Провинция в Канада забрани всякакъв руски алкохол

Провинция в Канада забрани всякакъв руски алкохол


Министърът на финансите на Онтарио - най-многолюдната канадска провинция - Питър Бетленфалви казва, че правителството нарежда на Борда за контрол на алкохолните продукти (Liquor Control Board Of Ontario или LCBO) да изтегли от пазара всичко, произведено в Русия. Същото се случва и в провинция Нюфаундленд и Лабрадор.


"Както премиерът на Онтарио Дъг Форд каза вчера, ние се присъединяваме към съюзниците на Канада в осъждането на акта на агресия на руското правителство срещу украинския народ и силно подкрепяме усилията на федералното правителство да санкционира руското правителство", каза Бетленфалви в изявление в петък следобед.


Изданието Global News цитира правителствен източник, според който за пемахването на бутилките ще са нужни около 24 часа. Мярката засяга близо 25 продукта като най-популярният от тях е водка "Русский стандарт" (справка в онлайн магазин показва, че бутилка от нея струва в Онтарио над 50 лева за литър).
"Хората на Онтарио винаги ще се противопоставят на тиранията и потисничеството. За тази цел нареждам на LCBO да изтегли всички продукти, произведени в Русия от рафтовете на магазините. Ние ще продължим да бъдем до украинския народ в този изключително труден момент."

Правителството не каза на колко възлиза бизнесът на LCBO с Русия, посочва изданието cp24. Националната стотистика показва, че през миналата година вносът на алкохолни напитки от Русия е бил символичен - за 4.8 милиона канадски долара (под 3.8 млн. щатски долара). Това е с близо 24% по-малко от предходната 2020 г., а водката е втората по популярност след уискито спиртна напитка.


Мярката бе обсъдена от премиера с някои от ключовите министри, като Форд каза, че може да бъде прекратена и друга търговия с Русия след нахлуването в Украйна. Според него Канада "никога няма да се откаже да се противопоставя на тиранията". Той нарече руския президент Владимир Путин деспот и главорез.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK