Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски

Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски


Иракското министерство на отбраната е получило от България танкове Т-72 и машини на бойната пехота БМП-1 като част от усилията за модернизация и по-ефикасна борба с тероризма.


Това обяви иракското министерство на отбраната. Продавачът, който се потвърждава и от иракските институции, е бивш съдружник на депутата от ДПС Делян Пеевски.


The Shephard News, платформа за бизнес информационни услуги в отбранителния сектор, съобщава, че новината е от 14 февуари, но клип на министерството, публикуван в иракски медии 11-и, сочи по-ранна доставка.
Информацията на Shephard Defence Insight е, че поръчката е по договор за 245 млн. долара, сключен през юни 2021 г. с компанията Apolo Engineering ("Аполо Инженеринг"), базирана в София. Иракските власти потвърждават това в клипа на министерството на отбраната. Компанията описва предмета си на дейност като международна търговия с промишлени и отбранителни системи, а стратегическата си цел - като разширяване на дейността си към нови регионални пазари.


Ирак купи танкове и бронирани машини от България през бивш съдружник на Пеевски


Към 2018 г. "Аполо инженеринг" бе еднолично притежавана от иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ан-Нуаими (изписван на български като Ал-Нуаими). Днес като съдружници в Търговския регистър са записани "Бългериън милитъри манюфакчъринг груп" и "Евро инвестмънт холдинг", като първата е изцяло дъщерна на втората. В "Евро инвестмънт холдинг" са записани Ал-Нуаими като представител и член на съвета на директорите и Абдуллах Муханнед Наджим ал-Нуаими като членове.


"Аполо инженеринг" е и в списъка с партньори на военноремонтните заводи на "Терем-холдинг".


Преди няколко години "Капитал" писа, че "Алнауаими груп", която е собственост на Ал-Науаими, е купувач на сградата на Полиграфическия комбинат от дружеството "СФ-БТ", до миналата есен част от структурите на "Булгартабак". Към 2018 г. вече пет години неговата "Аполо" има регистриран консорциум със свързваната с Пеевски "Техноспортстрой". По това време обаче оръжейният търговец е малък играч с около 10 млн. лв. оборот, докато през 2014 г. оборотът му не избухва до над 200 млн. лв., а в следващите и над 300 млн. лв.


През август 2020 г. "Капитал" съобщи, че "Евро инвестмънт холдинг" е купил в началото на юли производителя на млечни продукти под бранда Lacrima от "Лодис инвест". Продавачът е дъщерно дружество на "Благоевград БТ", реалният контрол над който (предимно през дружества от Обединените арабски емирства) е на депутата от ДПС Делян Пеевски, сочи седмичникът.


Превъоръжаване


Клип, разпространяван от Министерството на отбраната в Багдад, показва доставката на военната техника, с обяснението, че целта е иракската армия да е наравно със световните чрез продължаваща модернизация и да развива способностите си за борба с тероризма. Казва се още, че техниката ще има основна роля за поддръжка на армията и възможностите ѝ на терен.


Поръчката е част от усилията на иракската армия за превъоръжаване. Редом с тази съветска и руска техника властите преговарят за още доставки от Москва, но и на френско и пакистанско оборудване. По информация на иракската телеграфна агенция и телевизия "Аш Шарк" от Франция например Багдад иска да придобие изтребители "Рафал" и дронове в опит да подобри отбранителните си способности предвид продължаващите препятствия в борбата с тероризма. Отбелязва се, че въоръжените сили с численост 330 хил. души се опитват да обърнат тенденцията, след като от 2003 г. почти 15 години имаше дълга зависимост от Съединените щати за въоръжаване на армията.


През 2016 г. обаче бе първият договор с Русия за покупка 36 руски танка и 14 самолета "Рафал" от Франция.И милициите използват сегашните руски танкове


Не е известно колко точно са машините, нито какви модификации на разработените в Съветския съюз модели са. България произвежда Т-72М2, базиран на руския модел.


От иракското министерство на отбраната не дават тази информация. От разпространеното от институцията видео е видим номерът на договора, сключен за доставката им - 25/2021 - но точната информация не може да се провери на сайта, който в момента е недостъпен.


Според платформата иракската армия разполага с поне 137 танка Т-72. Поне един от тях се използва от шиитските милиции, известни като Народните мобилизационни сили ("Хашд аш Шааби"), които се утвърдиха като хода на борбата с "Ислямска държава" в средата на миналото десетилетие. Подкрепяните от Иран милиции се превърнаха в институционализирана част от иракските сили за сигурност; от тях са част бойците, чиято кампания на ескалация със Съединените щати кулминира в убийството на елитния ирански генерал Касем Солеймани. Shephard пише, че въпросният танк е получил модификация, подобна на пакет, разработван от Иранската революционна гвардия (чието поделение "Кудс" или "Ерусалим" оглавяваше Солеймани).


Бойните машини на пехотата БМП-1, чиято основна задача е да осигуряват огнева поддръжка на войниците по време на бой, могат да превозват до 8 души.


Известно е, че след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. иракската армия е получила различни машини БМП-1 от държави като Чехия, Гърция и Украйна, както и от България, за чиято собствена оръжейна индустрия Ирак дълго бе традиционен пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK