Оцеляла в Холокоста осъди носенето на жълти звезди от антиваксъри

Оцеляла в Холокоста осъди носенето на жълти звезди от антиваксъри

© ReutersСтогодишната Марго Фридлендер, оцеляла в Холокоста, призова младото поколение винаги да помни нацисткия геноцид и осъди използването от някои протестиращи срещу ваксинация срещу COVID на жълтата звезда, която евреите са били принудени да носят.


"Днес виждам, че се злоупотребява със спомен за случилото се по политически причини, понякога дори е осмиван и потъпкван повсеместно", каза тя пред депутатите от ЕС в Брюксел на церемония по повод 77-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц в Полша.

"Не вярвам на очите си, докато гледам на 100 години как символите на нашето изключване от страна на нацистите - така нареченият "Юденщерн", безсрамно се използват на улицата от новите врагове на демокрацията, за да се представят докато самите те живят в демокрация - като жертви", добави Фридлендер.


Тя има предвид някои демонстранти на протести срещу ваксинирането, които си закачат значки с жълти звезди, напомнящи платнените значки, които нацистите принудиха евреите да носят, за да ги маркират като отхвърлени от обществото.
В доклад, публикуван от израелското правителство в четвъртък, се казва, че подобни демонстранти подклаждат глобалния антисемитизъм.


Майката и братът на Фридлендер са убити в Аушвиц. Самата тя доживява освобождаването си в концентрационния лагер Терезиенщат в днешната Чехия, единствената в семейството й, оцеляла след Холокоста. В масовия геноцид нацистите убиха 6 милиона евреи по време на Втората световна война.


След като живее в Ню Йорк в продължение на 64 години, Фридлендер каза, че се е върнала в Берлин през 2010 г., за да предаде посланието си на по-младото поколение.

"Върнах се, за да говоря с вас, да ви протегна ръка, да ви помоля да свидетелствате вместо нас, които няма да можем да правим това още дълго", каза тя, говорейки на немски в Европейския парламент.


"Не можем да променим случилото се, но то никога не трябва да се повтори. Ето защо днес трябва да бъдем бдителни - и да не си затваряме очите, както в миналото", предупреди тя.


В отговор на Фридлендер, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че Европа ще остане нащрек за заплахата от антисемитизъм, която все още трови обществото.


"Върнахте се, за да може историята никога да не се върне. Ние се вслушахме в предупреждението, което идва от хора като вас", каза германката фон дер Лайен. "Този път няма да си затваряме очите. Nie wieder, никога повече!"


Оцеляла в Холокоста осъди носенето на жълти звезди от антиваксъри

© Reuters


Тази статия е със закрит за читателите форум, за да не даваме пространство за антисемитски коментари, особено в днешния Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK