Мелинда Френч Гейтс оттегля част от средствата си, обещани на "Бил и Мелинда Гейтс"

Мелинда Френч Гейтс оттегля част от средствата си, обещани на "Бил и Мелинда Гейтс"


Мелинда Френч Гейтс вече не се ангажира да дарява по-голямата част от богатството си на благотворителната фондация, която основа заедно с бившия си съпруг. Вместо това ще превежда средствата между други подобни организации, съобщи "Уолстрийт джърнъл".


Според изданието 57-годишната Мелинда е направила промяната в края на 2021 г. в първото си индивидуално годишно писмо за поемане на обещание за дарения.


Този ход последва развода й миналата година със съоснователя на Microsoft Corp Бил Гейтс. Още тогава едни от първите коментари бяха, че раздялата им може да предизвика сътресение и размествания на баланси и приоритети в неправителствения сектор по света.
Двойката се ангажира през 2010 г. да даде по-голямата част от богатството си на фондацията, носеща техните имена, която беше основана през 2000 г. "Бил и Мелинда Гейтс" вложи 55 милиарда долара през първите две десетилетия с фокус върху борбата с бедността, неравенството и болестите.


Фондацията не е реагирала досега на публикацията.


"Признавам абсурда толкова много богатство да бъде съсредоточено в ръцете на един човек и вярвам, че единственото отговорно нещо, което може да се направи със състояние от този размер, е да го раздадеш - възможно най-внимателно и ефективно", пише Френч Гейтс във въпросното писмо, цитирано от "Уолстрийт джърнъл".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK