Какви са следващите стъпки на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна

Какви са следващите стъпки на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна

© ReutersСъюзниците от НАТО поставят сили в готовност и планират изпращане на подкрепления в Източна Европа в отговор на натрупването на повече от 100 000 войници от Русия по границите на Украйна.


Ето някои от въпросите за това какви може да са следващите стъпки на НАТО.


Ще се притече ли НАТО в защита на Украйна?


Не и във военно отношение. Украйна не е член на НАТО и алиансът не е обвързан с договори да я защитава. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да изпрати американски или съюзни войски за борба с Русия в Украйна.
Киев обаче е близък партньор и му беше обещано евентуално членство в алианса на среща на върха на НАТО през 2008 г.


За момента 30-членната Организация на Северноатлантическия договор работи с Украйна за модернизиране на въоръжените ѝ сили. Канада изпълнява програма за обучение в Украйна, докато Дания също засилва усилията за привеждане на украинските военни към стандартите на НАТО.


Алиансът също така заяви, че ще помогне на Украйна да се защитава срещу кибератаки и осигурява сигурно комуникационно оборудване за военно командване.


А въоръжаването на Украйна?


Съединените щати, Великобритания и балтийските държави изпращат оръжия в Украйна, включително противотанкови ракети, малки оръжия и катери.


Турция продаде дронове на Украйна, които украинските военни са използвали в Източна Украйна срещу подкрепяни от Русия сепаратисти.


Германия обаче е против изпращането на оръжие в Украйна. Вместо това Берлин обеща изцяло оборудвана полева болница за около 6 млн. долара и необходимото обучение на украинските войски, за да я управляват.


Тогава защо НАТО поставя сили в готовност?


Алиансът е загрижен за потенциално преливане извън границите на всеки конфликт между Русия и Украйна, особено в Черноморския регион, където Русия анексира Крим през 2014 г., и в Балтийско море.


Министерството на отбраната на САЩ постави около 8500 американски войници в повишена готовност. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири бойни самолета F-16 в Литва. Испания изпрати миночистач и фрегата за присъединяване към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море.


Мадрид също обмисля изпращането на изтребители в България, а Холандия също предложи два бойни самолета F-35 на България от април.


Франция може да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.


Защо съюзническите сили не се придвижат по-бързо?


Русия казва, че няма никакво намерение да нахлуе в Украйна.


НАТО, която е едновременно политическа и военна организация, предложи още преговори с Москва във формата на Съвета НАТО-Русия в Брюксел за намиране на решение.


Освен това като съюз от 30 държави с различни приоритети решенията се вземат колективно и може да отнеме време, за да се съберат необходимите войски за съвместни мисии.


Съюзниците от НАТО обсъждат дали да увеличат броя на войските, които се разполагат по принципа на ротация в Източна Европа. Те ще се съсредоточат върху въпроса, когато съюзническите министри на отбраната се срещнат за насрочена среща в Брюксел в средата на февруари.


НАТО има четири многонационални бойни групи с размер на батальон или около 4000 войници, водени от Канада, Германия, Великобритания и Съединените щати в Латвия, Литва, Естония и Полша.


Войските служат като "форпост" за 40 000-те сили на НАТО за бързо реагиране, чиято задача е да се разположат в рамките на броени дни, докато пристигнат повече американски войски и въоръжение през Атлантика.


Най-важните решения може да дойдат едва през юни, когато лидерите на НАТО трябва да се срещнат в Мадрид. Очаква се те да съгласуват нов генерален план, наречен Стратегическа концепция, отчасти за да затвърдят фокуса на НАТО върху възпирането на Русия.


Какво е вероятно да направи НАТО в Черно море?


Българското правителство заяви, че е готово да се приеме около 1000 военни в страната, под българско командване и в тясно сътрудничество с НАТО, вероятно с някои войници от други съюзни държави.


Това може да се случи през април или май.


Западният алианс разполага с многонационални сухопътни сили с до 4000 войници в Румъния. Съединените щати също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България.


Румъния може да приеме по-голямо присъствие на НАТО, след като Франция предложи повече войски. Букурещ води двустранни преговори със Съединените щати за увеличаване на броя на войските на нейна територия.


Въпреки че действат от 2017 г., многонационалните сили в Румъния остават само сухопътно командване, без непосредствена подкрепа от въздушни, морски или специални сили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK