Дезертьорство разкри "ахилесовата пета" на Льо Пен: за някои тя е твърде умерена

Дезертьорство разкри "ахилесовата пета" на Льо Пен: за някои тя е твърде умерена

© ReutersТри месеца преди президентския вот на Франция Жером Ривиер бързо си направи сметката: Марин льо Пен, дълго време лидер на традиционната крайна десница, е изгубила своя образ на противник на статуквото и е твърде близо до политическия мейнстрийм, за да има шанс да спечели изборите.


Той избяга и се включи в кампанията на Ерик Земур, писателят претендент да стане президент, чийто националистически дневен ред прилича на стремежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да "направи Америка отново велика".


Ривиер, който беше сред ключовите депутати на Льо Пен в Европейския парламент, преди да скочи от кораба на партията ѝ по-рано този месец, каза, че Льо Пен е станала твърде мека по отношение на имиграцията и е компрометирала твърдата евроскептична позиция на партията със своята позиция към елита.
"Ерик Земур казва нещата такива, каквито са. Ако нещо е черно или бяло, той не използва нюанси на сивото, за да опише реалността", каза пред "Ройтерс" Ривиер, сега вицепрезидент на партията Reconquete (Реконкиста) на Земур.


Неговото отстъпление илюстрира как стратегията на Льо Пен да направи партията си по-приемлива за традиционните десноцентристки гласоподаватели отчуждава основните ѝ привърженици и я оставя извън крайно десния фланг след изскачането на Земмур на политическата арена.


Междувременно самото говорене реч на консервативната кандидатка Валери Пекрес за имиграцията, идентичността и сигурността стана още по-радикално в момент, когато политическият дискурс във Франция се отклонява вдясно. Резултатът е, че 53-годишната Льо Пен е притисната от двете страни.


Льо Пен, Земур и Пекрес се борят да спечелят място на втори тур на изборите през април, като президентът Еманюел Макрон в момента води в проучванията на общественото мнение и се очаква да заеме другото място на балотажа.


Дезертьорство разкри "ахилесовата пета" на Льо Пен: за някои тя е твърде умерена

© Reuters


Земур, който е осъждан няколко пъти за подбуждане към расова омраза, описва Франция като някога велика нация, която сега е в рязък упадък, нейната християнска цивилизация е проядена от нарастващото влияние на исляма поради неконтролирана имиграция.


Той се присъединява към теорията за "великата подмяна", според която Франция след време ще бъде мнозинство мюсюлмани и ще бъде на прага на гражданска война. Той иска Франция да изземе от Европа контрола над границите си и казва, че Мохамед трябва да бъде забранен като лично име във Франция.


Льо Пен отрече да се е носила към центъра. Тя се ангажира да запази семейните помощи за домакинства, в които поне един родител има френско гражданство, и да депортира чужденци, които не са работили поне една година. Но казва, че няма да бъде всмукана към дъното на надпревара от позицията на Земур.


"Ние скъсахме с провокациите от миналото, които понякога са били грях на нашето политическо семейство. Трябва да се въздържаме от връщане към тях", каза Льо Пен пред репортери тази седмица.


"Това означава, че от моя страна няма да има самоизтъкване или безобразия."


Дезертьорство разкри "ахилесовата пета" на Льо Пен: за някои тя е твърде умерена

© Reuters


Разбира се, Льо Пен все още може да се класира на втория тур през април. Проучванията сред гласоподавателите обаче показват, че тя е наравно с Пекрес и че двуцифреният резултат на Земур нанася по-големи щети на Льо Пен.


Марин наследи от баща си Жан-Мари льо Пен една партия, основана като националистическо, антиимиграционно и антисемитско движение. Тя се зае да "детоксикира" имиджа на Националния фронт като расистка и ксенофобска партия.


Тя смекчи собствената си антиевропейска риторика и - признавайки, че досега е агитирано не за това, което французите искат - отхвърли призивите за "Фрекзит" и Франция да се откаже от еврото, след като Макрон я победи на президентските избори през 2017 г.


Напоследък тя се отказа от призивите Франция да напускане Европейския съд по правата на човека и временно да прекрати членството на страната в шенгенската зона. И двете позиции се разглеждат като ходове за спечелване на доверието на масовите избиратели.


За Ривиер това бе прекалено.


"Марин Льо Пен става част от системата", каза убеденият консерватор, присъединил се към Льо Пен през 2017 г. от редиците на традиционната дясноцентристка партия.


Двама други съюзници на Льо Пен напуснаха, за да се присъединят към редиците на Земмур през последните две седмици. Ривиер каза, че са готови да ги последват още, но не предостави никакви доказателства за това.


Трето поражение на изборите би повдигнало въпроси относно лидерството на Льо Пен в Националния съюз и по-широката форма на френската десница.


"Ако наистина Льо Пен повтори предишните си изборни неуспехи, тя или се оттегля в рамките на партията... или ще има по-широко преструктуриране отдясно", каза анализаторът Стефан Розес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK