Търговците очакват горивата да продължат да поскъпват постепенно

Търговците очакват горивата да продължат да поскъпват постепенно

© Цветелина Белутова, КапиталЦените на горивата ще продължат да се повишават плавно, като в същото време трудно може да се очаква, че бързо и лесно в този момент може да се намери алтернатива на руския петрол. Това обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика. Възможно е цените да продължат да нарастват постепенно, конкретни нива няма да спомена, защото това би било спекулация, обяви той.


По данни на платформата fuelo.bg днес масовият бензин А95 поскъпва с 1 ст. до средно за страната 2.83 лв. за литър. По стотинка добавят към цената си и останалите горива.


В отговор на призивите и въпроси от различни депутати дали да не се освободят горива от държавния резерв, за да се свалят крайните цени, той напомни, че по закон това не е разрешено, защото съхранението е с цел да се гарантират количества в случай на криза, а не да се свалят цените.
Посочи, че търговците продават на цени, които са поносими за потребителите, и че фирмите биха искали да работят на пазар, на който клиентите са по-платежоспособни, но ситуацията е тази. Предупреди, че ако има непрекъснат натиск крайните цени да се държат твърде дълго близо до себестойността им при високата цена на борсовия ток, повишени разходи за доставка и др., бизнесът с горива ще изпита сериозни затруднения.


Освободим ли 60-дневните запаси, съхранявани по закон от бизнеса, той бързо ще усвои парите от тях за разходите си и когато дойде време пак да заделяме тези 60 дни резерви, не знам дали ще можем, обясни той. Обяви и че заради Зелената сделка търговските банки са се отдръпнали от кредитирането в сектора, и призова управляващите чрез Българската банка за развитие да разработят целеви програми с поемане на гаранциите от държавата. "Ако освободим запасите, а цените продължат да растат, ние обективно няма да имаме пари да купим гориво за нов запас", допълни Терзиев.


Обяви, че преди изслушването е разговарял с ръководител от "Лукойл България", който го е уверил, че за март рафинерията в Бургас разполага с достатъчно суров петрол спрямо потреблението, работи се по доставките за април. По този повод председателят на асоциацията каза, че въпреки коментарите за евентуален отказ от руски петрол едва ли в момента това е възможно "Лукойл Нефтохим" работи с 80% руски петрол, обясни той и напомни, че Черно море е затворен басейн и преди да се говори за алтернативи, трябва да се отговори на няколко въпроса: колко бързо може да се достави неруски петрол, на каква цена и ще успее ли доставка в Черно море.


В отговор на въпроси от депутати той обяви, че не е добра идея да се сваля ставката на ДДС върху горивата, защото данъкът е голям източник на приходи за бюджета, а по негово мнение да се премахне временно изискването в бензините да се влага биокомпонента ще доведе до това в бъдеще да не може да се вмени това изискване. По отношение на акциза напомни, че България ползва най-ниската ставка, допустима в ЕС.


Съобщи също, че от ноември асоциацията има редовни срещи с ръководството на държавния резерв, а през последните 10 дни представители на МВР и други институции са проверили по няколко пъти търговците на горива спазват ли задълженията си по съхранение на резерв от горива за 60 дни. Потвърди, че не са установени липси.


Посочи обаче, че вероятно управляващите трябва да преосмислят решение, взето преди няколко години, което дава възможност 50% от запасите от горива да се съхраняват в чужбина. Тогава асоциацията е подкрепила това решение, но ако то е било "напълно подобаващо за бизнеса през 2020 и 2021 г., от днешна гледна точка, ако има нужда от бързо освобождаване на тези запаси, това решение не е добро", обясни той. От думите му се разбра, че въпреки тази възможност едва 30% от въпросните запаси за зад граница. Става въпрос за запаси, които се заделят за извънредни ситуации.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK