Сръбският премиер Ана Бърнабич, върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи.

© Twitter @OliverVarhelyi

Сръбският премиер Ана Бърнабич, върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи.Сърбия би могла да отвори нов клъстер от преговорите с Европейския съюз, но има още много работа, а е важно и изборите през април да включат всички страни на политическия спектър.


Такива послания дойдоха от еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи при срещата му със сръбския премиер в Брюксел. Белград е подложен на европейски натиск този път вотът да се организира така, че да не бъде бойкотиран от опозицията при съмнения за непрозрачност и неравнопоставеност на участниците (включително в това колко медийно време получават).


Това става при посещението на сръбския премиер Ана Бърнабич в Брюксел, където тя се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел освен с Вархеи и върховния представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел.
Повод за визитата бе шестата среща на Съвета за стабилизиране и асоцииране, на който бяха обсъдени политическите, икономическиje и свързаниje с общностното законодателство критерии в хода на предприсъединителните преговори на Сърбия с ЕС. Темите включваха още сътрудничеството за справяне с коронавирусната пандемия и предприсъединителната поддръжка.

Сърбия е отворила 22 от 35 преговорни глави, но е затворила само две. Изборът да бъдат отворени още няколко (от т. нар. Клъстер 4) през декември бе част от символичния жест на ЕС към Западните Балкани в момент, когато българското вето стана причина да спре преговорният процес със Северна Македония и Албания.

Според Вархеи отварянето на третия клъстер от преговорите може да стане до края на френското председателство на Съвета на ЕС, което тече в момента и което ще продължи до края на юни. Този клъстер - за който Брюкел настояваше и миналата година, че Белград е готов - е за зеления дневен ред и устойчивата свързаност. Отвореният преди месец бе за ресурси, земеделие и кохезия. Тези клъстери (общо са шест) са заложени в новата методология на преговори със Западните Балкани, изготвена след френското вето за Скопие и Тирана през 2019 г. С третия Сърбия би отворила всички клъстъри, но напредъкът по повечето глави е далеч.


Самата Бърнабич обясни, че е разговаряла с еврокомисаря за разширяването и ръководителя на европейската дипломация за "значението на референдума за промяна на сръбската конституция" и продължаващите реформи за укрепване на върховенството на закона. Евросъюзът подкрепяше допитването за съдебна реформа, която да увеличи независимостта на правосъдието от изпълнителната и законодателната власт, но то раздели политиците в страната.


Фон дер Лайен посочи още една тема - проектите, които Сърбия може да ползва по инвестиционния план за 30 млрд. евро за Западните Балкани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK