Европа изключи Русия от SWIFT и удари централната банка, търговията и олигарсите

Европа изключи Русия от SWIFT и удари централната банка, търговията и олигарсите


Избори 2022

Време е да бъдем единни, това е война." Думите изненадващо дойдоха в събота от Виктор Орбан, докато в Европа и САЩ бързо се увеличаваха коментарите, че е възможно скоро - може би още в събота - да бъде решено Русия да бъде изключена от SWIFT, международната система за комуникации между хиляди банки и финансови системи по света.


Това се случи.


Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, направи специално изявление за нови санкции в първите минути на 27 февруари. В него тя обяви последователно на английски, немски и френски, че ЕС, САЩ, Великобритания и Канада са се разбрали за следното:

  • ще изолираме част от руските банки от достъп до SWIFT
  • така ще ударим способността на Русия да изнася и внася
  • ще парализираме активите и транзакциите на централната банка на Русия и ще направим невъзможно да ги използва, за да поддържа ликвидност и да финансира Путин войната си
  • ще забраним руски олигарси да използват капиталите си на нашите пазари

"Мерките сериозно ще ударят икономиката на Путин, той опитва да съсипе Украйна, но всъщност съсипва собствената си страна", допълни тя.

Какво е SWIFT и защо трябва да изпълни решението може да прочетете тук.


Съвместното извление на западните съюзници за колективни действия срещу Путин може да прочетете тук.


Италия заяви, че вече не е противник на такава драстична мярка, а според "Ройтерс" и Германия смекчава позицията си. Британският премиер Борис Джонсън каза малко преди полунощ българско време, че светът трябва да направи тази крачка и че все по-малко държави по света са против нея. За да разсее всякакви съмнения как ще използва гласа си в ЕС, унгарският премиер каза днес на английски при визита на границата с Украйна: "Унгария даде ясно да се разбере, че подрепяме всички санкции, така че няма да блокираме нищо. Каквото се разберат премиерите в ЕС, ще го приемем и подрепим."


Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел каза, че решението за SWIFT може да се случи в "идните дни". "Блумърг" спекулира, че драстичната санкция може да бъде обсъдена и одобрена на утрешната извънредна виртуална среща на външните министри на Европейския съюз, свикана тази вечер от Борел.


Не беше ясно обаче кога би могло да бъде активирана тази "ядрена опция". Имаше допускания, че тя може да бъде задействана в случай, че Киев падне в ръцете на руснаците, но ще бъде обявена веднага като силно предупреждение армията на Владимир Путин да не превзема украинската столица.


Европа изключи Русия от SWIFT и удари централната банка, търговията и олигарсите

© Reuters

Какво е SWIFT


SWIFT е съкращение на Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Това е базирано в Белгия сдружение на около 11 хиляди финансови институции по света (банки, дружества за управлени на активи, дилъри на ценни книжа и валутне борси), основано през 1973 г. Неговата сигурна система за трансгранични съобщения между институции позволява извършването на плащания с помощта на стандартизирани кодове (Bank Identifier Code или BIC от 8 или 11 знака), "присъждани" на всяка от тези институции. Преди превод се изпраща SWIFT съобщение и парите се превеждат, само ако има потвърждение в системата от получателя. През миналата година през защитената SWIFT система са преминавали средно по 42 милиона съобщения всеки ден.


С какво разполага Русия


Русия разполага с алтернатива - Системата за предаване на финансови съобщения (СПФС). Тя малко се отличава от SWIFT и работи от 2016 г. с включени над 400 банки в Русия. Идеята е при изключване на страната от SWIFT те да преминат плавно към СПФС за вътрешнобанкови и междубанкови съобщения. Тя е отворена за чуждестранни участници - и банки, и юридически лица, но от това са се възползвали само единици.

Иначе казано, тази СПФС е изклчтелно за използване вътре в Русия (банките там и в момента са на SWIFT за вътрешни операции) и не може да замени SWIFT за междунродни плащания, дори те да са в криптовалути. На този етап се смята, че създаване на равна по мащаби и географски обхват алтернатива на белгйската система, е нереалистично.


Европа изключи Русия от SWIFT и удари централната банка, търговията и олигарсите

© Reuters


Как се случи промяната


Германия промени позицията си в събота относно налагането на ограничения за достъпа на Русия до SWIFT, присъединявайки се към други западни сили в подкрепа на по-строги санкции.


"Ние работим спешно върху това как да ограничим съпътстващите щети от отделянето на SWIFT по такъв начин, че да бъдат засегнати правилните хора. Това, от което се нуждаем, е целенасочено и функционално ограничаване на SWIFT", заявиха министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок и министърът на икономиката Роберт Хабек.


Германия, която има най-големите търговски потоци с Русия в ЕС, не беше склонна да се присъедини към отрязването на Русия от основната световна мрежа за международни разплащания, заявявайки, че първо трябва да прецени икономическите последици от подобен ход, припомня "Ройтерс".

Промяната на мнението на Берлин идва в момент, когато руските сили продължиха да нанасят удари по Киев и други градове с артилерия и крилати ракети. Кампанията на Кремъл изпрати над 100 хиляди украинци да бягат на запад към Европейския съюз, задръствайки главни магистрали и железопътни линии.


Този ход ще удари руската търговия и ще затрудни до краен предел руските компании да правят бизнес. Но ще има последици и за бизнеса в Европа. Въпросът е, че щетите от това биха били неизмеримо по-малки в сравнение с преливането на военен конфликт извън границите на Украйна.


В събота се появиха съобщения, че ОССЕ ще изтегли наблюдателите си от Молдова. Това се тълкува кат орастяща вероятност Путин да активира армията си в Приднестровието, което граничи с Украйна. Така ще се разшири още повече на запад фронтът на атака срещу украинските сили.


По-рано в събота Италия, другият член на Европейския съюз, който изрази резерви относно предприемането на подобна стъпка, заяви, че ще подкрепи прекъсването на връзката на Русия от платежната система.


Гърция също се присъедини към линията на ЕС относно SWIFT.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK