Без ракети "Томахоук" в Източна Европа и разоръжаване: изтекоха предложенията на САЩ до Русия

Украинския учения край Лвов

© Reuters

Украинския учения край ЛвовСъединените щати и НАТО отказват да подпишат двустранен договор за сигурността в Европа с Русия и да затворят вратата за бъдещо приемане на Украйна в алианса, но предлагат нещо в замяна: споразумения за разоръжаване и мерки за укрепване на доверието в различни формати, включително чрез действия в Източна Европа.


Това са заключенията от прегледа на двата документа с писмени отговори, предоставени от САЩ и отбранителния съюз на руското външно министерство миналата седмица. Съдържанието им не бе оповестено публично нито от Вашингтон, нито от Брюксел или Москва, но испанският в. "Ел Паис" е получил достъп до тях.


"Позицията на правителството на Съединените щати се изразява в това, че напредък може да се постигне само по тези въпроси в среда на деескалация на заплашителните действия на Русия към Украйна," се казва в документа на Вашингтон. "Тези въпроси" са разоръжаването и мерките на доверието. В същия документ се изразява притеснение от руските действия, които създават напрежение между Русия и Запада от края на миналата година: струпването на между 100 и 130 хил. по западни оценки (неспоменати в текста) войски край Украйна в нарушение на Будапещенккия меморандум от 1994 г.
Русия вече съобщи, че документите не покриват двете ѝ основни искания: НАТО да няма сили в Източна Европа и Украйна никога да не бъде приета в алианса. Вчера за пръв път темата коментира и президентът Владимир Путин.


Едновременно с това, отбелязват САЩ, "ние (САЩ и НАТО - бел. ред.) продължаваме да се придържаме от допълнително постоянно разполагане на значими бойни сили, както и от разполагане на ядрени оръжия в Източна Европа. Американските сили в Европа са една четвърт от нивото в края на Студената война." Има намек, че последното може да се промени: следващото изречение гласи, че "по-нататъшно руско увеличаване на военното присъствие или по-нататъшна агресия срещу Украйна ще присъдят САЩ и съюзниците ни да укрепят отбранителната си позиция". Затова "САЩ са готови да обсъдят нещата, за които не сме съгласни, и да разберем как можем да обсъждаме притесненията от конвенционалните сили".


Руски учения в Ростовска област

© Reuters

Руски учения в Ростовска област


Мерките за укрепване на доверието са на различни нива - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Диалог за стратегическа стабилност между САЩ и Русия и Съвета НАТО-Русия. Става дума за военна прозрачност, механизъм за уведомяване за учения и намаляване на риска, свързан с ядрените оръжия, или риска от инциденти при маневри по вода и въздух.Копие на документите, потвърдено за различни издания от руски и западни представители, е прикачено към тази статия, достъпно е и тук.


Без ракети "Томахоук" в Източна Европа: какво още предлагат САЩ


Руските власти изискваха писмени отговори на предложението за подписване на договор за сигурност в условията на разширяване на НАТО на изток. Хипотетичен проект на документа, изготвен в Москва, дори бе публикувана, в разрез с практиката при подобни преговори, изискващи известна (поне формална) конфиденциалност.


Отговорите на САЩ и НАТО, изглежда, са координирани, но в тях има известни различия, пише "Ел Паис". Основното е, че Вашингтон е готов да обсъди концепцията за "неделимост в сигурността", която Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) одобри на срещата си на върха в Астана (Казахстан) през 2010 г., но е заложена и в харта, приета в Истанбул през 1999 г. В позицията на САЩ обаче този принцип не може да се използва (както мисли Москва) като аргумент Украйна да не бъде допускана до НАТО, защото и двете държави са потвърдили правото на всяка държава сама да избира или променя споразуменията си в сферата на сигурността, договори и съюзи.

Въпросната неделимост според истанбулския текст означава, че "сътрудничеството е от полза на всички участващи държави, а несигурността в или на една участваща държава може да се отрази на всички". Затова "държавите няма да укрепват сигурността си за сметка на други държави". Точният смисъл на понятието, включено в хартата от Истанбул на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (включваща повечето европейски и централноазиатски държави, но и Русия, САЩ и Канада).

Вашингтон изразява и неудовлетворение, че в публикувания проектодоговор "Русия отправя искания, подкопаващи принципите, на които се е посветила в предишни документи", и настоява бъдещият диалог да се базира на фундаменталните споразумения за европейската сигурност, в които са заложени принципите на териториалната цялост и суверенитет и правото на всяка държава да избира споразумения и съюзите си в сигурността.


От американска гледна точка позициите за бъдещо членство на Украйна и Грузия - което не бива да се изключва - трябва да се обсъдят в рамките на Съвета НАТО-Русия.


Сред "мерките за прозрачност и реципрочност" САЩ предлагат заедно с Русия да се "въздържат от разполагане на нападателни наземни ракетни системи и постоянни бойни сили на територията на Украйна". В тази ситуация обаче Вашингтон иска да си запази правото на консултации с Киев.


Вашингтон изразява склонността си да бъдат започнати двустранни преговори за ракетите, които да доведат накрая до нови договори за разоръжаване. По време на президента Доналд Тръмп Русия и САЩ се изтеглиха от ключов договор за ядрени ракети с малък и среден обсег. Едновременно с това обръща внимание, че Русия е нарушила съществуващия Договор за разполагане на ракети чрез SSC-8 (това е натовското обозначение на руските 9M729) други системи.

"Механизъм за прозрачност", с който да се удостоверява липсата на крилати ракети "Томахоук", способни да достигнат руската територия, в обекти в Полша и Румъния (където действа системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore, с която може да се изстрелват такива ракети). Темата ще бъде обсъдена с Варшава и Букурещ. Москва вече е отправяла подобно предложение за ограничаване на ракетите с малък и далечен обсег и е изразявала безпокойството си, че би могло да има ракети "Томахоук" в Румъния и Полша. Американското предложение върви с условие: "ако Русия предложи реципрочни мерки за прозрачност в две бази с наземни ракети в Русия, които ние изберем."


Потвърждава се ангажиментът към продължаване на договора "Нов СТАРТ", който е в сила до 2026 г., с увеличаване на обхвата му с ново въоръжение и ядрени бойни глави. Това е единственият останал руско-американски договор за контрол над ядрените оръжия, и бе удължен от президентите Джо Байдън и Владимир Путин миналата година.


Без ракети "Томахоук" в Източна Европа и разоръжаване: изтекоха предложенията на САЩ до Русия

© Reuters


Друго предложение е начало на дискусии за това как бъдещите обсъждания могат да "включват всички ядрени оръжия на САЩ и Русия". Документът издава и безпокойството на Вашингтон и съюзниците от усилията на Русия да диверсифицира и разшири ядрения си арсенал, да разработи нови междуконтинентални ракети и да разположи нестратегически ракети близо до границите на НАТО.


"Изтегляне на руските военни в и около Украйна": предложенията на НАТО


Сред изразените от алианса предложения отвъд американските са:

  • серия от мерки за европейската сигурност, сред тях изтегляне на силите на Русия от Украйна, Грузия и Молдова (Приднестровието), "където те са разположени без разрешението на страната домакин";
  • подновяване на изпълнението на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европе;
  • въздържане от изпитания на противоспътникови и хиперзвукови оръжия;
  • възобновяване на работата на представителствата в Брюксел и Москва (затворени реципрочно миналата година) и продължаване на използването на съществуващите военни канали за комуникацията;
  • серия тематични срещи НАТО-Русия за обсъждане на проблемите, сигурността в Европа и в и около Украйна;
  • използване на съществуващите военни канали за ясна комуникация в името на прозрачността; работа по руското предложение за цивилна гореща линия за контакт в извънредни ситуации.

Подчертава се и че над 30 г. НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия още от Срещата на върха в Лондон в края на Студената война, когато протяга ръка към Москва, по-късно, когато изгражда "Партньорство за мир" и създава Съвета НАТО-Русия. "На никой друг партньор не са предлагани сравними отношения или подобна институционална рамка. И въпреки това Русия предаде доверието в сърцето на сътрудничеството ни и оспори основните принципи на глобалната и евроатлантическата архитектура на сигурност."


И тук даването на заден ход в струпването на военни "във и около Украйна" се поставя като условие за "съществен напредък" между алианса и Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK