Финландия повиши военната си готовност заради непредсказуемост на Русия

Части на военната полиция дапочнаха учения в бивше училище в Хелзинки.

© Reuters

Части на военната полиция дапочнаха учения в бивше училище в Хелзинки.Финландия засили военната си готовност, тъй като международното напрежение нараства заради натрупването на военни сили на Русия близо до Украйна, съобщи "Ройтерс". Финландия, която не е член на НАТО и има дълга граница и трудна история с Русия, не разкри подробности как се е променила тази готовност.


"Готовността (на финландските отбранителни сили) е повишена поради факта, че ситуацията в близките райони е станала по-нестабилна", каза полковник Петтери Каянмаа, ръководител на отдела за военни действия във Финландския национален университет за отбрана, имайки предвид района на Балтийско море.


Каянмаа, който говори от името на въоръжените сили, каза, че нестабилността в региона произтича от непредсказуемостта на Русия. "Те (руснаците) ясно обявиха целите си, но ние не знаем какви действия са готови да предприемат", каза той.
Русия е събрала десетки хиляди войници близо до Украйна, но отрича да планира атака срещу своя съсед. НАТО отговори, като разположи около 4000 военни в многонационални батальони в Балтийските страни и Полша и обмислбя добавянето на още .


Финландия повиши военната си готовност заради непредсказуемост на Русия

© Reuters


Каянмаа отказа да уточни какви действия предприема Финландия, но каза, че повишаването на готовността обикновено означава:

  • събиране на повече разузнавателна информация
  • по-често информиране на държавното ръководство
  • преместване на ресурси като самолети и кораби на нови места.

"По този начин те могат да наблюдават по-ефективно и да имат по-кратко време за реакция", каза Каяанмаа.


Освен това финландските отбранителни сили също станаха по-видими, като открито показаха къде тренират, каза той. Въоръжените сили на Финландия обявиха в понеделник обширни учения, които ще се проведат в Хелзинки и региона около столицата през тази и следващата седмица.


Финландия не е обект на никаква военна заплаха, но силите за отбрана все още трябва да бъдат подготвени за всякакви потенциални действия, каза Каянмаа.

"Колкото повече военни действия има - дори ако това е просто невинно придвижване - толкова по-голям е рискът нещо да се случи, някой да реагира прекалено или да не разбере какво се случва и ние трябва да сме готови за всичко това", каза той.


Финландската служба за сигурност и разузнаване заяви, че е наблюдавала увеличаване на дейностите на чуждестранното разузнаване, нацелени срещу Финландия. "Една тема, която е обект на повишен интерес, са отношенията на Финландия с НАТО", каза заместник-директорът Теему Турунен пред "Ройтерс" и добави, че темата е особено интересна за руското разузнаване.


Финландия повиши военната си готовност заради непредсказуемост на Русия

© Reuters


Финландия си сътрудничи с НАТО, но не е член на западния военен алианс и не преговаря за присъединяване към него - позиция, очертана от външния министър Пека Хаависто пред "Ройтерс" преди две седмици. Тази позиция бе повторена миналата седмица от финландската премиерка Санна Марин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK