"Ройтерс": Катар може да пренасочи газ към Европа с посредничеството на САЩ

"Ройтерс": Катар може да пренасочи газ към Европа с посредничеството на САЩ

© ReutersКатар ще се нуждае от помощ от Съединените щати, за да убеди купувачите на природен газ в Доха да пренасочат някои доставки към Европа, в случай че конфликт между Русия и Украйна наруши руските доставки за континента, каза източник на "Ройтерс", запознат с обсъждането на проблема.


Въпросът ще бъде обсъден на преговорите във Вашингтон следващата седмица между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и американския президент Джо Байдън, каза един от източниците.


През последните седмици администрацията на САЩ се обърна към Доха и други големи производители на енергия, за да види дали могат да помогнат в случай, че Русия нападне Украйна и САЩ наложат санкции на Москва.
Подробности за тези разговори и какъв е използваният модел можете да прочетете тук.


"Доха може да е в състояние да помогне в случай на голямо глобално сътресение, подобно на това през 2011 г. по време на ядрения инцидент с Фукушима", каза източникът, имайки предвид аварията в Япония.


Катар, един от най-големите производители на втечнен природен газ (LNG) в света, може да изпрати известно количество газ от запасите си в Европа. Но няма много резервни доставки, тъй като повечето обеми са договорени в рамките на дългосрочни сделки, каза източникът.


"Големите катарски клиенти на газ ще трябва да бъдат убедени от САЩ или други да разрешат пренасочването на предвидения за тях газ към Европа като краткосрочно решение."


В дългосрочен план Катар очаква износът на втечнен природен газ да нарасне значително. Но за да гарантира енергийната сигурност, Европейският съюз трябва да помисли за ангажиране с дългосрочни договори за втечнен природен газ, за да избегне бъдещи шокове в доставките, каза източникът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK