За първи път в САЩ производител на оръжие плаща заради масова стрелба

Част от жертвите на стрелбата в основното училище през 2012 г. - всички деца са 6-7-годишни.

© Reuters

Част от жертвите на стрелбата в основното училище през 2012 г. - всички деца са 6-7-годишни.Компанията "Ремингтън" (Remington Arms) ще плати 73 милиона долара на семействата на пет деца и четирима възрастни, убити при клането в началното училище "Санди Хук", съобщиха семействата във вторник. Това е първият път, когато производител на огнестрелно оръжие се съгласи на голямо споразумение след масова стрелба в Съединените щати. .


Общо 20 ученици на години между 6 и 7 години, както и шестима възрастни бяха убити на 14 декември 2012 г. в Нютаун, Кънектикът, от нападателя - 20-годишният Адам Ланза, който използва автоматична пушка Remington Bushmaster AR-15. Той влиза в началното училище след като е убил майка си у дома.


Remington Arms ще плати 73 милиона долара на семействата и ще предостави на обществеността всички материали от разследването и проверките. Споразумението ще бъде изплатено чрез застрахователни полици, казаха в изявление адвокати на семействата.
"Днешният ден бележи преломна точка, в която нашето задължение да се грижим за децата си като общество най-накрая взима връх над интересите на индустрия, които направиха възможно такова зверство като "Санди Хук", каза Вероник Де Ла Роса, чийто син Ноа беше убит в стрелбата.


Деветте семейства подадоха иска през 2014 г. и прекараха години в съдилищата, опитвайки се да държат Remington отговорена, въпреки американския закон, който защитава оръжейните производители и търговците от повечето граждански съдебни дела. В този срок имаше и две заявления от Remington пред съда с искане за обявяване в несъстоятелност, при което компанията получава защита от кредитори и фирми и граждани, на които дължи средства.


Семействата намериха начин да заобиколят тази правна защита за оръжейните производители, като твърдят, че маркетингът на огнестрелни оръжия на Remington е допринесъл за клането.


"Тези семейства биха направили всичко, за да върнат времето назад дори само за една минута. Това би било истинска справедливост", каза Джош Коскоф, техният адвокат.


Коскоф каза, че случаят се фокусира върху маркетинга на леката щурмова автоматична пушка AR-15, която първоначално е бил направен за военни сражения и в продължение на десетилетия е привлекателна само за малък сегмент от граждански пазар.


След като частната инвестиционна компания Cerberus купи Remington през 2007 г., тя стартира агресивна кампания, която стимулира продажбите на AR-15 чрез позициониране на продукти във видеоигри и рекламиране на AR-15 като ефективна машина за убийство, каза Коскоф.


Продажбите нараснаха от 100 000 AR-15 през 2005 г. до 2 милиона през 2012 г., добави адвокатът.


Заради огромната травма от касапницапа училището е разрушено и вместо него на друго място е издигнато нова сграда на "Санди Хук" (на снимката).

© Reuters

Заради огромната травма от касапницапа училището е разрушено и вместо него на друго място е издигнато нова сграда на "Санди Хук" (на снимката).


Масовите стрелби и насилието с оръжие са сериозен проблем за Съединените щати. Финансиран от правителството изследователски проект, публикува през февруари доклад, в който установи, че от всички масови стрелби, извършени между 1966 и 2019 г., повече от половината са извършени слд 2000 г.. Една пета (20%) от тях са се случили между 2010 и 2019 г.


Защитниците на контрола върху оръжията бяха насърчени от правната стратегия на семействата от "Санди Хук", както и от главния прокурор на щата Ню Джърси, който разследва маркетинга на Smith & Wesson.


Миналата година Ню Йорк прие закон, който позволява продавачите, производителите и дистрибуторите на огнестрелни оръжия да бъдат съдени за създаване на "обществен проблем", застрашаващ безопасността и здравето на обществото. Производителите на оръжия оспориха закона в съда.


Групите за защита на оръжието също използват съдилищата и щатските законодателни органи, за да разширят правата си и постигнаха победи във Върховния съд през 2008 и 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK