На живо

Коронавирусът по света: Поредни уволнения на отказалите ваксина в армията на САЩ

Жена показва зеления си пропуск в магазин в Рим, след като от вторник документ за ваксинация, преболедуване и тестване се изисква за достъп до обществени места, като освен магазините вече сертификат е нужен за влизане в банки, пощенски клонове, обшествени служби.

© Reuters

Жена показва зеления си пропуск в магазин в Рим, след като от вторник документ за ваксинация, преболедуване и тестване се изисква за достъп до обществени места, като освен магазините вече сертификат е нужен за влизане в банки, пощенски клонове, обшествени служби.Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Американската пехота освобождава неваксинирани бойци

Американски военни от сухопътните сили, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19, ще бъдат незабавно освобождавани от днес в името на поддържането на бойната готовност, съобщи командването. Заповедта засяга всички на редовна служба, резервисти и кадети, освен ако нямат основателна причина за изключение от ваксинирането.


Задължителното ваксиниране бе наредено от Пентагона през август 2021 г. за всички служители. Огромна част от тези на активна служба са с поне една доза. За 79 души е известно, че са починали след заразяване с коронавируса. Отстраняването заради отказ за ваксиниране вече е в ход в другите родове войски, включително ВВС.


"Готовността на армията зависи от военни, които са в състояние да се обучават, разполагат и сражават, за да печелят войни. Неваксисираните войници са риск за частите и отслабват готовността", с казва в изявление на секретаря на сухопътните сили Кристин Уормът.

Франция отново отмени носенето на маски на открито

Френското правителство започна да вдига ограниченията, свързани с COVID-19, въпреки силния натиск върху болниците, за да облекчи ежедневието на французите.


От сряда носенето на маски не е задължително на открито, ограниченията върху капацитета на местата, които приемат седяща публика (стадиони, културни заведения и други), са вдигнати и дистанционната работата вече не е задължителна, а само препоръчителна.


На 16 февруари нощните заведения ще отворят отново и ще бъдат разрешени концертите с правостояща публика. Ще бъде позволена консумацията на храни и напитки на бара, на стадионите, в кината и в транспорта.


Френското правителство не поставя премахването на тези ограничения в зависимост от развитието на епидемичната обстановка. Според властите заплахата от Омикрон вече е ограничена, но президентът Еманюел Макрон предупреждава в интервю за в. "Воа дю Нор", че "тези, които смятат, че сме напът да приключим с епидемията, се лъжат".


Според експерти сравнително високата заетост на интензивните легла в болниците се дължи на по-слабата ваксинация сред възрастните.


Коронавирусът по света: Поредни уволнения на отказалите ваксина в армията на САЩ

© Reuters

И Швейцария започва да облекчава мерките

Швейцария в сряда започна да облекчава ограниченията за пандемия на коронавирус, тъй като страховете намаляха, че скок на инфекциите, подхранвани от варианта Oмикрон, ще натовари здравната система, съобщи Ройтерс.


Правилата за карантина и заповедта за работа от вкъщи приключват в четвъртък, каза правителството. За отмяната на други мерки, власти ще решат на 16 февруари.


"Правителството отбеляза положително развитие в болниците – въпреки рекордно високите цифри на заразените, не е имало претоварване и заетостта на интензивните отделения е намаляла", се казва в изявление.


"Причината за това вероятно е високият имунитет на населението поради ваксинация и преболедуване.


Засега отпадат изискванията за карантиниране за пет дни при близък контакт със заразен, но тези, които имат потвърдена инфекция ще трябва да се самоизолират за пет дни.


Малко над 41 хил. нови случая бяха съобщени в Швейцария в сряда, с което общият брой на потвърдените инфекции от началото на пандемията 2.29 млн. случая. Досега починалите са 12 403 души, като данните са общо за Швейцария и за Лихтенщайн.

Финландия премахва ограниченията за Св. Валентин

Финландия ще започне да премахва ограниченията, въведени, за да контролира разпространението на варианта на коронавирус Oмикрон с цел за отпадане на всички противоепидемични мерки в началото на март, съобщи премиерът Санна Марин в сряда.


Правителството планира да позволи на ресторантите да останат отворени до полунощ и ще премахне ограниченията събирания от 14 февруари, Денят на Св. Валентин, съобщи Ройтерс.


Марин каза, че броят на хоспитализациите се стабилизира и дори показва признаци на намаляване, но че ограниченията трябва да останатоще две седмици, за да може правителството да наблюдава как се развива епидемията в съседните Норвегия и Дания.


"Това е просто защото Финландия е епидемиологично около две седмици зад другите страни", каза Марин.


Правителството също така планира да оттегли здравния сертификат за COVID-19, който позволява достъп до обществени места за ваксинирани и приносители на отрицателен тест.


С население от 5.5 млн. души Финландия е регистрирала 501 152 случая, 2012 починали от началото на пандемията. В болници сега са 655 души с COVID-19.

Нов рекорд на заразени с COVID-19 в Русия

Русия отчете рекорден ежедневен брой случаи на COVID-19 в сряда, съобщи Ройтерс, като се позова на властите. Те отдават скока на разпространението на Омикрон варианта на коронавируса. Новите ежедневни случаи скочиха до 141 883, спрямо 125 836 ден по-рано. Правителствената работна група за коронавирус също отчете 678 смъртни случая през последните 24 часа.

Ограниченията за пътуване не са забавили Омикрон

Ограниченията за пътуване, като изискване на отрицателен тест преди пътуването, не са били ефективни за спирането и дори за забавянето на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. Това установява изследване на две британски консултантски компани Oxera и Edge Health.


Според тях допълнителните ограничения, въведени от различни европейски държави, включително за тестване на напълно ваксинирани в Италия и Финландия, не са имали ефект. В двете държави скоростта на разпространение на силно заразния вариант Омикрон е сравнима с тази в други, които не са допълвали рестрикциите. Междувременно, редица европейски държави, включително Дания, Норвегия, Великобритания и Ирландия, обявиха че премахват изискванията за влизане, тъй като пътниците няма да променят съществено епидемиологичната обстановка. Италия и Финландия също премахнаха допълнителното тестване, след като на 1 февруари влязоха нови правила за пътуване в ЕС.

Български флаг на националистически протест срещу COVID мерките в Германия

Български знамена бяха забелязани на протест срещу политиката за справяне с коронакризата, организиран от националистическата партия "Алтернатива за Германия" в източния град Котбус.От публикувани в интернет видеа се вижда, че трибагреникът е единственото знаме, което се развява на събиране, проведено във вторник вечер.


Бранденбургската полиция забрани за 14 дни т. нар. "Корона разходки" в Котбус след многобройни неразрешени шествия из града. Според властите причината да прибягнат към забраната е, че полицията не може да осигури безопасност и ред, тъй като участниците не спазват изискванията за дистанция и не носят маски.


Според полицията протестните шествия не са били заявени като такива, а организаторите са ги обявили само за "разходки" из центъра на Котбус. Засега не е ясно какво ще предприеме полицията, ако въпреки забаната, недоволните от мерките се съберат отново. В заповедта, публикувана в събота, полицията заплашва с "незабавна принуда", съобщава радио RBB24.


Коронавирусът по света: Поредни уволнения на отказалите ваксина в армията на САЩ

© DPA


Котбус е вторият по големина град в провинция Бранденбург и се намира на около 120 км югоизточно от Берлин.

Норвегия се отказва от COVID-ограниченията

Норвегия премахва от сряда повечето от ограниченията заради COVID-19, тъй като е малко вероятно скокът на заразените с коронавирус да застраши здравния сектор, заяви премиерът Юнас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.
На ресторантите отново ще бъде разрешено да сервират алкохол след 23 часа, работата от вкъщи вече няма да е задължителна и ограничението от 10 посетители в частни домове отпада. Запазват се социалната дистанция от поне един метър и носенето на маска на оживени места, както и ограниченията в работата на нощните клубове.
"Дори ако много повече хора се заразяват, хоспитализираните са по-малко. Ние сме добре защитени от ваксините. Това означава, че можем да облекчим много мерки, дори когато инфекциите се увеличават бързо", каза Стьоре.


Съобщението е следва подобни решения, взети в Дания, Великобритания, Ирландия и Нидерландия - всички с високо ваксинационно покритие, които облекчиха през последните седмици. В Норвегия три четвърти от населението е напълно ваксинирано, а всеки втори е и с бустерна доза.


"Не знаем дали това е началото на края на пандемията", каза Стьоре и добави, че е възможно ново затягане. Властите предупредиха, че инфекциите ще се увеличат съществено след отпадането на ограниченията.


Коронавирусът по света: Поредни уволнения на отказалите ваксина в армията на САЩ

© European commission (audiovisual service)

Подвариант на Омикрон е установен в 57 държави

Подвариант на варианта на коронавируса Омикрон е открит в 57 държави, съобщи Световната здравна организация (СЗО), като е възможно той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия, съобщи БТА, като се позовава на Франс прес.


В седмичния си епидемиологичен бюлетин СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93% от COVID-19 тестовете, правени в света, се установяват няколко подварианта - ВА.1, ВА.1.1, ВА.2 и ВА.3. От тях първите два са идентични на 96% са идентични с оригинала, но ВА.2 съдържа множество мутации, особено в шипчестия протеин, чрез който вирусът проникване в клетките на гостоприемника.


Вижте повече за "Стелт" варианта на Омикрон тук

Над 100 хил. заболели за ден в Турция

Турция е регистрирала 102 601 нови случая на COVID-19 за 24 часа, надхвърляйки границата от 100 хил. за първи път от началото на пандемията, съобщи "Ройтерс", като се позова на данни на здравното министерство от вторник. Тенденцията на повишаване на новозаразените чувствително е нараснала спрямо края на декември, когато се отчитаха по около 20 хил. новозаразени. 198 души са починали от COVID-19 във вторник.

Един от 10 заразени във Великобритания вече е бил COVID-19

Великобритания започна да отчита възможните повторни заразявания с COVID-19 в дневната информация за разпространението на коронавируса. Промяната цели да бъде отразен увеличаващият се брой на хора, които се заразяват по няколко пъти заради Омикрон.


Преди това дневната статистика за разпространението на COVID-19 във Великобритания отчиташе само първия позитивен тест за коронавирус, за да се избегне двойно отчитане на хора, които се тестват по няколко пъти, докато са болни. От понеделник положителни тестове на едно и също лице се третират като отделни случаи, ако между тях са минали поне 90 дни.


Би Би Си съобщи в сряда, че актуализираните данни вече включват повече от половин милион повторни инфекции от началото на пандемията в Англия, както и 173 хил. недекларирани случая, които не са били преброени преди това. Информация за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия ще бъде добавена в близките дни.


Общият брой повторните инфекции съставлява само 4% от регистрираните досега 14.8 млн. положителни теста, но от началото на Омикрон вълната през декември разко се увеличават от 1 на 100 заразени на 1 от 10.


Броят на новите случаи, докладвани във вторник във Великобритания, са 112 458 заедно с повторно инфектираните. Починали са 219 души. За последните седем дни отчетените новозаболели са намалели с 2.2%.

Премиерът на Португалия даде положителен тест за COVID-19

Португалският премиер Антониу Коща даде положителен тест за COVID-19 и ще остане в изолация за седем дни, съобщи неговата канцелария, цитирана от "Ройтерс".


60-годишният премиер си е направил сам домашен тест във вторник. След позитивирането му инфекцията е била потвърдена и с бърз антигенен тест. Според неговата канцеларията Коща, който е ваксиниран срещу COVID-19, няма симптоми.


Антониу Коща

© EUCouncil

Антониу Коща


Социалистическата партия на Коща спечели убедително предсрочните парламентарни избори в неделя. През последните две седмици лидерът й присъстваше на предизборни прояви, на които често имаше голям брой хора, посочва Ройтерс. Президентът Марселу Ребелу де Соуза трябваше да започне в сряда консултации за съставяне на ново правителство начело с Коща, като го приеме първи като лидер на спечелилата вота политическа партия.


Португалия е една от най-добре ваксинираните държави в Европа, като по данни на европейската здравна агенция 83.1% от населението е ваксинирано с две дози срещу коронавирусната инфекция, а 47% имат поставена и усилваща.

Чехия с най-висока смъртност от Втората световна война

Повече хора са починали в Чехия през 2021 г., отколкото през която и да е друга година от края на Втората световна война насам. Това съобщи БТА, позовавайки се данни за последиците от пандемията от коронавируса. Над 139 600 смъртни случая са били отчетени миналата година, което е с 8% повече в сравнение с 2020 г., когато COVID-19 започна да се разпространява.


По данни от чешката статистическа служба най високата смъртност е във възрастовата група от 55 до 74 г. Месеците с най-висока превишаваща нивото от петте години преди началото на пандемията смъртност са били януари, февруари, март, ноември и декември. Починали са значително повече мъже, отколкото жени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK