МВФ: Световната икономика навлиза в 2022 г. с по-слаби позиции от очакваното

МВФ: Световната икономика навлиза в 2022 г. с по-слаби позиции от очакваното

© ReutersСветовната икономика навлиза в 2022 г. с по-слаби позиции от очакваното, тъй като с разпространението на варианта Омикрон страните отново наложиха ограничения за придвижването. Това се казва в най-новия доклад на Международния валутен фонд (МВФ) "Световна икономическа перспектива: Нарастващ брой случаи, нарушено възстановяване и по-висока инфлация", съобщи представителството на фонда в София.


Повишаването на цените на енергията и нарушените доставки доведоха до по-висока и всеобхватна инфлация от очакваното, особено в САЩ и много развиващи се и нововъзникващи пазарни икономики, се казва в доклада.


Продължаващото свиване в сектора на недвижимите имоти в Китай ипо-бавното от очакваното възстановяване на частното потребление също ограничават перспективите за растежа.
Очаква се растежът на световната икономика да забави темп до 4.4 процента през 2022 г. спрямо 5.9 през 2021 г. Това е с половин процентен пункт по-малко в сравнение с октомврийските прогнози на МВФ за световната икономика и до голяма степен отразява преразгледаните към понижение очаквания за двете най-големи икономики.
По-ранното от очакваното изтегляне на паричната подкрепа и продължаващите нарушения на доставките са довели до низходяща корекция на прогнозата за растежа на САЩ с 1.2 процентни пункта. В Китай, предизвиканите от пандемията локдауни, свързани с политиката на нулева толерантност към COVID-19 и продължаващият финансов натиск сред строителните предприемачи са в основата на понижаване на очакванията с 0.8 процентни пункта, посочва МВФ в доклада си.


Корекцията през януари спрямо прогнозата от октомври 2021 г. - малко по-бавен ръст през 2022, малко по-бърз през 2023 г.

Корекцията през януари спрямо прогнозата от октомври 2021 г. - малко по-бавен ръст през 2022, малко по-бърз през 2023 г.

Очаква се световният растеж да се забави до 3.8 процента през 2023 г., прогнозират експертите на фонда. Въпреки че това е с 0.2 процентни пункта повече в сравнение с предишната прогноза, увеличението в голяма степен се дължи на механично покачване след отслабването на забавянето на растежа през втората половина на 2022 г.


Фондът предупреждава, че прогнозата зависи от намаляването на възможните неблагоприятни развития на здравната обстановка в повечето страни предвид повишаването на нивата на ваксинация по света и по-ефикасните терапии.


Очаква се инфлацията да се задържи по-дълго от предвиденото в октомврийските прогнози, като нарушенията на веригите за доставки и високите цени на енергията ще продължат и през 2022 г. Постепенно инфлацията ще започне да намалява с отслабването на дисбалансите между предлагане и търсене през 2022 г. и с мерките на паричната политика в големите икономики.


Рисковете ориентират общата прогноза в низходяща посока, тъй като появата на нови варианти на COVID-19 могат да продължат пандемията и да предизвикат нови нарушения в икономиката. Освен това нарушенията на веригите за доставки, нестабилността на цените на енергията и локализиран натиск върху заплатите означават голяма неяснота за инфлацията и политическите мерки.


С повишаването на лихвите в развитите икономики могат да възникнат рискове за финансовата стабилност и за капиталовите и валутни потоци към развиващите се и нововъзникващи пазарни икономики, особено с чувствителното повишаване на равнищата на дълговете през последните две години, предупреждава МВФ.


Могат да възникнат и други глобални рискове поради все така високото геополитическо напрежение и продължаващата извънредна климатична обстановка, която показва, че възможността от големи природни бедствия остава висока.

Тъй като пандемията продължава да върлува, по-важна от всякога е ефективната глобална здравна стратегия. Достъпът до ваксини навсякъде по света, до тестове и лечение е от основно значение за намаляване на риска от бъдещи опасни варианти на COVID-19. Това изисква по-добри доставки на произведеното и по-справедливото му разпределение.


В много страни ще бъде необходимо да продължи затягането на паричната политика, за да се овладее инфлационният натиск, докато фискалната политика ще трябва да дава приоритет на здравните и социалните разходи, като подкрепата да се насочва към най-тежко засегнатите. В този контекст, според МВФ, международното сътрудничество ще бъде от основно значение за запазване на достъпа до ликвидности и ускорено преструктуриране на дългове, където е необходимо. Абсолютна необходимост остават инвестициите в климатични политики, за да се предотврати опасността от катастрофални климатични промени, заключава фондът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK