Обсада на затвор в Сирия от "Ислямска държава" напомни за "лъвчетата на халифата"

Обсада на затвор в Сирия от "Ислямска държава" напомни за "лъвчетата на халифата"

© ReutersПодкрепяните от Съединените щати и доминирани от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) в Сирия твърдят, че скоро ще могат да прекратят петдневна обсада на затвор от стотици бойци на "Ислямска държава".


Това е най-големият обект на SDF за задържане на предполагаеми джихадисти - обитаван от между 3500 и 5000 души в условия, които според правозащитници са унизителни. Инцидентът отново върна световното внимание към въпроса за съдбата на децата на джихадисти от Западна Европа, дошли да се сражават в Сирия. Някои от тях се върнаха в Европа, но други не бяха приети от родината на майките и бащите си.


В затвора има 850 деца. Няма данни за възрастовия им профил, но е известно, че сред тях има 12-годишни.
Организацията на ООН за децата УНИЦЕФ предупреди, че безопасността им е в риск от продължаващите сражения. Не е известно сред жертвите да има деца, но правозащитни организации са обезпокоени, че онези от тях, които растат в обекта от години, са лишени от достъп до елементарни грижи и образование.


Децата, по-известни като "лъвчетата на халифата", бяха набирани от "Ислямска държава" принудително, някои - отвлечени и обучавани да станат самоубийци или да убиват затворници.


Въпроси за жертвите


SDF обяви, че операцията в затвора "Ал Гуейран" в Хасака в Североизточна Сирия продължава, но ситуацията е под контрол, след като в края на миналата седмица бойци на "Ислямска държава" нападнаха затвора, за да освободят членовете си, някои от които са там от години. Към този следобед предалите се бойци и затворници бяха общо 550 души.


В последвалите сражения са загинали най-малко 180-ма затворници и 45 представители на кюрдските сили за сигурност според Сирийския център за наблюдение на човешките права - базирана в Лондон организация, която наблюдава конфликта.


Известно е, че срещу бойците са извършвани и въздушни удари от водената от САЩ коалиция.


Информацията за броя и профила на жертвите още не може да бъде потвърдена; източници на "Ройтерс", които са в контакт с роднини на намиращите се в затвора, се опасяват от възможността убитите да се окажат много повече.


Операцията на "Ислямска държава" е само симптом


По оценки на "Хюмън райтс уоч" близо 12 хил. мъже и момчета, заподозрени за връзка с "Ислямска държава", са държани в обекти на SDF. Сред тях са между 2000 и 4000 чужденци от 50 държави. В "Ал Гуейран" повечето задържани са араби (от Сирия и други държави) и граждани извън арабския свят.


Обясненията как точно джихадистите са успели да овладеят затвора и защо сраженията продължават толкова дълго (предполагаеми кадри от тях се разпространяват в социалните мрежи като тези във вградения туит) варират. Според някои наблюдатели обаче ситуацията показва, че групировката набира популярност в региона.


Племенни източници на "Ройтерс" твърдят, че подкрепата за "Ислямска държава" в Североизточна Сирия расте заради все по-голямото недоволство от кюрдските сили и дискриминацията срещу арабското мнозинство в региона. Това са обвинения, които SDF отрича с аргумента, че поправя грешките на несправедливите времена на потисничество на кюрдското малцинство в годините на режима на семейство Ал Асад (срещу който започна и войната през 2011 г., довела до доминацията на SDF в обширни части от Северна Сирия).


SDF, с подкрепата на САЩ, обяви победа над "Ислямска държава" в Сирия през 2019 г., а още през 2017-а бе овладян главният град на групировката в страната - Ракка. Клетки на джихадистите, обявили "халифат" в обширни райони на Ирак и Сирия половин десетилетие по-рано, обаче продължават да действат и в двете държави.


Запознати с темата източници на "Ал Джазира" потвърждават от Хасака, че повечето затворници са високопоставени членове на организацията, заемали важни административни и военни постове, докато организацията контролираше обширни райони в Сирия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK