На живо

Коронавирусът по света: Не всички лекарства за COVID-19 са ефективни и срещу Омикрон

Медицински работник държи ръката на COVID-19 пациент в болница във Волгоград. Случаите на нови инфекции в Русия се повишават от седмица, като вариантът Омикрон вече е разпространен в цялата страна

© Reuters

Медицински работник държи ръката на COVID-19 пациент в болница във Волгоград. Случаите на нови инфекции в Русия се повишават от седмица, като вариантът Омикрон вече е разпространен в цялата странаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Хапчето на "Пфайзер" срещу COVID-19 е разрешено в Европа

Европейският лекарствен регулатор препоръча издаването на пазарно разрешително на хапчето срещу COVID-19 на "Пфайзер" Paxlovid, който е предназначен за високорискови пациенти в начален етап на болестта.


Одобрението от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите от ЕС да започнат да използват лекарството за терапия, след като по-рано тя даде насоки за употребата му при спешни случаи. Едва няколко държави, сред които Италия, Германия и Белгия са закупили медикамента.


Съединените щати разрешиха през декември Paxlovid, както и хапчето на Merck - молнупиравир. Одобрението на хапчето на Merck също се разглежда от ЕМА, но одобрението отнема повече време, тъй като ЕС, но отнема повече време, тъй като компанията преразгледа данните си от проучванията през ноември, заявявайки, че лекарството е значително по-малко ефективно, отколкото се смяташе преди.


Коронавирусът по света: Не всички лекарства за COVID-19 са ефективни и срещу Омикрон

© Reuters

Социалните платформи разрешиха повече информация за ваксините срещу COVID-19

Социалната плат форма TikTok съобщи, че видеоклиповете с етикет за ваксина, качени на каналите му в Европа, са се утроили от 90 хил. през октомври до 266 хил. през декември, съобщи Европейската комисия в като публикува докладите на социалните платформи, с които има джентълменско споразумение да се борят с дезинформацията. "Гугъл" е актуализирал информационните панели за търсене относно ваксинацията срещу COVID-19, достъпна във всички 27 държави, и започва да включва информация, свързана с педиатричната ваксинация. "Фейсбук" е докладвал за премахване на мрежа за дезинформация и тормоз, насочена към медицински специалисти, журналисти и държавни служители, управлявана от конспиративно движение против ваксинацията. "Майкрософт" пък е разрешил на публичните власти да публикуват рекламни съобщения за ваксините срещу коронавирус, които са генерирали 733 хил. импресии в ЕС през ноември и декември. Микроблогингът "Туитър" е актуализирал дизайна на етикетите си подвеждащи туитове, свързани с COVID и ваксини, за да ги направи по-видими.

Германия обсъжда задължителна ваксинация при рекорд на новите случаи

Германия отчете нов рекорден брой ежедневни нови инфекции с COVID-19 в четвъртък, прекрачвайки прага от 200 хил. случая за първи път от началото на пандемията. Това става докато Бундестагът обсъжда предложение на правителството за въвеждане на задължителна ваксинация.


Институтът по инфекциозни болести "Робърт Кох" отчете 203 136 положителни теста през последните 24 часа, с 69 600 случая повече в сравнение със същия ден преди седмица, съобщи Ройтерс. Седемдневната заболеваемост на 100 хил. души нарасна до 1017 от 941 предишния ден. Починалите за последното денонощие са 188 души.


Около 75% от германското население е получило поне една доза ваксина - по-малко, отколкото в други западни държави като Франция, Италия или Испания, където еквивалентните цифри са 80%, 83% и 86%. Канцлерът Олаф Шолц подкрепя задължителните ваксини за лица над 18 години, но неговото коалиционно правителство е разделено по въпроса и той каза на депутатите да гласуват според съвест. Възможно е задължителна ваксинация да бъда въведена само за хората над 60 г., които са най-застрашени от тежко протичане на заболяването.


Дебатите в германския парламент за задължителна ваксинация срещу COVID-19 в сряда преминаха при малобройни протести на отхвърлящи ваксините

© Reuters

Дебатите в германския парламент за задължителна ваксинация срещу COVID-19 в сряда преминаха при малобройни протести на отхвърлящи ваксините

Седми ден рекорд на новозаболели в Русия

Ежедневните случаи на COVID-19 в Русия нараснаха до 88 816 в четвъртък, нов рекорд за седми пореден ден, съобщи Ройтерс. Според властите причината е разпространението на варианта Омикрон в нови региони. Броят на новите инфекции е значителен скок от 74 692, съобщени в сряда. 665 души са починали през последното денонощие от заболяването.

Израел разшири кръга на подлежащите на четвърта доза

Израел разшири обхвата на лицата, които имат право на четвърта доза ваксина срещу COVID-19, за да включи хора под 60-годишна възраст със съпътстващи медицински състояния, техните гледачи и други граждани над 18 години, изложени на значителен риск от излагане на коронавирус.


Генералният директор на Министерството на здравеопазването е одобрил мярката, която не отговаря на препоръката във вторник на експертната група на министерството да се предложи втората бустерна инжекция на всички възрастни, съобщи Ройтерс.


По-рано този месец, когато вариантът на Oмикрон обхвана страната, Израел започна да предлага втория бустер на хора над 60 г., при условие че са минали поне пет месеца, откакто са получили третата доза или са се възстановили от инфекция с COVID-19.


Израелско проучване е установило, че хората над 60 г., които са получили четвърта ваксина този месец, са били три до пет пъти по-защитени срещу сериозно протичане на заболяването и два пъти по-защитени от инфекция в сравнение с три пъти ваксинираните.


Коронавирусът по света: Не всички лекарства за COVID-19 са ефективни и срещу Омикрон

© Reuters

Нов PCR тест различава вариантите на SARS-CoV2

Нов PCR различава варианта на коронавируса, който е причина за инфекцията, съобщава Ройтерс. Той използва флуоресцентно маркирани молекули, които светят в различни цветове, когато се прикрепят към ДНК или РНК във вируса. Когато пробата от пациента се нагрее, маркираните молекули падат от техните ДНК или РНК мишени и цветът им изчезва. Тъй като всеки вариант има някои уникални последователности, те могат да бъдат идентифицирани въз основа на модела на промени в цвета при всяка температура, обясни д-р Дейвид Аланд от Медицинското училище в Рутгерс в американския щат Ню Джърси.


"Вече проведохме клинично проучване, което показа, че анализът е 100% чувствителен и 100% специфичен за идентифициране на опасни варианти, включително Делта и Омикрон, каза Аланд. Според изследователите всяка болнична молекулярна лаборатория би могла да изпълни пробата.


Коронавирусът по света: Не всички лекарства за COVID-19 са ефективни и срещу Омикрон

© Reuters

Италия отменя изискването за тест за влизане

Италия ще облекчи наложените заради коронавируса ограничения за всички посетители от страни от Европейския съюз от 1 февруари, заяви здравното министерство, цитирано от "Ройтерс". Здравният министър Роберто Сперанца подписа заповед, според която пътниците от държави от ЕС ще имат нужда единствено от цифров сертификат за COVID на ЕС, за да посетят страната. В момента за това е необходимо и представяне на отрицателен тест. От 1 февруари в ЕС влизат нови правила за пътуване, според които преболедували и ваксиниране не бива да бъдат подлагани на допълнително тестване и самоизолация.


Италия съобщи в сряда за 167 206 нови случая на COVID-19 и 426 починали. Ден по-рано бяха отчетени 186 740 заразявания и 468 починали.

"Модерна" започна изпитвания на ваксина срещу Омикрон

Американската компания "Модерна" обяви, че е започнала клинични изпитвания на бустерна доза ваксина, създадена специално за борба с Омикрон варианта на коронавируса, предаде "Франс прес".


В изследването участват общо 600 доброволци, повечето от които са получили две дози от ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 преди шест месеца, както и хора с поставена бустерна доза. Така новата ваксина ще бъде тествана и като трета, и като четвърта доза.


Компанията обяви и резултатите за ефикасността срещу Омикрон на досега използваната ваксина като бустерна доза. Шест месеца след реваксинацията нивата на неутрализиращи антитела срещу Омикрон намаляват шест пъти спрямо пика, наблюдаван 29 дни след инжекцията, но продължава да ги има при всички имунизирани.
Тези данни са получени от изследване на кръвни проби на 20 души, получили бустерна доза.


Във вторник "Бионтех"/"Пфайзер" също съобщи, че започва клинични изпитвания върху доброволци на адаптирана за Омикрон ваксина срещу COVID-19. Очаква се двамата най-големи производители на иРНК ваксини да приключат изпитванията до края на март и ако са успешни, да подадат документи пред регулаторите за тяхното използване.

САЩ оттеглиха две лекарства срещу COVID-19, не помагат при Омикрон

Американският лекарствен регулатор FDA ограничи разрешителните на две лекарства срещу COVID-19, тъй като те не са ефективни за терапия на инфекции с варианта Омикрон.


Става дума за моноклонални антитела, произведени от "Ели Лили", и "Регенерон", които по данни на производителите не са ефективни


Държавите разпространяват лекарствата за антитела за лечение на пациенти с COVID-19 дори когато omicron стана доминиращ щам в САЩ и другаде. Но данните от самите компании показват, че антителата, разработени по-рано по време на пандемията, вече не са ефективни при Омикрон, макар че ще продължат да се предписват при инфекции с предходните варианти на коронавируса.


Моноклоналните антитела са лабораторно произведени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори с вредни патогени като SARS-CoV-2. Заради многобройните мутации на вируса при варианта Омикрон определени лечения не работят срещу определени варианти, се казва в съобщението на американската агенция за храните и лекарствата.


Терапията на "Ели Лили" няма разрешение за европейския пазар, но тази на "Регенерон" и "Рош" под търговското име Ronapreve беше сред първите, одобрени от европейския лекарствен регулатор за ЕС.

Швеция удължава ограниченията

Швеция ще удължи с още две седмици действащите ограничителни мерки заради коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването Лена Халенгрен, цитирана от "Ройтерс". Баровете ще затварят в 23 ч., а големите заведения не могат да приемат повече от 500 души.


В Швеция през последните седем дни са регистрирани около 270 хил. потвърдени случая на COVID-19. Реалният им брой обаче може да е над половин милион заради недостатъчното тестване, пресмята БТА. Във вторник са докладвани рекордните 89 888 нови случая. Броят на лекуваните в интензивни отделения пациенти е бил между 90 и 120 през последните четири седмици.

Неваксинираните в Австрия ще излизат, но ресторанти и магазини остават затворени за тях

Австрия ще отмени карантината за неваксинираните срещу COVID-19 на 31 януари, съобщи БТА, като се позова на федералния канцлер Карл Нехамер и на министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.


Неваксинираните ще могат да излизат, но достъп до магазините и заведенията достъп ще имат само ваксинираните и преболедувалите. Запазва се и вечерният час: в 22 ч. затварят заведенията и културните институции.


Австрия преминава през вълна от Омикрон инфекции, като в сряда за първи път новозаразените за 24 часа надхвърлиха 30 хил. Според здравния министър пик на вълната ще бъде достигнат след две седмици. Най-песимистичните прогнози предричат следващата сряда броят на новозаразените да достигне 50 хил. за ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK