"Северен поток 2" регистрира дружество в Германия заради 54 км от газопровода

"Северен поток 2" регистрира дружество в Германия заради 54 км от газопровода

© ReutersОператорът на руския газопровод "Северен поток 2" е регистрирал дъщерно дружество за германската част от газопровода, за да отговаря на местните регулаторни изисквания, съобщи компанията в сряда, въпреки че сертифицирането на проекта все още остава спряно от Берлин.


Най-спорният енергиен проект в Европа е предназначен да удвои количеството газ, който тече от Русия направо през Балтийско море към Германия, заобикаляйки традиционната транзитна държава Украйна.


Той се посреща със съпротива в рамките на Европейския съюз, от Съединените щати и от Украйна на основание, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия и лишава Украйна от транзитни такси в момент на противопоставяне на Москва срещу Запада.
"Северен поток 2" каза, че дъщерното дружество Gas for Europe GmbH ще бъде със седалище в германския град Шверин. Компанията ще притежава и управлява 54-километровия участък от газопровода, разположен в германските териториални води, и съоръжението на сушата в Любмин като независим преносен оператор за да се спазват германските разпоредби.


Тръбопроводът е завършен през септември, но оттогава не работи в очакване на сертифициране от Германия и Европейския съюз.


Федералната мрежова агенция на Германия - която регулира електроенергийния, газовия, телекомуникационния, пощенския и железопътния сектор в страната - през ноември спря процедурата за сертифициране на газопровода, заявявайки, че операторът трябва да регистрира юридическо лице в Германия.


Регулаторът заяви в сряда, че процедурата по сертифициране ще остане спряна, докато не приключи прехвърлянето на основните активи и човешки ресурси към дъщерното дружество и Федералната мрежова агенция ще бъде в състояние да провери документите на звеното за пълнота.


"В момента не можем да предвидим кога ще бъде възобновена процедурата", се казва в изявление.


Uniper, един от финансовите поддръжници на "Северен поток 2", очаква газопроводът да започне транспортиране на газ от началото на следващия зимен отоплителен сезон през октомври.


Русия заяви, че пускането в експлоатация на газопровода би облекчило газовата криза в Европа, при която цените на природния газ скочиха до най-високите си нива миналия месец на фона на ограничените доставки и икономическото възстановяване от пандемията.


Някои политици и индустриални експерти в Европа обвиниха Русия, че умишлено ограничава потоците на газ на Запад, за да ускори началото на продажбите през "Северен поток 2" - обвинение, което Русия отрича.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK