Природозащитници предупреждават: войната в Украйна ни дава печален урок за рисковете от АЕЦ

Природозащитници предупреждават: войната в Украйна ни дава печален урок за рисковете от АЕЦ

© ReutersПриродозащитната организация "За Земята" обяви, че следи с тревога развитието на войната в Украйна и окупирането на района на авариралата през 1986 г. атомна електроцентрала в Чернобил, както и най-голямата АЕЦ в Европа, Запорожие.


Природозащитниците подчертават, че войната, която се води само на 200 км от българската граница, "ни дава печален урок за рисковете, които носят атомните електроцентрали дори след края на технологичния си живот".


Изтъква се, че опасността за хората и околната среда от военни действия в районите на атомни електроцентрали и хранилища за съхранение на радиоактивни атомни отпадъци е огромна. "Реакторите в Запорожие са защитени от пряко попадение на ракета, но не и електрическите трансформатори, които се явяват слабото място на този тип АЕЦ", посочва Тодор Тодоров от "За Земята".
Уточнява се, че хранилището в Чернобил за отработено ядрено гориво съдържа повече от 20 хил. касети, като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) вече съобщи, че няма връзка с наблюдателните системи на някогашната АЕЦ "Чернобил", централата вече не се захранва с ток. Изключването от електропреносната мрежа е прекъснало възможността за следене на нивото на ядрена безопасност и ако електрозахранването не бъде възстановено бързо, може да настъпи срив в системата за охлаждане и повишаването на температурата да предизвика взрив в хранилището с много тежки последици за хората и околната среда в голям периметър и за години напред. Рискът от радиация бил съвсем реален.


Припомня се, че една от най-големите ядрени аварии в света се случва именно в хранилище за радиоактивни отпадъци през 1957 г. в Маяк (тогава в СССР), оценено като авария от 6-а степен по международната скала за ядрени и радиационни събития (INES). Тогава системата за охлаждане излиза от строя и над 70 тона течни радиоактивни отпадъци се взривяват със сила, подобна на 80 тона тротил и изхвърлят във въздуха 160 тонен бетонен капак. Над 200 души умират от радиационна болест, а само за 12 часа радиоактивният облак достига до 350 км от мястото на аварията. Над 800 кв. км. са замърсени с цезий 137 и стронций 90. За сравнение, авариите в АЕЦ Фукушима и Чернобил са оценени на 7 степен.


"Войната в Украйна ни дава печален урок за опасността да вярваме на митовете за чиста, безопасна и евтина енергия от АЕЦ. Виждаме, че в днешния сложен многополюсен цвят атомните електроцентрали не са гаранция за сигурност, както твърди известната теза от времето на Студената война", подчертават от "За Земята".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK