Потомци на македонски българи в САЩ тръгнаха срещу предложение за "месец на македонските американци"

Потомци на македонски българи в САЩ тръгнаха срещу предложение за "месец на македонските американци"

© ReutersМакедонска патриотична организация (МПО), в която са потомци на българи от Северна Македония, емигрирали в САЩ, е започнала петиция срещу внесена в Камарата на представителите резолюция за обявяване на септември 2022 г. за "месец на наследството на македонските американци".


МПО говори за "фалшификации и манипулации", с които целта е да се използва конгресът като "инструмент за пренаписване на историята" и "твърдение, че македонската идентичност и език съществуват преди 1944 г.". По тази и други точки се оспорва бягството на "десетки хиляди македонци в Америка" след 1880 г., тъй като "македонец може да е етнически българин, турчин, грък, албанец или влах", а най-много били българите.

С тази петиция, събрала все още под 250 гласа и искаща спиране на Резолюция 741, се изостря противопоставянето в спора за общата история, който отчасти спъва началото на преговорите с ЕС и който София настоява, че не е за идентичност, но в който Скопие вижда такъв аспект.

Начело от македонска страна е Обединена македонска диаспора (ОМД), група, която настоява и за признаването на македонско малцинство в България и за регистрирането на ОМО "Илинден".


Изборът на месеца съвпада с националния празник на Северна Македония, която отбелязва независимостта си от Югославия на 8 септември - деня на референдума, на който през 1991 г. 96.4% от населението казва "да".


Първите македонци "пристигат около 1492 г."
В резолюцията, внесена от демократа Брендан Бойл и спонсорирана от още няколко души (демократи и републиканци, вкл. известната в България Клаудия Тени, свързвана с фалшива новина за санкции и истинска - за остър призив към България), се говори за приноса на хора от македонски произход в науката, правото, хуманитарната дейност и спорта в Съединените щати.


Изтъкват се дори факти като създаването на известното ястие "Синсинати чили" (дело на "македонците" Том и Джон Кираджиеви). За двамата има и сведения (неспоменати в резолюцията), че са българи. Същата дискусия води Скопие за Стоян Христов, роден през 1898 г. на територията на днешна Гърция, а станал журналист и политик в САЩ.


Нещо повече, според текста "има доказателства, че най-ранното македонско присъствие на континенталните Съединени щати пристига във или около 1492 г.". Твърди се и че общността на хора от македонски произход наброява половин милион души. След дълъг списък с имена на хора, свързвани в текста с македонски корени, се заключава, че "невероятният принос и наследство на македонските американци са ни помогнали да изградим по-добра нация".


Отвъд признаването на "Месец на македонското американско наследство" се иска изпращане на благопожелания за македонците по света за празника им за независимост, оценка на жизненоважната роля в "икономиката, културата и идентичността на САЩ" на македонците и отправяне на призив към "народа на Съединените щати" да отбелязва празника "с подходящи програми и дейности".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK