Глобалното затопляне ще разреди хладните летни нощи

Селяни гасят пожара, който продължава да поглъща дървета и пасища в Сан Луис дел Палмар, в аржентинската провинция Кориентес. Високите температури и засушаването не позволяват огъня да бъде потушен от декември

© Reuters

Селяни гасят пожара, който продължава да поглъща дървета и пасища в Сан Луис дел Палмар, в аржентинската провинция Кориентес. Високите температури и засушаването не позволяват огъня да бъде потушен от декемвриХладните и влажни летни нощи ще стават все по-редки със затоплянето на климата, предупреждават две изследвания, цитирани от "Ройтерс".


Освен влошаването на условията за живот за хора и животни този факт ще допринесе за ожесточаване на горските пожари, които ще стават все по-чести и по-унищожителни.


Тъй като изменението на климата предизвиква засушаване и фермерите изсичат горите за нови ниви, се очаква броят на екстремните горски пожари да нарасне с 30% през следващите 28 години. Те ще засягат и нови територии, които в миналото са се смятали за "негорящи", като арктическата тундра и тропическите гори на Амазонка.

"Виждаме голямо увеличение на пожарите в Северна Сирия, Северен Сибир, източната част на Австралия и Индия", казва Андрю Съливан, редактор на доклада, публикуван от Програмата на ООН за околната среда, UNEP и екологичната група GRID-Arendal в сряда.
Ниви, стада и диви животни и растения са унищожени от пожарите, които бушуват в аржентинската провинция Кориентес от декември

© Reuters

Ниви, стада и диви животни и растения са унищожени от пожарите, които бушуват в аржентинската провинция Кориентес от декември


Бавното изчезване на хладните влажни нощи, които в миналото са помагали за успокояване на пожарите, също означава, че те стават все по-трудни за гасене, според второ проучване, публикувано миналата седмица в списание "Нейчър".


През последните четири десетилетия нощните температури се покачват по-бързо от дневните, което доведе до увеличение с 36% на броя на тъмните часове, достатъчно топли и сухи, за да поддържат пожарите.


"Това е механизъм, чрез който пожарите стават много по-големи и по-екстремни", каза Дженифър Балч, водещ автор на изследването на природата и директор на Earth Lab в Университета на Колорадо в Боулдър.


Последиците от екстремните пожари са широкообхватни - от щети до скъпоструваща реакция при гасене. Само в Съединените щати икономическата тежест от горските пожари възлиза на 347 милиарда долара годишно според доклада на UNEP. Правителството на щата похарчи приблизително 3.1 млрд. долара през 2020-2021 г. за гасенето на горски пожари в Калифорния.


Пожарите, бушуващи от декември в аржентинската провинция Кориентес, причиниха огромни щети, унищожавайки дивата природа в Национален парк Ибера, овъглявайки пасища и добитък, както и земеделски култури като мате, плодове и ориз. Загубите вече са надхвърлили 25 милиарда аржентински песо (234 милиона долара).


Докладът на UNEP призовава правителствата да преосмислят разходите за горски пожари, като препоръчват да ги разпределят, отделяйки 45% от бюджета си за превенция и готовност, 34% за реакция при гасене на пожари и 20% за възстановяване. Сега повечето ресурси се насочват към реакция, което според UNEP позволява само краткосрочно да се съсредоточават към овладяване на вече възникнали огнища.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK