Путин ще разговаря днес с десетки водещи бизнесмени от Италия

Путин ще разговаря днес с десетки водещи бизнесмени от Италия

© ReutersВисшите ръководители на големи италиански компании като "Пирели", "Дженерали" и Уникредит" ще проведат видеоконференция с руския президент Владимир Путин в сряда, съобщи "Файненшъл таймс". Според изданието те щели да обсъдят икономически въпроси въпреки заплахите от ЕС, Великобритания и Съединените щати за тежки санкции, ако нахлуе в Украйна.


"Ройтерс" посочва, че ще присъстват ръководители на 20-25 водещи компании, включително Saipem, Maire Tecnimont, Barilla.


Кремъл уточни, че срещата включва и "възможност за по-нататъшно разширяване на отношенията между бизнесмени в двете страни". Домакини са Италианско-руската търговска камара (CCIR) и Италианско-руската бизнес комисия, като датите за това събитие бяха договорени през ноември със знанието на италианското министерство на външните работи, допълва "Файненшъл таймс".
Представители на италианското правителство обясняват, че събитието е "частна инициатива, която не предвижда участието на лица, свързани с публични институции". Организаторите заявиха, че събитието ще продължи като начин за поддържане на диалог, независимо от геополитическото напрежение.


Създадена с подкрепата на руското и италианското правителства, Италианско-руската бизнес комисия се ръководи от Марко Тронкети Провера, главен изпълнителен директор на "Пирели", и Дмитрий Конов, председател на управлението на петролната компания "Сибур".


Според актуален списък от днешния следобед, цитиран от изданието, на срещата ще присъстват още:

  • Франческо Стараче, ръководител на "Енел" и зам.-председател на борда на "Ендеса"
  • Андреа Орсел, ръководител на банковата група "Уникредит"
  • Антонио Фарико, ръководител на Банка Интеза Санпаоло Русия
  • Габриеле Галатери, председател на борда на "Дженерали" (вместо изпълнителния директор Филип Доне)
  • ЕНИ трябваше да участва в лицето на изпълнителния директор Клаудио Дескалци, после се появи името на вицепрезидент на компанията, след което говорител каза, че тя вече не планира да присъства.

От руска страна ще присъстват висши ръководители на компании, управлявани от Кремъл, като Игор Сечин, един от най-близките съратници на Путин и шеф на петролния гигант "Роснефт", както и Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции.


Александър Габуев, старши изследовател в Московския център "Карнеги", коментира за "Файненшъл таймс", че става дума за подход, който Путин е използвал спрямо Германия и Европа като цяло: "Защото очаква големите компании да подкопаят руската политика на Запада." Просто сега се е насочил към Италия, защото я смята за слабо звено в западния съюз, допълва той.


Според Търговската камара обемът на търговията между Русия и Италия се е увеличил с 54% на годишна база до 27.5 милиарда долара от януари до ноември 2021 г. По-голямата част от общата сума се дължи на ръст на износа на енергия от Русия на фона на покачващите се цени на петрола. Но и износът на Италия за Русия също се е увеличил с 20% до 11 милиарда долара.На 17 януари при обявяването на днешното събитие президентът на CCIR Винченцо Трани предупреди да няма антируско говорене точно в този момент, защото "за нас е изключително важно да бъде стимулиран икономико-деловият диалог между Италия и Русия".


Очаква се енергетиката да е сред водещите теми на разговорите заради рязко поскъпналият природен газ в Европа и вероятността при конфликт в Украйна цените да скочат още веднъж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK