Компании от САЩ: Байдън и Конгресът да внимават със санкциите срещу Русия

Компании от САЩ: Байдън и Конгресът да внимават със санкциите срещу Русия

© ReutersПрезидентът на САЩ Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни санкции на Русия, ако Владимир Путин изпрати армията да нахлуе в Украйна, но някои големи компании и бизнес сдружения настояват Белият дом и конгресмените да бъдат предпазливи.


Лобистка група, представляваща Chevron, General Electric и други големи американски корпорации, които правят бизнес в Русия, посъветва Белия дом - докато изработва каквито и да е санкции - да мисли и за възможността на компаниите да изпълняват ангажиментите си и да преценяват кои продукти да освободят от такъв режим. В същото време големите енергийни компании настояват Конгресът да ограничи обхвата на евентуални санкции и продължителността им.


Администрацията на Байдън и Конгресът трябва да "определят подробностите, в случай че трябва да изпълнят заплахата от санкции", каза Джейк Колвин, президент на Националния съвет за външна търговия, пред "Ройтерс" в понеделник.
"Тези подробности трябва да включват разглеждане на възможности за прилагане на режим safe harbour (клаузи в договорите, допускащи намаляване или премахване на юридическа отговорност при извънредни обстоятелства, включително от регулаторни решения) или периоди на спиране действието на определени ангажименти. Така ще се позволи на компаниите да изпълнят съществуващите договори и задължения, както и отделяне от санкционния режим на животоспасяващи лекарства и други продукти поради хуманитарни съображения, съответстващи на дългогодишната политика на САЩ", каза Колвин.


Енергийните компании също се обърнаха директно към американските законодатели, за да настояват за вписване на преходни периоди при въвеждането на санкции, така че активите им да не бъдат конфискувани, ако не са в състояние да изпълнят бизнес споразуменията в Русия, каза за "Ройтерс" сътрудник в Конгреса.


Американският петролен институт (API), най-голямата американска лобистка организация за сондажи за нефт и газ, обсъди в Конгреса санкциите срещу Русия. "Санкциите трябва да бъдат възможно най-целенасочени, за да ограничат потенциалната вреда за конкурентоспособността на американските компании", каза говорител на API.

Санкциите за износ обикновено се въвеждат поетапно, като се дава време на компаниите да прекратят съществуващия си бизнес или да осигурят пристигане на доставки, каза Уилям Райнш, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ. Но в този случай санкциите вероятно ще бъдат приложени внезапно, в разгара на криза, което ще направи по-труден за осигуряване въпросния преходен период на "прекратяване на ангажиментите", каза той.


Министерството на финансите на САЩ в миналото е предоставяло някои мерки за смекчаване на финансовите санкции, като например издаване на лицензи, защита на изпращащите хуманитарна помощ и на канали за лични парични преводи към Афганистан въпреки санкциите срещу управляващите талибани.


Служител на Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира подобни мерки по отношение на потенциални санкции срещу Русия, но добави: "Готови сме да предизвикаме сериозни разходи за руската икономика, като същевременно сведем до минимум нежеланите ефекти извън тази страна".

  • Петролните компании усетиха последиците от санкциите на САЩ за някои от по-скъпите и провеждан игодини наред сондажни операции в Русия, след като Путин нахлу в Крим през 2014 г. Мерките принудиха Exxon Mobil да напусне руската Арктика и сложи край на сътрудничеството на компанията с руската държавна петролна компания "Роснефт", с която подписа сделка за 3.2 милиарда долара през 2011 г. за развитие на региона.
  • Exxon твърди, че санкциите, които забавиха работата по голямо находище в Карско море отвъд Полярния кръг, несправедливо са наказали американски компании, като същевременно са позволили на чуждестранни компании да работят в страната - един от най-големите производители на петрол в света.
  • Санкциите от 2014 г. удариха най-лесните цели - руските високотехнологични проекти за проучване на нефт и газ в Арктика, сибирски шистови находища и дълбоководни проучвания. Новите санкции биха могли да бъдат по-широкообхватни, но и трудни за изпълнение, без да навредят на западните компании.

Една възможна мярка "безопасно пристанище" може да защити компаниите от правна отговорност за нарушения на санкциите, ако бъдат изпълнени определени условия, каза Райнш, като например доказване, че пратка е отишла в санкционираната страна без разрешение, може би през трета страна.


Търговията със стоки и услуги на САЩ с Русия възлиза на приблизително 34.9 милиарда долара през 2019 г., според Министерството на външната търговия на САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK