Руски кораб за аварийно снабдяване с газ на Калининград се завърна в Балтийско море

Руски кораб за аварийно снабдяване с газ на Калининград се завърна в Балтийско море

© flot.gazprom.ruРуската плаваща платформа за превоз и преработка на втечнен газ "Маршал Василевски", която е построена специално като резервен вариант за снабдяване на ексклава Калининград, се завърна в Балтийско море. В момента корабът, собственост на "Газпром", е на котва срещу пристанището на града, разположен между Литва и Полша.


Преди това той е натоварил еквивалента на почти 164 хиляди куб.м втечнен газ (LNG). Това е станало на 20 януари от порт Зеебрюге в Белгия.


Движението му привлече внимание заради кризата около Украйна и опасенията, че при избухване на военен конфликт може да се стигне до прекъсване на газовите доставки за Европа. Калининград се снабдява по газопроводи през Беларус и Литва.
"Маршал Василевски" бе въведен в експлоатация през 2018 г., а през януари 2019 г. президентът Владимир Путин откри в Калининград терминал за т.нар. регазификация. "Днес Калининградска област е напълно автономна и може да решава всички задачи в сферата на енергетиката и използването не само на първичен източник, но и на електроенергия", заяви той на церемонията.


Но всъщност корабът - както е изначално предвидено и от "Газпром" - се отдава под наем за доставки на други места, включително Сингапур и САЩ. Един от първите клиенти е била австрийската компания OMV.


В платформата са вложени 295 милиона долара, твърди в."Комерсант", и тази инвестиция трябва да се върне по някакъв начин. В случай на газова блокада от Литва, той би трябвало да бъде разположен срещу Калининград и чрез него областта да се снабдява с до 2.7 млрд. куб. м газ годишно.


Съдбата на руските доставки на газ за Европа се оказа вчера част от най-новите действия на Запада за сдържане на Русия от агресия, след като САЩ съобщиха, че преговарят с множество производители от цял свят за евентуално бързо пренасочване на големи обеми към Европа като заместител.


Руски кораб за аварийно снабдяване с газ на Калининград се завърна в Балтийско море


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK