Във Франция избухна дебат трябва ли неваксинирани да плащат за лечението си

Протест, организиран от партия "Патриотите" срещу новия пропуск за обществени места, валиден само за ваксинирани.

© Reuters

Протест, организиран от партия "Патриотите" срещу новия пропуск за обществени места, валиден само за ваксинирани.Ръководителят на болничната система в Париж разпали яростен дебат дали хората, които отказват да бъдат ваксинирани против COVID-19, трябва да продължават да разчитат на безплатно лечение, покрито от здравната система.


Всички попаднали в интензивни отделения се лекуват безплатно във Франция. Разходите за това възлизат на около 3000 евро на ден, а средният престой в отделенията е от порядъка на 7 до 10 дни.


Въпросът, зададен по телевизията от Мартен Хирш, е дали трябва някои хора да имат право да се отказват без никакви последици от съществуващи безплатни и ефикасни препарати, които помагат срещу COVID-19, докато Франция се опитва да се погрижи за останалите пациенти.
По думите му разходите за здравеопазване в момента рязко се увеличават и безотговорното поведение на отделни хора не бива да излага на риск системата, нужна на всички останали. Крайнодесни политици поискаха оставката му, а кметът на Париж Ан Идалго, издигната от социалистите за кандидат-президент през април, изрази несъгласието си.
Хирш обясни, че е повдигнал въпроса и заради експлодиралите разходи.


Министърът на здравеопазването Оливие Веран не е коментирал думите му. Но депутатката Олга Живерне от партията LREM на президента Еманюел Макрон каза по телевизия BFM, че "въпросът е повдигнат от медицинската общност и не може да се пренебрегва".


Проучване от средата на януари на социолозите от института IFOP показа, че 51% от анкетираните смятат, че е оправдано попадналите в интензивно отделение отказали ваксиниране да покрият от джоба си част от болничния престой.


Депутатът Себастиен Юи от традиционната десница Les Republicains бе предложил такъв законопроект, но той бе отхвърлен в парламента, припомня "Ройтерс". Сега той казва, че идеята не е да се откаже достъп на неваксинирани до интензивно лечение, а да правят минимална вноска към разходите за лечението им.


Подобен режим има в Сингапур, където и показателите за ваксинираните сред населението са един от най-високите в света. Отказалите ваксиниране там са задължени да платят лечението си.


По данни на здравното министерство в азиатския град-държава сметката за стандартен курс на престоя в интензивното е около 18 500 щатски долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK