Орбан отива при Путин да иска още газ

Орбан отива при Путин да иска още газ

© ReutersУнгария ще се стреми да увеличи количеството газ, което получава от Русия, на разговорите с президента Владимир Путин следващата седмица, каза премиерът Виктор Орбан в петък.


Унгария, член на Европейския съюз и НАТО, договори ново дългосрочно споразумение за доставка на газ с руския "Газпром" през август. Москва и Западът са въвлечени в напрегнато противопоставяне покрай Украйна на фона на струпването на руски сили по източната граница на страната, докато НАТО засилва присъствието си в Източна Европа. Част от това напрежение е и опитът да се намерят алтернативни доставки на газ, ако в случай на конфликт Русия прекъсне газопроводите към Европа.


Орбан, който се изправя пред избори на 3 април, които се очаква да бъдат оспорвани, отхвърли призивите на обединена опозиция да отмени посещението си в Москва, насрочено за вторник.
"Бих искал да увелича количеството газ, който трябва да бъде доставен... от нивата, договорени в руско-унгарския газов договор", каза Орбан пред общественото радио. "Бих искал да постигна по време на нашите разговори, в настоящата трудна ситуация, обременена с по-високи цени на енергията... количеството газ, с което разполагаме в дългосрочен план, да бъде увеличено."


15-годишното споразумение за 4.5 милиарда кубически метра природен газ годишно за Унгария влезе в сила през октомври с опция за промяна на закупените количества след 10 години. То предвижда да се използват маршрути, заобикалящи Украйна, включително преминаващият през България "Турски поток", построен приоритетно от правителството на Бойко Борисов с пари от бюджета и заеми за държавната компания "Булгаргаз".

Хранилищата на газ в Унгария са били запълнени 43% според данни на регулаторния орган за енергетиката и обществените услуги (MEKH) от 15 януари. В съобщението се казва, че в комбинация с очакван допълнителен внос ще се покрият 90% от очакваните оставащи нужди на Унгария през зимата от газ.


Орбан каза, че ще обсъди и европейската сигурност с Путин, като добави, че Унгария е заинтересована от мирно разрешаване на противопоставянето покрай Украйна.


"Разбира се, Унгария е член на НАТО и ЕС, така че преди всяка подобна среща се консултирам и координирам с нашите западни съюзници", каза Орбан и добави, че ще проведе допълнителни разговори със западните лидери през следващите дни.


Министерството на отбраната не отговори на въпросите на "Ройтерс" по-рано тази седмица дали Унгария ще приеме повече сили на НАТО през следващите седмици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK