Швеция одобри хранилище за ядрени отпадъци за 100 хил. години

Швеция одобри хранилище за ядрени отпадъци за 100 хил. години

© ReutersПравителството на Швеция даде зелена светлина в четвъртък за изграждането на съоръжение за съхранение, което да запази отработеното ядрено гориво в безопасност през следващите 100 000 години.


Какво да правим с ядрените отпадъци е голям проблем, откакто първите атомни централи в света бяха пуснати в експлоатация през 50-те и 60-те години на миналия век. Международната агенция за атомна енергия изчислява, че има около 370 000 тона силно радиоактивно отработено ядрено гориво в места за временно съхранение по целия свят.


"Нашето поколение трябва да поеме отговорност за ядрените отпадъци. Това е резултат от 40 години изследвания и ще бъде безопасно в продължение на 100 000 години", каза министърът на околната среда Аника Страндхол на пресконференция.
"Решението е за окончателното съхранение на отработено ядрено гориво - чрез това ние гарантираме, че можем да използваме настоящата си ядрена енергия като част от прехода към това да станем първата развита нация в света без изкопаеми горива."

Атомните електроцентрали в Швеция са произвели около 8000 тона силно радиоактивни отпадъци - включително отработено гориво - откакто влязоха в експлоатация през 70-те години на миналия век.


Планът е отпадъците - и горивото, което реакторите ще използват, докато не бъдат затворени през 40-те години на настоящия век - да бъдат заровени на 500 метра в скала близо до атомната централа Форсмарк.


След около 70 години, когато тунелите се запълнят, те ще бъдат запечатани с глина от бентонит, за да не се допуска вода.


Решението на Швеция идва на фона на подновения интерес към ядрената енергетика, разглеждана от много страни като важен етап в преход за прекратяване на зависимостта от изкопаеми горива и проправяне на пътя за "зелена" електрификация на обществото.


Европейският съюз, например, планира да класифицира някои нови атомни електроцентрали като "зелени". Едно от условията за това е те да имат хранилища за отработеното гориво на територията на страната, където се издигат


Шведите гласуваха през 1980 г. за постепенно спиране на ядрената енергия, но нагласите се променят.


Основните политически партии на Швеция сключиха сделка за ядрената енергетика през 2016 г., като се съгласиха, че шест съществуващи реактора могат да продължат да работят и че до 10 нови реактора могат да бъдат построени на съществуващи площадки.


Цената на новите централи обаче е толкова висока, че се смята, че ги прави икономически неизгодни, освен ако бъдещи правителства не се съгласят да отпуснат щедри субсидии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK