САЩ посъветваха гражданите си веднага да напуснат Украйна

Посолството на САЩ в Киев.

© Reuters

Посолството на САЩ в Киев.Псолството на САЩ в Киев призова американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, защото ситуацията е "непредвидима заради растящата заплаха от руски военни действия". Положението със сигурността в Украйна "може да се влоши почти без предупреждение", допълва съобщението на сайта на посолството.


С частни пътувания или самолетни полети може да се отпътува от Украйна, а който не успее да се осигури полет, може да се обърне към консулската служба. На онези, които не разполагат със средства за прибиране в САЩ, посолството може да отпусне заем.
По-рано тази седмица Държавният департамент призова американските граждани да не пътуват до Украйна. Досега имаше такава препоръка, но тя бе свързана с пандемичната ситуация. На 23 януари се добави "растящи заплахи от руска военни действия".


Тези, които са в страната бяха посъветвани да започнат да обмислят напускане, докато полетите са нормални и границите са отворени. Същия ден бе обявено началото на изтегляне на семейства на дипмломатически служители и персонал от посолството, който е предимно технически. В ситуация на военна операция няма да можем да обслужваме нормално американските граждани.


В съобщението изрично се посочваха границите на Украйна, "окупираният от Русия полуостров Крим и контролираната от Русия част от Източна Украйна" като непредвидими и с вероятност за много бързо влошаване на ситуацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK