На живо

Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© ReutersВойната на Русия срещу Украйна продължава без почивка, сражения се водят в центъра на Киев, но двете страни дават знак, че са готови да преговарят за спиране на огъня.


"Дневник" следи на живо събитията по темата по света и в България.
Заради Украйна Съветът за сигурност на ООН свика Общото събрание за пръв път от 40 г.

Съветът за сигурност на ООН призова за необичайно специално заседание на Общото събрание на ООН - където са представени всички държави - заради руската война в Украйна.


Това е резултат от усилията да бъде изолирана Москва след инвазията. Тъй като вотът беше процедурен, ветото на Русия не действаше и бяха достатъчни 11 гласа "за" в 15-членния съвет. Русия гласува с "не", но въпреки правото си на вето по принцип (като постоянен член на Съвета) нямаше как да блокира. Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха.


В Общото събрание никой няма право на вето - документите се приемат с мнозинство. Там САЩ могат да се възползват от процедурна хватка, приложение през 1950 г. за заобикаляне на съветското вето за Корейската война: т. нар. резолюция "Обединени за мира" (U4P). Според резолюцията, за да се събере извънредна среща на ОС, е достатъчно тя да бъде поискана с мнозинство в Съвета за сигурност, защото вотът е от процедурно естество. Това заобикаля ветото, на което имат право петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Франция, Великобритания, Съединените щати и Китай.


Резолюциите на Общото събрание са необвързващи, но носят политическа тежест. САЩ и съюзниците виждат възможност Русия да изглежда изолирана в ООН. Целта ще е да се надгради резултатът от 100 държави, гласували срещу анексията на Крим в събранието през март 2014 г. и така обявили референдума, който Москва твърди, че се е състоял, за невалиден.


От 1950 г. досега са свикани едва 10 такива извънредни заседания.


Съветът за сигурност (на снимката) взе решение чрез процедурно гласуване, а то даде възможност да се заобиколи ветото.

© Reuters

Съветът за сигурност (на снимката) взе решение чрез процедурно гласуване, а то даде възможност да се заобиколи ветото.

UPS и FedEx спряха доставките за Русия и Украйна

Базираните в САЩ United Parcel Service и FedEx, две от най-големите логистични компании в света, заявиха, че спират доставките до Русия и Украйна заради руската инвазия. Както входящите, така и изходящите услуги са спрени за Украйна, както и доставките до дестинации в Русия, заявиха компаниите в онлайн изявления. Паузата за Украйна бе обявена след првите ракетни удари на 24 февруари. Още не е ясно дали и двете фирми продължават да използват руското въздушно пространство като част от общите си операции.

Потвърдено е от украинска страна унищожаването от руската армия на Ан-225 Мрия, докато е бил на ремонт в хангара на летище "Антонов" в Хостомел край Киев.


Това е станало още в първия ден на ракетните удари, а самолетът е нямало как да напусне опасната зона, защото е бил със свален двигател, съобщи военно-промишленият концерн Укроборонпром. Това е най-големият самолет в света и единствен екземпляр на тази изключителна инженерна конструкция.


Няма достъп до хангара, за да се оценят щетите. Вторият такъв самолет се изгражда в момента и се смята, че има още 30% работа за довършването му.

В Русия са задържани над 5000 протестиращи от началото на войната

В цяла Русия са задържани над 5000 протестиращи от началото на войната, само днес - 2023-ма души, по данни на правозащитната платформа "ОВД инфо", следяща политическите арести.


Днес демонстрациите преляха и в акции в памет на убития на днешната дата руски опозиционер Борис Немцов.


Според предишна информация на "ОВД-Инфо" задържани има в 44 руски града.


Една от най-големите демонстрации бе в Санкт Петербург, където и през предишните три дни на руската инвазия имаше антивоенни митинги още от първия ден.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

Чеченският полк "Ахмат Кадиров" официално е в Украйна

Полк "Ахмат Кадиров" (носещ името на първия чеченски президент и баща на Рамзан Кадиров) вече е пристигнал в Украйна, за да се включи в бойните действия на страната на Русия.


Това потвърди чеченският министър на националната политика, външните връзки, печата и информацията Ахмед Дудаев. Той публикува и видео от летището на Грозни.


Два дни след митинг, на който потвърди, че изпраща чеченски сили в Украйна, Рамзан Кадиров се оплака, че войната върви твърде бавно. После му се наложи да обяснява, че "неефективната" операция трябва да увеличи мащаба си и бе критикуван, че навярно предлага масирани бомбардировки срещу украинците.


ФИФА: Без знаме и химн за руския национален отбор, може да го изгоним

Международната футболна федерация (ФИФА) издаде забрана на руския национален отбор да използва знамето и химна на страната в международни мачове поради военните действия в Украйна, започнати от президента Владимир Путин. Във всички турнири под егидата на ФИФА руският отбор ще бъде наричан "отбор на Руския футболен съюз (РФС)", а не отбор на Руската федерация.


Освен това федерацията е готова да разгледа варианта за отстраняване на Русия от всички международни състезания, ако ситуацията в Украйна не се върне към мира в близко бъдеще. На територията на Русия няма да се провеждат международни състезания, като мачовете с домакинство ще се играят на неутрална територия и без зрители.


Решението е взето еднодушно, като ФИФА изтъква, че "на първо място би искала да повтори своето осъждане на използването на сила от Русия при нейното нахлуване в Украйна" и изразява "най-дълбока солидарност към всички хора, засегнати от случващото се в Украйна". Федерацията е в тесен контакт с Украинската футболна асоциация и членове на украинската футболна общност, "които искат подкрепа за напускане на страната, докато продължава настоящият конфликт".


ФИФА е взела предвид и обмисля позициите на футболните асоциации в страни като Полша, Чехия и Швеция, отказващи да излязат срещу руснаците. Продължава диалогът с МОК, УЕФА и други спортни организации, за да определи федерацият допълнителни мерки или санкции, "включително потенциално изключване от състезания, които ще бъдат приложени в близко бъдеще, ако ситуацията не се подобрява бързо."


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

"Киев е обкръжен и евакуацията е невъзможна": Кличко и АП спорят дали той е казал това

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че украинската столица е обкръжена. Той направи коментара в отговор на въпрос в интервю за "Асошиейтед прес" дали жителите на града ще бъдат евакуирани.


"Не можем да го направим, всички изходи са блокирани. Точно в момента сме обкръжени," казва Кличко. Добавя, че макар затворени от всички страни от руснаците, украинците в Киев са изпълнени с боен дух.

Прессекретарят на кмета на Киев обаче реагира около час след публикацията на интервюто, за да опровергае. "Това е лъжа и манипулация," казва Оксана Зиновиева пред The Insider. Ще бъде публикувано и видеоопровержение.

В Киев от вчера в 17 ч. действа комендантски час - жителите не могат да излизат до утре сутринта в 8 место (и българско) време, и който не се съобрази, ще бъде считан за руски саботьор.


По думите на Кличко убитите в Киев цивилни са 9 души.


Не е известно с колко ще бъде удължен комендантският час. Кличко обаче обяснява, че Киев е "на ръба на хуманитарна катастрофа": има електричество, водоснабдяване и отопление, но инфраструктурата за доставка на храна и лекарства е разрушена.

"Когато руските сили нахлуха в Украйна в четвъртък, градът с население 2.8 млн. души в началото реагира с притеснение, но и с извистно самообладание. Нервите обаче започнаха да не издържат, когато бакалиите започнаха да затварят, а известната с дълбочината си система на метрото превърна станциите си в бомбоубежища," отбелязва АП.

Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters


По данни на външно министерство в Киев има около 140 българи, които чакат евакуация от два дни. Всичко за нея е подготвено, но за да стане факт, трябва да отпадне комендантският час и да бъде осигурен безопасен коридор за изтегляне.

Русия за пръв път призна, че има загинали и ранени военни в Украйна

Руското министерство на отбраната за пръв път от началото на инвазията в Украйна заяви, че сред военнослужещите на страната има загинали и ранени.


Не се посочва броят жертви. Русия настоява, че те са "многократно" по-малко, отколкото при "националистите и украинските въоръжени сили". "Малък" брой руски военни са пленени, а те били "изтезавани" по същия начин, по който нацистите мъчили съветите във "Великата отечествена война" (по времето на Втората световна). Украйна отрича последното.


Украйна от своя страна не съобщава броя на загиналите си военни, макар да твърди, че армията ѝ е ликвидирала 4300 руски военнослужещи. След първия ден от конфликта президентът Володимир Зеленски обясни, че убитите военнослужещи на страната му са 137 души.

Норвегия изтегля държавния си инвестиционен фонд от Русия

Норвежкият суверенен фонд за 1.3 трлн. долара, най-големият държавен инвестиционен фонд в света, ще продаде руските си активи заради нахлуването на Русия в Украйна, каза норвежкият премиер в неделя. Най-ценният дял в отделна фирма в края на 2020 г. беше в голямата "Сбербанк", където притежаваше 0.83% дял на стойност 6.0 млрд. крони по това време. Това правеше фонда четвъртият по големина акционер, според данните на Refinitiv Eikon.


Повече четете тук.

Швеция и Белгия също изпращат оръжия на Украйна

Швеция и Белгия обявиха, че също изпращат оръжия на Украйна. В Стокхолм премиерът Магдалена Андершон обърна внимание, че това е първият случай, в който Швеция изпраща оръжия на държава в конфликт от съветската инвазия на Финландия през 1939 г. насам. Това включва 5000 антитанкови установки за еднократна употреба, 5000 комплекта защитна екипировка, 5000 каски и 135 хил. пакета с дажби.


За белгийското решение съобщи по-рано украинският президент Володимир Зеленски. В "Туитър" той написа, че Белгия изпраща 3000 автомата и 2000 противотанкови гранатомета.

Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

Членката на НАТО Турция промени реториката си и определи нападението на Русия срещу Украйна "война" в неделя, заради което обеща да затвори Проливите за руски военни кораби.


По този начин военният флот на Русия остава ограничен в Черно море и няма да се позволи навлизането на руски кораби през Средиземно море от други флотове на Москва. Но на тези, които са с постоянно дислоциране в черноморските бази, ще бъде позволено да се приберат.


Повече за решението на Турция четете тук.


Повече за Монтрьо четете тук, за противодействието на Русия в Черно море - тук.


За залога за Ердоган в конфликта - тук.

ВР продава дял за милиарди в нефтен гигант, управляван от близък на Путин

Британската петролна компания BP съобщи, че продава дела си от 19.75% в руския държавен гигант "Роснефт" заради руския "акт на агресия срещу Украйна".


Подробности четете тук.

Асен Василев: от две седмици знаехме, че ще има война и се подготвихме

Българското правителство още преди две е имало информация, че война в украйна ще има и се е подготвило, за да не се стигне до енергийна криза, каза днес пред "Нова телевизия" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той допълни, че са набелязани алтернативни източници на енергия, направен е пълен преглед на резерва и всички други мерки, които трябва да се вземат във военно отношение.


Подробности тук

Европейският съюз затваря въздушното си пространство напълно за "всеки руски самолет", предлага се да се забрани достъпът за всеки притежаван от Русия, регистриран или контролиран от Русия самолет. Освен това ще се наберат средства за предоставяне на смъртоносни оръжия за Украйна.


Повече четете тук.

Гърция изпраща оръжия на Украйна, Румъния - муниции

Убийството на десет души от гръцки произход при руски бомбардировки стана повод да се разрази напрежение между Атина и Москва, но и подтикна правителството на премиера Кириакос Мицотакис да вземе решение за военна подкрепа на украинското правителство.


Според "Катимерини" Гърция изпраща на Украйна не само снаряди, а и автомати тип "Калашников" и ракетни пускови установки. Единият вече отпътува за Полша, откъдето оръжията ще достигнат Украйна, другият предстои да излети, за Варшава бяха изпратени и самолети с хуманитарна помощ.Мицотакис осъди в "Туитър" атака на Русия срещу пристанището Мариупол и смъртта на "невинни цивилни от гръцки произход".


Москва твърди, че не е бомбардирала нито села, нито други населени места, но Атина смята това за "фалшиви новини".


Гръцката диаспора в Украйна наброява около 100 хил. или повече, включително в Мариупол.


Румъния също ще изпрати гориво, муниции, жилетки, каски, друго военно оборудване, храна и вода. Помощта е на стойност 2.5 млн. евро.


Според украинските гранични власти също така румънската страна ще вземе с линейки деца, бременни жени и възрастни, които чакат на дълги опашки, за да пресекат границата през североизточния пункт Сирет, за да бъдат те настанени в граждански и военни болници.


"Православни бомби убиха православни етнически гърци." 


Александрос Папайоану,

говорител на външното министерство на Гърция


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

© Reuters

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Русия блокира американската телевизия "Настоящее время"

Руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор блокира "Настоящее время", американска телевизия, излъчвана на руски. Роскомнадзор за последните два дни наложи ограничения на "Фейсбук" и предупреди всички медии да ползват само официални източници и да не употребяват думата "война", описвайки руската инвазия в Украйна.

Руското посолство получило сериозна "подкрепа" в България след инвазията в Украйна

"Скъпи приятели на Русия в България! Изразяваме сърдечна благодарност за многобройните думи на подкрепа, които получаваме в Посолството. Въпреки пороя от агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости, които днес масово са тиражирани, включително и в български медии, вие искрено се тревожите за нашата страна, за бъдещето на руско-българските отношения. Заедно с вас ние споделяме възмущението от това, как в тези дни се правят опити да се опетни, да се изопачи, да се стъпка в калта всичко, което е свързано с Русия. А нас с вас, руснаците и българите, да ни скарат," се казва в пост на посолството от днес.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Facebook


В него се твърди, че подкрепа е получена от преподаватели и студенти, журналисти, писатели, свещеници, представители на политически партии и обществени организации, бизнесмени, лекари, дипломати, военни, дейци на науката и изкуството, "а също така на много и много други граждани на България". "Вярваме, че традиционните приятелски отношения между руснаците и българите, като преминат сериозна проверка за издръжливост, рано или късно ще придобият нови хоризонти за развитие", завършва поста.


България ще осигури хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, съобщи правителствената информационна служба. Премиерът Кирил Петков изброи подробно какво ще включва хуманитарната помощ, но не и военно-логистичната.


Подробности тук.

Още три държави затвориха небето си за Русия

Канада, Испания и Северна Македония станаха поредните държави, забранили на руски авиокомпании да ползват въздушното им пространство.


Обяснява се, че мярката е в отговор на руската агресия срещу Украйна. Преди това днес такава мярка обявиха и Германия и Франция.


Към забраната се присъедини и Финландия, заедно с почти всички държави от Източна Европа, членуващи в ЕС, и почти всички скандинавски.


Решението на Литва е особено голям проблем за Русия, тъй като значително увеличава времето, нужно за връзка между Москва и Санкт Петербург, от една страна, и руския ексклав Калининград, от друга.

Радко Влайков: опасявам се, че руските хибридни атаки ще се засилят

В България отдавна действат агенти на руското влияние. Затова тази война ни заварва със зависимост от руския газ, а армията не е достатъчно добре въоръжена, заварва ни неподготвени. Затова е много важно тези руски агенти, било платени или парвейки го по убеждение да бъдат ограничени, да престанат да затъмняват съзнанието на хората у нас, каза днес пред "Нова телевизия" посланика на България в Сърбия и дипломат от кариерата Радко Влайков.


Той изрази мнение, че трябва да се прекрати излъчването на руските телевизионни канали у нас. "Опасявам се, че руските хибридни атаки в България ще се засилят и ние като общество трябва да си създадем имунни система срещу тези руски агенти на влияние", е мнението на Влайков.

Българин от Харков: Градът не е превзет

Град Харков не е превзет от руските войски. Имало е опит да проникнат в Харков руски диверсионни групи, едната е успяла, но е ликвидирана, каза днес пред Би Ти Ви проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет и бивш временно управляващ украинското посолство в България. Край града има боеве вече трето денонощие.

И Турция нарече руската инвазия "война"

Ибрахим Калън, говорителят и съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, и турският външен министър Мевлют Чавушоглу използваха думата "война", за да опишат руската военна интервенция в Украйна - позиция, отново сближаваща Турция със западното схващане за събитията.


"На четвъртия ден на украинската война повтаряме призива на президента Ердоган за незабавно спиране на руските атаки и началото на преговори за прекратяване на огъня," обяви Калън в "Туитър". "Ще продължим усилията си да помогнем на народа на Украйна, за да спре кръвопролитието в тази несправедлива и незаконна война."


Турция е в сложни отношения с Русия и приятелски - с Украйна, която за нея е и партньор в отбранителната индустрия. Ердоган бе в Киев и до неотдавна очакваше Путин в Анкара, докато се опитва да си издейства ролята на посредник в конфликта. В тази ситуация Турция даде да се разбере, че засега не може да се съобрази с молбата на Украйна да затвори Босфора (над който има контрол съгласно конвенцията в Монтрьо) за руски бойни кораби.


Ситуацията в Украйна се превърна във война, цитира Анадолската агенция думите на Чавушоглу. По думите му Турция "ще прилага всички условия на конвенцията от Монтрьо по прозрачен начин".


Повече за Монтрьо четете тук.


За залога за Ердоган в конфликта четете тук.


Президентите на Русия и Турция, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин

© Reuters

Президентите на Русия и Турция, Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин

Графити акция на паметника на Съветската армия в София

Антивоенен протест срещу Русия започна малко след 16 часа на паметника на съветската армия в центъра на столицата. Той е организиран няколко дни, след като полицията задържа трима младежи, написали със спрей Save Ukraine.


Днес със спрей бяха изрисувани цветовете на украинския флаг, появиха се и надписи "Слава на Украйна", "Свобода на Украйна", "Путин - убиец", "Срам", "Убийци" и други. От началото на войната в Украйна покрай монумента има полицейско присъствие. В началото на седмица кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще задейства процедурата за преместване на паметника на съветската армия.


Кой е президентът на Украйна Володимир Зеленски

Василий Петрович Холобородко, разведен учител по история, живеещ с родителите си, избухва пред свой колега и си излива (предимно нецензуро) всичко, което мисли за корупцията и изобщо гадния живот в Украйна. Само че ученик заснема сцената, пуска я в интернет, тя става безумно популярна и... учителят шокиращо е избран за президент на страната.


Това се случва в първия сезон на "Слуга на народа", направил прочут актьора Володимир Зеленски до степен да кръсти партията си на сериала и наистина да стане президент на Украйна с невероятните 73% от гласовете.


Сега отново интернет го прави световна новина, благодарение и на това, че всеки ден по няколко пъти със смартфон в ръка пуска селфи видеозаписи с кратки обръщания за окуражаване на сънародниците си от улиците на Киев, докато руският президент Владимир Путин бомбардира с ракети града и страната.


Повече за украинския президент четете тук.

Хотелиерите в България могат да осигурят до 10 хил. легла за бежанци

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) разполагат с над 10 хил. легла в цялата страна за бежанци от Украйна, заяви председателят на организацията Георги Щерев. В писмо до медиите от организацията казват, че не приемат за правилно решението въздушното пространство на страната да се затваря от днес за утре, без да е помислено как ще бъдат извозени до домовете им почиващите в България близо 3000 руски граждани.


Те също не знаят къде ще нощуват. По начина, по който политиците говорят и действат в момента, рискуваме години напред да нямаме туристически сезон, подчертават от БХРА.


Цялата позиция на БХРА можете да видите тук:

Украйна и Русия все пак ще преговарят край границата с Беларус

Украинска делегация ще участва в преговори с руска в района на река Припят и то "без допълнително условия". Това бе потвърдено преди малко от администрацията на президента Володимир Зеленски.


Решението следва разговор между Зеленски и беларуския му колега Александър Лукашенко. Сутринта руска делегация пристигна в Беларус с идеята, че първоначално била постигната договореност за среща там след три дни война.


Беларус не е просто съюзник на Русия; от негова територия също се води атака срещу Украйна.

© Reuters

Беларус не е просто съюзник на Русия; от негова територия също се води атака срещу Украйна.


Зеленски обаче обясни, че е готов да преговаря на много места, само не и в държава, от която идват ракети към Украйна. Днес въоръжените сили на Киев свалиха крилата ракета, изстреляна именно от руския съюзник Беларус. В хода на разговора Лукашенко поел отговорността по време на посещението на украинската делегация всички саморети, вертолети и ракети, разположени на беларуска територия, да останат на земята.


Новината съвпадна с решението на руския президент Владимир Путин да приведе ядрените сили в бойно дежурство. По-рано Великобритания предупреди, че няма доверие на Русия за преговорите, защото не може да водиш диалог със събеседник, в чието чело е опрян пистолет.


Беларуският президент Александър Лукашенко

© Reuters

Беларуският президент Александър Лукашенко

Путин нареди привеждане на ядрения арсенал в бойно дежурство

Руският президент Владимир Путин разпореди на Министерството на отбраната да преведе силите за възпиране, включващи ядрения арсенал, в специален режим на бойно дежурство. Това стана по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов.


Това са стратегически настъпателни и отбранителни сили с конвенционални и ядрени оръжия, които са гръбнакът на руската армия.


По руските определения привеждането в бойно дежурство означава най-високата форма на готовност в мирно и военно време за изпълнение на бойни задачи от особена държавна важност за защита и отбрана на границите и интересите.


Подробности - тук.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

Болници в София обявиха безплатни прегледи за бежанци

Болниците "Лозенец" и "Света Анна" в София обявиха, че ще предлагат безплатни прегледи за бежанци от Украйна от утре. В болница "Лозенец" час за преглед може да се запази на телефон 3592 9607 682 денонощно.


От болница "Света Анна" уточняват, че прегледите ще се осъществяват във всички налични кабинети, от лекари с всички налични в болницата специалности.

Украйна контролира Харков

Украинските сили обявиха, че са си върнали контрола на ключовия град Харков. Това сочи съобщение в "Телеграм" на областния управител Синегубов.


"Контролът над Харков е изцяло наш," каза Синегубов часове след като бе съобщено за руски спецчасти, проправили си път към центъра. Синегубов твърди, че цели групи от по 5-10 души от руската армия се предават.


В социалните мрежи се появяваха различни кадри със сражения между украински и руски сили. Макар потвърждаването на такава информация да е трудна задача, цивилни на терен обясняват за Би Би Си, че градът е под украински контрол и че ситуацията в града се успокоява.

Армията към украинците: Сваляйте пътни знаци, правете бомби

Въоръжените сили на Украйна се обърнаха към цивилните в движението за съпротива. Посланието на армията е списък с възможни действия, с които те да допринесат за отблъскването на врага, "независимо дали имате оръжия или не":
  • да премахват пътни знаци;
  • да повалят дървета;
  • да използват самоделни бомби;
  • да унищожават ключови транспортни възли;
  • да действат предимно нощем или по здрач.

Два дни след обявените от властите инструкции за коктейли "Молотов" жителите на Киев започнаха активно да ги приготвят в защита на града си.


Повече вижте във видеото.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

Израел предложи на Путин да е посредник

Израелският премиер Нафтали Бенет разговаря с руския президент Владимир Путин, предаде "Джерузалем пост".


Това става в момент на засилено търсене на възможно място за диалог между Москва и Киев в четвъртия ден на война. Украйна нарича манипулация твърденията на властите в Русия, че сами искали преговори в Беларус - където пристигна руска делегация и където преди малко Кремъл съобщи, че все пак ще има украинска.


Помощ като посредници предлагат и турският президент Реджеп Тайип Ердоган и азербайджанският му колега Илхам Алиев.

Сеизмична промяна в германската политика

Руският президент Владимир Путин иска да създаде империя и "започна агресивна война хлъднокръвно", защото свободата на украинците поставя под въпрос собствения му потиснически режим и Германия е принудена да вземе радикални мерки.


Това послание дойде от германския канцлер Олаф Шолц - думи, които германски лидер обичайно не отправя за руско ръководство. Решението на Берлин неочаквано бе съпътствано и рязко увеличаване на отбранителните разхоси.


Повече четете тук.

Нова два автобуса с българи тръгват от Одеса

След като бе вдигната забраната за движение по пътната инфраструктура на Одеска област, днес от Одеса за България ще потеглят нови два автобуса с общо 110 български граждани. Осигурен е полицейски ескорт, съобщиха днес от Министерството на външните работи.


Вчера сутринта вече пристигнаха два автобуса от Одеса. Все още няма възможност да потеглят изпратените в Киев автобуси. Търси се безопасен коридор, по който да бъдат изведени българите от града. Проблем е и въведеният комендатски час, който не позволява свободно движение из столицата.

Даниел Лорер: Солидарност с Украйна сега може да донесе икономически ползи в бъдеще

"Важно е да сме солидарни с Украйна, тъй като солидарността с нашите съюзници сега ще има добър икономически ефект в бъдеще. Колкото по-големи съюзници сме днес, толкова по-голямо участие ще имаме на икономическата маса след това", каза днес пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.


Министърът допълни, че ако конфликтът не продължи дълго и не се стигне до партизанска или гражданска война той може да се окаже мотор за растежа на европейската и българската икономики. Като друг страничен ефект от войната той вижда ускоряването на "зеления преход", защото тя е показала зависимостта на Европа от руските енергоизточници. Лорер, който е ангажиран с организирането на евакуацията на български и украински граждани, посочи, че се работи 24 часа, но предвид комендатския час в Киев, е трудно. Заради мобилизацията пък няма никакъв вариант да се евакуират мъже с украинско гражданство.


Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите

Над 200 убити украинци и 368 хил. бежанци само за три дни война в Украйна

Над 200 са цивилните, загинали досега за малко над три дни война на Русия в Украйна, сочат данните и на Киев, и на ООН. Организацията на обединените нации публикува данни за над 200 убити, преди украинското вътрешно министерство да посочи брой от 210 души малко след обяд.


Едновременно с това броят на бягащите от Украйна вече е достигнал 368 хил. според обновени преди малко статистики на Върховния комисариат за бежанците.


Над 150 хил. са само влезлите в Полша от началото на конфликта. Над 43 хил. украинци са избягали в Румъния. Преди малко унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи за 66 хил. напуснали Украйна. В Словакия известният им брой е по-малък, но все пак надвишава 10 хил. души по данни от вчера.


Украински бежанци в Словакия

© Reuters

Украински бежанци в Словакия


ВКБООН уточнява, че данните се базират на информация, разпространена от украинското правителство. Предстои да се разбере дали разминаването в този брой се дължи на факта, че Киев включва и вътрешно разселените, и тези, които се опитват да напуснат, или предстои обновяване на данните за влезлите в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и други държави в непосредствена близост до Украйна. Въпреки това дори само официално потвърдените пристигнали в Полша и Румъния са над 270 хил.


Великобритания: подкрепяме доброволците за Украйна

Ако британците изберат индивидуално да се отправят към Украйна, Лондон ще ги подкрепи "абсолютно", ако изберат това.


Думите са на британския външен министър Лиз Тръс малко след като украинският президент Володимир Зеленски призова доброволци по света да пристигнат и да се сражават срещу Русия.


Би Би Си отбелязва, че Великобритания съди граждани, пътували до Близкия изток, за да се сражават за или срещу "Ислямска държава". В случая обаче противникът е чужда страна, срещу която Лондон при тежки санкции, включително като санкционира лидера ѝ, президента Владимир Путин.

Путин е отстранен като почетен председател на федерацията по джудо

Руският президент Владимир Путин е отстранен от Международната федерация по джудо заради инвазията в Украйна.


Това съобщи организацията. Решението ѝ е поредната "санкция" за Русия в света на спорта, откакто започна войната.


Путин има черен колан по джудо. "В светрината на продължаващата война в Украйна Международната федерация по джудо обявява отстраняването на г-тн Владимир Путин," съобщи федерацията, след като вече взе решение да спре състезание в Русия на 20-22 май.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

Милиардерът Илон Мъск обяви, че сателитната широколентова услуга на компанията "Старлинк" Starlink е достъпна в Украйна. По думите му "Спейс Екс" (SpaceX) изпраща и в момента повече терминали в страната, чийто интернет е засегнат от руската инвазия.


Повече четете тук.

Евросъюзът може напълно да се затвори за руски самолети

Европейският съюз обмисля пълно затваряне на въздушното си пространство за трафик от Русия.


Това обяви представител на Европейския, съюз, запазил анонимност пред агенция "Ройтерс".


Това става, след като редица държави затвориха небето си за руски самолети - от България и Франция до Финландия.


Според представителя е възможно решение на общоевропейско ниво по-късно днес. Външните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

Валентин Радев: Ако даваме боеприпаси на Украйна, нека е съвместно с друга държава

Вероятно България няма да организира самостоятелно предоставяне на муниции на Украйна, както съобщи украинският посланик у нас в ефира на bTV, коментира днес пред Би Ти Ви бившият зам.-министър на отбраната и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.


Според него военна помощ от България е добре да се организира съвместно с някоя друга държава. "Аз бих посъветвал да бъде направено с друга държава. Това може да си го позволи Германия, които го казаха и новината бе съобщена", допълни Радев. Той предупреди, че в противен случай България ще се замеси по-сериозно в конфликта. Радев подчерта, че при всички случаи е добре да се чуе какво мисли правителството и министерството на отбраната. Той поясни, че в България имаме производство точно на боеприпаси, които са нужни на Украйна - боеприпаси за противотанкови и зенитни системи.


Валентин Радев

© Юлия Лазарова

Валентин Радев

Фон дер Лайен: Ще парализираме централната банка на Русия

Европейският съюз ще изключи руски банки от международната финансова система, но и ще спре руския президент Владимир Путин да използва финансовите си резерви за военни цели. "Ще парализираме активите на централната банка на Русия. Това ще замрази неговите трансакции и ще направи невъзможно за Централната банка да продава активите си."


Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщение, потвърждаващо европейското намерение за изключване на руски банки от системата SWIFT.


Освен това "ще забраним на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки ще навредят значително на способността на Путин да финансира войната си," каза още Фон дер Лайен. "Те ще имат отрицателно въздействие върху икономиката."


"Путин е поел по пътя към унищожение на Украйна, но това, което прави, в действителност е да разрушава бъдещето на собствената си страна."


Урсула фон дер Лайен,

председател на Европейската комисия

Украинският посланик допусна доставки на муниции от България

Прието е решение от българската страна да предостави определен вид помощ от военни артикули - патрони, снаряди, каза украинският посланик в България Виталий Москаленко в интервю за Би Ти Ви. Попитан от водещите за вида и количествата на снарядите, посланик Москаленко обясни, че не може да даде подробности. "Потвърждавам, че има такова намерение и вероятно ще бъде предоставена."


Попитан за сроковете, Москаленко каза, че "по-скоро това ще бъде осъществено" по въздух през Полша.


Говорителят на външното министерство Митко Димитров, потърсен от медията, пренасочи въпроса към отбранителното.


"Украйна не пада и няма да падне нито сега, нито в близките дни. Съпротивата е жестока и продължава. Мисля, че Путин и неговата клика няма да успеят да преборят Украйна. Има решимост и възможност ние да оказваме максимална съпротива и да се борим за своята свобода и независимост," каза още посланикът.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия


Той коментира и данните за повишаване на радиационния фон в района дни след овладяването на забранената зона около АЕЦ. Малко след това развитие от четвъртък Международната агенция за атомна енергия обяви, че ситуацията в момента не представлява сериозен риск отвъд забранената зона.

България е готова да окаже хуманитарна помощ на Украйна

България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна, макар още да няма конкретен план каква може да бъде тя, каза днес пред "Нова телевизия" председателят на парламента Никола Минчев.


Той подчерта, че България вече няма да се опитва да заеме някаква "по-балансирана" позиция, каквато е имало в предишни години, при спорове между Запада и Русия. "Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна - такива сме и ние", каза Минчев.


Подробности тук:

"Където не летят ракети": Зеленски предложи поне 5 града за преговори

Украйна посочи няколко европейски столици, заедно с турския мегаполис Истанбул и азербайджанската столица Баку.


"Искаме мир. Искаме да се срещнем. Искаме край на войната. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку - всичко това предложихе на руската страна," каза Зеленски на руски.


"А и всеки друг град ни устройва - в страна, откъдето не летят ракети." 


Володимир Зеленски,

президент на Украйна


В списъка, включващ източноевропейски градове и такива в Турция и Азербайджан (чиито лидери предложиха преговорите).


Не се споменава Ерусалим, но не се говори и за беларуския Гомел, където пристигна преди малко руска делегация за преговори.


Киев обвинява Москва в манипулация с информацията, която тече от Кремъл за преговорите 48 часа след като и двете страни едновременно дадоха индикации, че желаят това. Руското президентство настояваше първо, че Украйна предложила преговори в Полша вместо в Беларус (където иска Русия), след това, че всъщност настоявала на Беларус. Вчера се появиха данни, че Зеленски е в контакт с израелския премиер Нафтали Бенет.


В момента руска делегация е в Беларус, а това означава, че преговорите са в задънена улица.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters


Британският външен министър Лиз Тръс междувременно заяви, че няма доверие на руснаците за "така наречените усилия за преговори."


"Не може да преговарят с пистолет, опрян в главата на украинците."


Лиз Тръс,

британски външен министър 

И Финландия затвори небето си за Русия

Финландия стана поредната европейска държава, затворила небето си за въздушен трафик от Русия. Това обяви правителството в Хелзинки. Общата граница между Финландия и Русия по суша е дълга почти 1300 км.


И други държави вече предприеха тази мярка. Сред тях е и България, но заедно с нея Чехия, Естония, Германия и Украйна. Предстои и Литва, която по този начин отрязва един от способите за достъп до руския ексклав Калининград.


Очаква се също така Финландия да одобри изпращането на пратки с жилетки и каски, както и мобилна болница, след като одобри изпращането на 40 гаубици.

Украинската агенция УНИАН публикува видеоклип, на който се твърди, че се виждат разрушения при обстрел на жилищен блок в Миколаив (Николаев).


Пари от бюджета за COVID-19 могат да отидат за бежанците от Украйна

Бюджетът има буфери, с които да посрещне допълнителни разходи, свързани с войната в Украйна, съобщи днес пред БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.


Той уточни, че до 50 млн. лв. могат да се намерят без актуализация. Каримански допълни, че има възможност предвидени разходи за борбата с COVID-19 да се насочат към покриване на разходи, свързани с бежанския поток от Украйна. За него най-важното е бюджетът да е гъвкав, а инфлацията да не е двуцифрено число.


Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

© Юлия Лазарова

Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

Помощник на Путин е в делегацията в Беларус

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че в руската делегация за преговорите в Беларус е помощникът на президента Владимир Путин, Владимир Медински (бивш министър на културата) и той предстои да направи изявление.


Това става минути след като Киев отхвърли идеята за преговори в Беларус и обясни, че нямало смисъл Москва изобо да праща делегация в град Гомел.


Москва обаче междувременно настоява, че именно украинската страна избрала Беларус.

Българи чакат повече от денонощие, за да влязат от Украйна в Румъния

Над 20 български автомобила чакат повече от 24 часа, за да влязат от Украйна в Румъния през граничния пункт Сирет, каза пред БНТ ръководителят на българската Служба за търговско-икономически въпроси в Букурещ Ивайло Маринов.


Според него преминаването се бави от украинска страна, заради липсата на достатъчно персонал на пункта. Хората, които преминават пеша границата, чакат по около 8 часа.


Кадри от границата между Румъния и Украйна тази сутрин

© Reuters

Кадри от границата между Румъния и Украйна тази сутрин

Как ескалираха отношенията на Киев и Москва

Преди 30 години Украйна се включи в меморандум, съгласно който предаде намиращите се на нейна територия ядрени оръжия на Русия. Днес двете държави са във война и без формални дипломатически отношения.


Как се стигна до този обрат? "Дневник" припомня основните моменти от него тук.

България търси алтернативи на руския газ

"Естествено е, че има риск за спирането на доставките от "Газпром" до "Булгаргаз", но не може да се прогнозира каквото и да е действия от страна на Русия, каза днес пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Александър Николов.


Министърът увери, че новото ръководството на "Булгаргаз" изследва всички възможни сценарии за алтернативни доставки. В допълнение били проведени и разговори с потенциални партньори за алтернативни трасета както за конвенционална доставка на природен газ, така и за втечнен.


Още по темата тук.

За Вигенин санкциите срещу Русия за признак на безпомощност

Икономическите санкции срещу Русия са по-скоро признак на безпомощността на демократичния свят да направи нещо повече, за да помогне на Украйна. Те са политически сигнал, но няма да има ефект върху Русия.


Ще засегнат преди всичко обикновените граждани, каза днес пред БНТ заместник-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин. Той е на мнение, че санкциите нямат реален ефект и това е било доказано и от тези, наложени след анексирането на Крим.


Подробности тук

Зеленски: Чужденци по света, елате и се сражавайте за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова чужди граждани да пристигнат в страната и да се сражават срещу Русия. За целта се формира на практика "чуждестранен легион" към силите за териториална отбрана на Украйна.


Думите са от изявление, разпространено от президентството (сайтът на институцията е недостъпен към 10:30 ч. българско време, но цитатите са по украински медии).


"Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обръща към всички чужденци по света, приятели на Украйна, мира и демокрацията. Всеки, който иска да се присъедини към към отбраната на Украйна, Европа и света, може да дойде и да се сражава рамо до рамо с украинците срещу руските военнопрестъпници."


Володимир Зеленски,

президент на Украйна


Според сегашното законодателство чужденци могат на доброволчески принцип да се присъединяват към въоръжените сили на Украйна. То е в сила от 2016 г. Едновременно с това още приемането на извънредното положение (преминало във военно) заради руските действия тази седмица и приет от депутатите закон позволиха лесното въоръжаване не само на украински цивилни, но и на чужденци и хора без гражданство, които поискат това. В Украйна действа и режим на всеобща мобилизация, а на гражданите между 18 и 60 г. е забранено да напускат страната си.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

"Да им помогнем да отидат в ада"

Украинска държавана пътностроителна компания обяви, че премахва всички пътни знаци, които могат да се използват от нападащи руски сили, за да се ориентират.


Компанията "Укравтодор", написа във "Фейсбук", че "врагът има слаба комуникация, не може да извършва навигация през терена. Да им помогнем да отидат в ада!"

SWIFT е в готовност за изключване на руски банки, списъкът се изготвя

Системата за междубанкови разплащания SWIFT е уведомена за решението на западните държави да бъдат изключени редица руски банки и е готова да изпълни изискването, когато то бъде правно регламентирано, предава "Ройтерс".


В момента списъкът се изготвя, след като Съединените щати, Европейският съюз и Канада договориха мярката. Снощи бе постигнат пробив за тази стъпка след разногласия на запад - освонно заради позициите на Германия, Италия и донякъде Франция. Предстои обявяване за кои банки става дума, вероятно след извънредна среща на външните министри днес.


Повече за решението четете тук.


За системата SWIFT четете тук.

Руска делегация пристигна в Беларус, Украйна иска преговори другаде

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че руска делегация е пристигнала в Беларус за преговори с Укайна и е готова да разговаря с представители на Киев в град Гомел. Както обяви Русия в петък, тя включва представители на министерствата на външните работи, отбраната, президентската администрация и други институции.


Украинският президент Володимир Зеленски обаче отхвърли варианта с преговори там. Минути след като украинските военновъздушни сили съобщиха за унищожена крилата ракета, изстреляна от Беларус, той припомни, че Минск е причастен към руската инвазия и няма как да се преговаря там.


Руснаците са пристигнали в Гомел, знаейки, че е безсмислено, каза съветникът на Зеленски Михаил Подоляк.


Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

© Reuters

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.


За предложението за преговори се съобщи още вчера, след новия призив на Зеленски Русия и Украйна да седнат на масата за преговори. От Москва обаче дойде инициативата разговорите да са в Беларус - нещо, което Киев отхвърля.

Кремъл твърдеше, че украинската страна е посочила Варшава като място на преговори (нещо крайно неприемливо за Москва), но вчера Зеленски обяви, че разговаря с Израел. Днес той каза, че е готов на преговори "в страна, от чиято територия не летят ракети".

Би Би Си съобщи, че е успяла да потвърди автентичността на кадри, разпространени от държавната агенция "Униан" с влизаща колона с руски войници в Харков.


Във видеолипа се чува жена, която казва:


"Това са руски сили. Маркирани с буквата З. Карат от ул. "Сапьорная. Спряха между къщите. Господи!"


Русия обяви блокада на ключови градове на юг и овладя един

Руската армия съобщи, че е блокирала Херсон и Бердянск, взела под контрола Геничевск и летището "Чернобаевска" край Херсон.


В съобщението, част от което украинските власти отричат, се говори за стотици унищожени обекти от инфраструктурата на Украйна. Москва твърди още, че заедно с нея се сражават сили на самопровъзгласилата се (и от тази седмица призната от Русия) "Луганска народна република".


Агенция УНИАН съобщи, че е паднал град Нова Каховка - малък, но стратегически, разположен на р. Днепър, откъдето анексираният от Русия Крим може да бъде снабдяван директно. Кметът Володимир Коваленко е цитиран с думите, че руски войници са овладели местната власт нв града и са свалили всички знамена от сградите.


Александър Сенкевич, кметът на Миколаив, разположен между Одеса и Херсон, съобщи, че градът остава под украински контрол. В украински и западни медия обаче имаше данни за тежки сражения.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия


Докато Киев дава отпор, а в Харков се говори за улични сражения с навлизащите спецсили, засега най-големият успех на Русия, изглежда, е на юг, където се очертава и риск от превръщане на Азовско (северно от Черно) море във вътрешноруско.


Повече за този план четете тук.

Украйна е свалила крилата ракета към Киев от Беларус

Военновъздушните сили на Украйна обявиха, че са свалили крилата ракета, изстреляна към столицата Киев от Беларус от самолет Ту-22.


Това обяви команддващият въоръжените сили Валерий Залужни. "Това още едно военно престъпление от Руската федерацоя."

Докато в Харков се водят ожесточени сражения според местни и международни медии, ръководителят на Харковската областна администрация Олег Синегубов (който съобщи и за влизането на руските спецчасти) отрече разпространявана от Русия информация за 302-ма предали се бойци от зенитно-ракетния полк на Украйна.


"Нито един боец на Въоръжените сили на Украйна не е свалил оръжие. Всички украински военни са на бойните си позиции," написа Синегубов в "Телеграм".

Руски спецчасти влязоха в Харков

Руски военни влязоха в Харков в североизточна Украйна. Това казаха както съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко, така и други длъжностни лица.


Харков е вторият най-голям град в Украйна. В града се водят улични боеве, твърдят от областната държавна администрация. Според ръководителя ѝ Олег Синегубов спецчасти на Русия има и в центъра. Жителите са призовани да не излизат. "Моля, останете у дома, ситуацията в града е много напрегната."


През нощта имаше сигнали за атака срещу газопровод в Харков, но засега според Украйна транзитът през инфраструктурата в района не е засегната."Група специални сили от Руската федерация току-що прониква града през Алексеевка. На улицата," казва Герашченко. Украински журналист публикува в "Туитър" кадри с ударен руски танк в Харков, но кадри на кореспондента на "Дейли телеграф", който е в града, показват и други.Така руските сили напредват и в двата главни града на Украйна - Киев и Харков. И в двата обаче има информация за силен отпор, оказван от украинските сили и местните.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

Киев очаква токсични облаци след взрив на нефтен терминал

Украинската столица премина през нощта без очакваното масирано въздушно нападение. Преди 9 ч. местно и българско време обаче се появиха данни за подновяване на въздушните удари, чуват се и взривове и сирени, появи се и информация за експлозия западно от града.


Видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи, сочат, че петролен терминал извън Киев (във Василкив, на 18 км от града) гори, властите в района предупреждават за риск от токсични облаци, които да се разпространят над столицата.


Въпреки това "ситуацията в Киев е спокойна, столицата напълно се контролира от украинската армия и териториалната отбрана," казват от киевската администрация. Улиците на града са пусти, защото вчера бе обявен комендантски час до понеделник сутринта. Който излезе, ще бъде считан за враг.


Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

© Reuters

"Гугъл" изцяло забрани реклами на държавни медии

"Гугъл" (Google) обяви, че въвежда цялостна забрана за разпространение на реклами на държавни медии. В цитирано от "Ройтерс" изявление компанията обяснява, че попадащите под ограничения медии няма да могат да купуват реклами чрез Google Tools.


Вчера такава мярка обяви и платформата за видео "Ютюб" (YouTube), собственост на "Гугъл", направи го и "Фейсбук", но включи и някои частни медии.

Ердоган и Алиев предлагат да са посредници

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи снощи, е получил от колегите си в Турция и Азербайджан, Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, съвместно предложение за организиране на преговори с руския лидер Владимир Путин.


В ново видеообръщание се казва, че Зеленски разговаря с Алиев и получил от него обещание, че Азербайджан ще достави нефт и петролни продукти (Киев по-късно обяви, че такава доставка предстои). По-късно Алиев написа в "Туитър", че вече изпраща в Украйна лекарства и медицинско оборудване. Само преди дни Алиев бе в Москва и чу от Путин как Русия признавала всички държавни граници в постсъветското пространство с изключение на Украйна.


Ердоган отправя поредно предложение да е посредник и засилва дипломатическата си активност по темата два дни след като Зеленски предложи Русия и Украйна да седнат на масата, но да се търсят гаранции за украинската сигурност и от Запада, и от Москва като условие за неутрален статус. Ердоган за пръв път отправя съвместна инициатива с Илхам Алиев.


Зеленски по-рано вчера обяви, че предлага Израел и премиера Нафтали Бенет като посредници.


Защо за Ердоган е важно да е посредник, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK