S&P понижи рейтинга на Русия до "боклук"

S&P понижи рейтинга на Русия до "боклук"

© ReutersStandard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Русия до "боклук", Moody's обяви, че го преразглежда за понижаване на рейтинга до същата категория, а S&P и Fitch бързо намалиха рейтинга на Украйна по подразбиране заради военните действия. Прегледите на суверенния рейтинг може да отнемат месеци, но този път това вероятно ще стане по-бързо.


Новата оценка на S&P за Русия в чуждестранна валута е "BB+" (от досегашната "BBB-") с предупреждение, че може да понижи още рейтингите, след като получи повече яснота относно макроикономическите последици от санкциите. "Според нас санкциите, обявени до момента, могат да доведат до значителни негативни последици за способността на руския банков сектор да действа като финансов посредник за международната търговия, каза S&P. Рейтингът на Украйна е понижен от "B" на "B-".


Русия има рейтинг с "инвестиционен клас" Baa3 от Moody's и еквивалентен BBB- от Fitch, поради едно от най-ниските нива на дълг в света от едва 20% от БВП и близо 650 милиарда долара валутни резерви.
Понижаването обаче би вкарало този рейтинг до по-рисковата категория "боклук" или категория, за която не се препоръчва да се инвестира в тази страна.


Moody's заяви, че прецени степента, до която значителните валутни резерви на Русия са в състояние да смекчат сътресенията, произтичащи от новите санкции и продължителния въоръжен конфликт. Moody's също така преразглежда за понижаване рейтинга на Украйна, който сега е "B3".


Fitch обаче не изчака и незабавно пристъпи към намаляване на рейтинга си за Украйна с цели три степени до "CCC" от "B".


Агенции предупреждават, че тежък конфликт може да направи много трудно за Киев да изплаща дълговете си. Scope, по-малка европейска рейтингова агенция, изчисли, че украинският държавен дълг може да скочи над 90% от БВП до 2024 г. от около 50% сега.


Международният валутен фонд проучва всички възможности за подпомагане на Украйна с допълнителна финансова подкрепа, каза неговият ръководител Кристалина Георгиева.


Министерството на финансите на Русия заяви в събота, че последните рейтингови оценки са свързани с геополитически фактори, а страната остава финансово стабилна и ще продължи да следва разумна финансова и бюджетна политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK