Путин "отхапа" още от Украйна, за да... вдигне там военни бази

Проруски сепаратисти ликуваха снощи в Донецк, развявайки руски знамена, а не тези на току-що признаните от Путин "републики".

© Reuters

Проруски сепаратисти ликуваха снощи в Донецк, развявайки руски знамена, а не тези на току-що признаните от Путин "републики".Русия на практика анексира поредната част от Украйна, като тя формално се нарича независими - според Москва - Донецка и Луганска народни републики, но според съдържанието на проектите на първите договори с тях те неформално стават част от Руската федерация. Едно от първите неща в тези текстове засяга издигането на руски военни бази в тази част от Украйна.


Путин нареди вкарването на руската армия в ДНР и ЛНР още снощи, като мисията ѝ е да поддържа реда и мира до ратифицирането на договорите и съответните междудържавни споразумения.


Още в член 5 на внесения за одобрение в парламента от президента Владимир Путин проект на идентични варианти на Договор за дружба, сътрудничество и взаимопощ се казва: "За целите на осигуряване сигурността на договарящите се страни, както и за мира и стабилността всяка от тях ще предостави на другата правото на строителство, използване и модернизиране на военна инфраструктура и военни обекти (бази) на своя територия".
Освен това според член 6 "всяка от договарящите се страни няма да участва в каквито и да е блокове и съюзи, насочени срещу другата" и "ще се въздържа от каквито и да е действия или мероприятия, насочени пряко или косвено против другата или от тяхното поддържане и няма да допусне територията ѝ да бъде използвана по какъвто и да е начин за подготовка или извършване на агресия или други насилствени действия срещу другата договаряща се страна, а също няма да оказва помощ на трети държави при възникване на въоръжени конфликти между тези държави и другата договаряща се страна".


Как Путин призна "републиките" може да прочетете тук.
Какво следва от това признаване може да прочетете тук.
Как през годините ДНР и ЛНР се превръщаха в изцяло зависими от Москва територии може да прочетете тук.
Какво пише в Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна може да прочетете тук.
Как почти всички страни в Съвета за сигурност на ООН осъдиха Русия може да прочетете тук.


Двата пакета, съдържащи договорите, са внесени малко след 1 часа московско време и от тях се вижда, че докато Путин е разговарял със Запада за уреждане на конфликта в Източна Украйна и непрекъснато настояваше да се прилагат Минските споразумения, екипът му е подготвял договори за признаване независимостта на самообявилите се и изцяло зависими от Русия "републики".


Отново, както се случи през 2014 г., Кремъл изчака да приключат зимните олимпийски игри, за да откъсне на следващия ден част от Украйна.


В понеделник Путин свика Съвета за сигурност, за да чуе мнението на всички ключови министри и ръководни лица по въпроса. На заседанието, предавано директно по руските телевизии, той попита има ли алтернативно мнение за признаването на т.нар. ДНР и ЛНР. Последва пълна тишина.


Заседанието на Путин (вляво) с разширения състав на Съвета за сигурност (групичката вдясно).

© Reuters

Заседанието на Путин (вляво) с разширения състав на Съвета за сигурност (групичката вдясно).


Няколко часа по-късно той произнесе едно от най-гневните си обръщения, в което нарече Украйна "колония с марионетен режим" и изреди още в началото куп аргументи от историята, според които тази държава била създадена от Русия и по-точно от болшевиките, а те допуснали груба грешка, защото в името на това само и само да се задържат на власт след 1917 г., удовлетворили непрекъснато растящите претенции на украински националисти към изконни територии на Русия.


"В същността си Украйна никога не е имала устойчива традиция на своята истинска държавност. И от 1991 г. тръгна по пътя на механичното копиране на чужди модели, откъснати от историята и украинските реалности. (...) Устойчива държавност така и не се създаде, а политическите, изборните процедури служат само като прикритие, фасада, за преразпределяне на власт и собственост между различните оригархични кланове", каза Путин. Той описа как страната е залята от русофобия, национализъм, екстремизъм, няма независимо правораздаване и реално там присъстват натовски бази, а САЩ подтикват Киев към създаване на украинско ядрено оръжие, насочено срещу Русия.


За Донбас и т.нар. републики там почти не стана дума в обръщението.


Подписването на указите за признаването на двете "републики" за независими, както и на договорите с всяка от тях. Техните лидери се оказаха в Кремъл за церемонията, излъчена по националните телевизии минута след края на обръщението на Путин.

© Reuters

Подписването на указите за признаването на двете "републики" за независими, както и на договорите с всяка от тях. Техните лидери се оказаха в Кремъл за церемонията, излъчена по националните телевизии минута след края на обръщението на Путин.


От проектите на договорите излиза, че това не важи за проруските територии на ДНР и ЛНР, където има "исторически установили се здрави връзки, традици на дружба и добро общуване между двата народа".


В текстовете формално се фиксира икономическата, финансова и правна зависимост от Русия, които бяха направени факт през последните 8 години, включително с масираното раздаване на стотици хиляди руски паспорти.


Новото засяга сигурността и законното - според Москва - присъствие на руски части на поредната украинска територия, защото в договорите пише, че Русия ще участва в охраната на границите на ДНР и ЛНР. Кои са те не е ясно, тъй като в т.нар. Конституции на тези територии е записано, че републиките са в административните граници на Донецка и Луганска области на Украйна. Само че сепаратистите контролират само отделни части от тези области.

Във вторник РИА "Новости" цитира руското външно министерство да заявява, че сега не е моментът да се говори кои са точно границите на двете "републики", първо трябвало да се ратифицират договорите. В коментар на агенцията обаче директно се заявява, че "няма кой да попречи на Москва да помогне на Донецк и Луганск за отвоюване на територии, освен чувството, присъщо на Путин и руснаците - държавнически инстинкт, напълно отсъстващ у сегашния украински елит, нежелание да се пролива кръвта на подведените, но невинни, братя и отвращение само от мисълта за гражданска война, макар и под формата на война между две държави".


Двете републики и Русия се задължават незабавно да се консултират в случай на някаква заплаха срещу тях и заедно да предприемат всякакви достъпни им мерки и да си оказват помощ - включително военна - за отстраняване на заплаха на мира, "а също и на агресия от друга държава или групи държави".


Ето още пунктове от договорите:

  • обединение на нергийната, транспортната и телекомуникационните системи
  • Русия ще предприема мерки за поддържане и функциониране на финансовата и банковата системи на ДНР и ЛНР, защото платежното средство там и в момента е руската рубла
  • мерки за унифициране на законодателството за стопанската дейност, включително гражданското и данъчното, както и това за социалната защита и пенсионното осигуряване
  • редовен обмен на информация какви правни и международни актове се подготвят, приемат и прилагат
  • широк обмен на икономическа информация и достъп до нея на предприятия, предприемачи и учени
  • допуска се двойно гражданство, т.е. ако искат, всички днр-яни и лнр-яни могат да станат руски граждани
  • признават се всички документи, издадени от държавни и местни органи на властта на другата държава
  • руските посолства и консулства по света ще представляват и защитават правата на гражданите на ДНР и ЛНР, там където тези "републики" нямат свои представителства
  • движението на граждани през границата ще става свободно

Любопитно е, че въпросните Договори, които предстои да бъдат ратифицирани от парламента в Москва (Думата насрочи за днес извънредно заседание по въпроса още преди Путин да обяви решението си), са със срок от 10 години. Ако никоя от страните не уведоми желание за прекратяването му с 6-месечно предизвестие, той ще се подновява автоматично за срок от 5 години. Преди да го прекрати, обаче, всяка от страните "е длъжна да изпълни всички задължения, възникнали за времето на участие в настоящия договор".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK