"Плашещ" обект се върти на равни интервали в Млечния път

позицията на обекта в Млечния път - както се вижда от Земята - е обозначена с иконката на звезда вдясно.

© Dr Natasha Hurley-Walker, ICRAR/Curtin

позицията на обекта в Млечния път - както се вижда от Земята - е обозначена с иконката на звезда вдясно.Австралийски учени са открили невиждан и непознат досега въртящ се обект в Млечния път, който по думите им не прилича на известните до момента.


Първо открит от студент, обектът освобождава огромно количество енергия цяла минута веднъж на всеки 20 минути. Според изследователи продължителността на въртенето - цяла минута - е много необичайно.


Студентът от университета "Къртин" Тайрон О'Дохърти го засякъл миналата година в района на проекта Murchison Widefield Array (с който няколко международни организации изследват с радиотелескопи Слънцето, хелиосферата и йоносферата на Земята) в Западна Австралия. Като част от международен екип той забелязал, че обектът ту се появявал, ту изчезвал по време на наблюденията.
"Беше напълно неочаквано. Плашещо е за астроном, защото на небето няма нищо подобно, което да прави така", казва Наташа Хърли, която води включилия О'Дохърти екип на Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR).


На базата на съществуващи данни от други изследвания е установено, че обектът е на около 4000 светлини години от земята, изключително ярък е и има много силно магнитно поле. Не е известно дали може да е неутронна звезда, или бяло джудже - има и такива теории - но екипът от ICRAR се нуждае от още изследвания.


"Докато се върти в космоса, странният обект изпраща лъч радиация, който пресича зрителната ни линия и за минута на всеки 20 минути е сред най-ярките радиоизточници в небето," обяснява ICRAR. Радиоизточник е всеки космически обект, който излъчва силни радиовълни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK