Румъния е готова да приеме военни от САЩ, Франция или НАТО, ако се наложи

Румъния е готова да приеме военни от САЩ, Франция или НАТО, ако се наложи

© nato.intРумъния води преговори със Съединените щати и Франция за начини за увеличаване на броя на военните им в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, каза президентът Клаус Йоханис в сряда.


Министерството на отбраната на САЩ заяви в понеделник, че е привело около 8500 американски войници в повишена готовност, в очакване на заповеди за разполагане на източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна. Франция също предложи да изпрати повече войски, ако е необходимо.


"Постоянно казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на наша територия", каза Йоханис, цитиран от "Ройтерс". След изявленията, направени от Съединените щати и Франция, ние сме в контакт с двата съюзника, за да установим конкретни начини за реализиране на военното им присъствие, допълни той.
Йоханис говори след заседание на Върховния съвет по отбрана на Румъния, за да отговори на опасенията за сигурността, след като Русия събра десетки хиляди войници близо до границите на Украйна. Той каза, че дипломатическите разговори са от ключово значение за деескалация на напрежението.


В сряда Съветът по отбрана оцени потенциалното въздействие на конфликт върху бизнеса и енергийния и банковия сектор, каза Йоханис.


Румъния също се подготвя за потенциален приток на бежанци от Украйна, с която споделя 600-километрова граница.НАТО има многонационални сухопътни сили с до 4000 войници в Румъния, членка от 2004 г. Съединените щати също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България.


"Настоящата криза за пореден път доказва, че консолидирането на съюзническото присъствие на източния фланг, включително и у нас, е много важно", каза той.


"Мерките, които НАТО предприе досега, за да засили военното си присъствие на източния фланг, са изключително отбранителен отговор на нарастващите предизвикателства за сигурността в региона."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK