САЩ преговарят с компании от цял свят за пренасочване на природен газ към Европа

САЩ преговарят с компании от цял свят за пренасочване на природен газ към Европа

© ReutersЗападните лидери засилиха подготовката за евентуална руска военна акция в Украйна, като САЩ се съсредоточиха върху това как да защитят енергийните доставки, а Великобритания призова другите европейски държави да подготвят икономически санкции.


Напрежението остана високо, след като НАТО заяви в понеделник, че поставя сили в готовност и подсилва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети в отговор на натрупването на руски войски близо до границата й с Украйна. Русия, която отрича да е планирала атака, заяви, че наблюдава с "голяма загриженост". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Москва, че кризата се дължи на действията на САЩ и НАТО, а не от натрупването на руски войски.


Във Вашингтон висши служители от администрацията на Байдън казаха, че Съединените щати водят преговори с големи производители на енергия и компании по целия свят относно потенциално прнасочване на доставките към Европа, ако Русия нахлуе в Украйна.
Европейският съюз зависи от Русия за над една трета от своите доставки на газ. Всяко прекъсване на доставките на руски газ за Европа ще изостри съществуващата енергийна криза, причинена от недостиг.


Говорейки пред репортери, служителите не посочиха имената на страните или компаниите, участващи в дискусиите за защита на доставките за Европа, но казаха, че включват широк кръг от доставчици, включително продавачи на втечнен природен газ (LNG).

"Работим за определяне на допълнителни обеми неруски природен газ от различни части на света; от Северна Африка и Близкия изток до Азия и Съединените щати", каза висш служител на администрацията, пожелал анонимност. "Съответно, ние сме... в дискусии с големите производители на природен газ по целия свят, за да разберем техния капацитет и желание за временно увеличаване на производството на природен газ и да разпределим тези обеми на европейските купувачи."


"За да гарантираме, че Европа е в състояние да издържи през зимата и пролетта, очакваме да сме готови да осигурим алтернативни доставки, покриващи доста над половината от потенциалния недостиг", каза служителят.

Планът на Белия дом се усложнява от факта, че световните LNG лидери вече произвеждат колкото е възможно повече. Компании, с които се свърза "Ройтерс", са казали на служителите на правителството на САЩ, че глобалните доставки на газ са ограничени и че има малко налични количества за заместване на големи обеми от Русия.

Като припомня, че доста е писано за разговорите на САЩ и Катар по въпроса, кореспондент на "Гардиън" цитира уточнение от същата среща с журналисти:
"Не става дума за един или двама доставчици. По този начин не се налага да искаш от конкретна компания или държава значително да увеличи обемите, а по-скоро става дума за малки обеми от множество източници."


Ключът към осигуряването на доставките е и в определянето на местата, където ще има недостиг, каза служителят. "Случаят с Европа е да се гарантира, че имате достъп до правилните места в Европа, които биха били най-засегнати от прекратяването на доставките от Русия и където хранилищата са с по-ниски запаси от другите места в Европа".


Газопроводът през Балтийско море "Северен поток 2" отново често е споменаван като един от обектите за потенциални санкции срещу Русия, но от Германия и други страни отговарят, че не би се получил търсеният ефект, ако се локира нещо, което дори още не е започнало да работи.

© Reuters

Газопроводът през Балтийско море "Северен поток 2" отново често е споменаван като един от обектите за потенциални санкции срещу Русия, но от Германия и други страни отговарят, че не би се получил търсеният ефект, ако се локира нещо, което дори още не е започнало да работи.


Стратегически газов резерв в Германия?


Германия трябва да помисли за изграждането на национален газов резерв, каза пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" главният изпълнителен директор на RWE - най-големият производител на електроенергия. Това стана на фона на опасенията, че газопроводите от Русия - най-големият доставчик за германския пазар - може да бъдат прекъснати, ако армията ѝ нападне Украйна.


"Да, трябва да помислим за това. Може да е под формата на натрупване на запаси от държавата, както е в случая с петрола. Но има и други възможности", каза Маркус Креббер. Ако кризата ескалира допълнително, "това определено би означавало по-високи цени. Пълното спиране може да бъде компенсирано само за много кратък период. Може би за няколко седмици". Креббер, напомни, че и Русия е зависима от приходите си от европейските клиенти на газ.


"Нуждаем се от руски природен газ, а Русия има нужда от валута. Имало е напрежение в миналото, но газът винаги пристигаше", каза Креббер. Според него съществуващите договори за доставка се изпълняват. "Но е тудно получаването на допълнителни обеми в краткосрочен план."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK