Избори по време на война: Путин обърка сметките на Орбан

Избори по време на война: Путин обърка сметките на Орбан

© ReutersБорба с ЛГБТ идеологията"? "Съпротива срещу джихада на върховенството на закона"? Тези типични за унгарското публично пространство лозунги внезапно останаха в миналото. Случи се за една нощ - когато Русия нападна Украйна.


След 3 април, най-оспорваните в Унгария избори от над десетилетие, острите послания на културната война може и да се върнат. Инвазията в съседна Украйна обаче изкара на преден план истинската, а с нея - и съвсем други въпроси: кой може да донесе повече стабилност и сменя ли се генерал по време на битка.


Кампанията на самопровъзгласилия се за защитник на "християнска Европа" премиер Виктор Орбан, чиято държава нямало да приеме нито един мигрант след кризата от 2015 г., се преобърна с главата надолу. Орбан посети бежанци, а араби и африканци, влизащи с тях през Украйна, внезапно се оказаха добре дошли, след като бяха демонизирани с години.
Преобърна се и кампанията на опозицията. Основното послание: Унгария на думи е на запад, но дойде време за същински избор. Границите, очертани от Орбан в думите ѝ за Украйна, обаче показаха и колко уязвима е страната заради Русия.


Как войната промени всичко и какви са шансовете на опозицията? По тези и други въпроси "Дневник" разговаря с политици и експерти, с някои - още докато Русия не бе нападнала, но властта в Будапеща бе започнала да се нагажда към новата реалност.


След обещанието за промяна дойде застоят


Как Украйна промени кампанията, показва обликът ѝ отпреди Путин да започне най-мащабната инвазия на европейска държава от Втората световна война насам.


От 2010 г. Орбан не бе имал подобно изпитание. Премиерът, свързван с превръщането на Унгария в "нелиберална" държава, махнал "Република" от името ѝ и прочул се с етнопопулистките си външнополитически позиции (и по-малко - със социалната си политика), дълго се възползваше от слабата, разпокъсана опозиция, за да затяга контрола над институциите и медиите, да предизвиква върховенството на закона и да моделира публичното пространство според разбирането си и дори - според критици - да манипулира историческата памет на унгарците.


Внезапно се появи препятствие. Опозицията се обедини и успя да излъчи противник на вътрешнопартийни избори между леви, либерали, консерватори и (бивши) крайнодесни. Спечели консерваторът Петер Марки-Зай, който сам се представя като по-младо и по-добро копие на Орбан: религиозен, консервативен, с много деца, но толерантен, привърженик на демокрацията и (в пълен контраст с премиера) на еврофедерализма и идеята за Съединени европейски щати.


Още през май 2019 г. в разговор с "Дневник" в кмеството на малкото, управлявано от него градче Ходмезьовашархей Марки-Зай посочи основната си цел: да обедини всички срещу "мафиотската държава".


Тази цел изглеждаше постижима. Показваха го и първите анкети след победата му на първичните избори през октомври: управляващи и опозиция почти се изравниха. Лагерът на Марки-Зай обаче изгуби инерция и отстъпи с няколко пункта зад "Фидес" - разлика, която няколко месеца изглежда непроменена. В изборната система на Орбан, с преначертани избирателни райони с цел да се влияе на резултата (техника, известна като джеримандъринг), тази дистанция стигна, за да се размине опизицията с властта.


Пред "Дневник" унгарски опозиционери виждат шанс това да се промени. "Много се изравняваме, разликата е само няколко пункта," настоява евродепутатът от либералната "Моментум" Каталин Чех, според която няма начин опозицията да води убедително в страна с разрушени медии и върховенство на закона. "Не е лесно за опозицията в Унгария," каза депутатът Тибор Бана, напуснал през 2020 г. бившата крайнодясна партия "Йоббик" заради вътрешни проблеми с новото ръководство. "Виждаме колко пропагандни канали са с правителството и подкрепят управляващите."


Анализатори виждат основния проблем другаде.


"Опозицията загуби силата си да убеждава след първичните избори, спечелени от Марки-Зай," смята Ищван Хегедюш, някога съосновал "Фидес", но напуснал я, докато Орбан преминаваше от либералното в консервативното пространство. "Дневник" разговаря с Хегедюш, президент на Унгарското сдружение за Европа, още през февруари, когато посоката на вятъра в Будапеща бе започнала да се обръща към Брюксел, а опозицията бе решила да започне кампанията от врата на врата. "Опозицията премина през много вътрешни борби след избора на Марки-Зай. Загуби силата си да задава дневния ред и "Фидес" се върна," но все пак истинската кампания предстои, каза той и очерта голямата битка като тази за колебаещите се.


"Четиридесет и няколко процента знаят, че ще гласуват тъкмо за опозицията, а други четиридесет и няколко - че ще гласуват тъкмо за "Фидес". На прицел са малцината, които не са решили. Въпросът е да се говори с онези, които не принадлежат към лагери. Дали обичате или мразите Орбан, обикновено е въпрос на идентичност."


Ищван Хегедюш,

бивш депутат, президент на Унгарско сдружение за Европа


За разбиране на положението в опозицията, според изследователя Марк Золтан Кекеши, трябва да се погледне извън големите градове. Там, особено в по-бедния изток, живеят гласоподавателите на Орбан: по-възрастни, с образование под средното за Унгария, на места, където държавата или общината са единствен работодател. За този и други сегменти опозиционерите не могат да предложат алтернатива: вместо това се борят с пропагандната машина на "Фидес" или просто оспорват.


"Лично аз смятам, че на обединената сега опозиция ѝ липсва характер, страда от финансови трудности, състои се от хора, които не е вероятно да си сътрудничат и не дадоха цялостна, жизнеспособна алтернатива. Както гласи една унгарска поговорка: "Те танцуват на мелодията, която свири Орбан."


Марк Золтан Кекеши,

изследовател


Как войната преобърна всичко


По времето на тази стагнация тревогите на Брюксел от унгарската демонстрация бяха отстъпили на страха от над 100 хил. руски военни край Украйна. Орбан вече бе започнал двойна игра: докато той търпеше критики за посещение при Путин, за да договори още руски газ (иначе представено като "голям успех" в зависими от него медии), а унгарски медии повдигаха идеята за излизане от Европейския съюз (с който страната спори за върховенството на закона), официална Будапеща омекваше в позицията си: Орбан заяви, че е готов да подкрепи санкции срещу Русия.


Войната започна три седмици след посещението на Орбан в Кремъл.


Дълги години Будапеща виждаше Москва и Пекин като силни играчи след глобалната финансова криза и инструмент за натиск върху Брюксел; Путин я посети няколко пъти, общо двамата са се срещали 11 за 12 години. Изведнъж открити привърженици на руския лидер като чешкия президент Милош Земан и крайнодесния кандидат за френски президент Марин льо Пен се разграничиха от него. Онова, което Орбан смяташе за актив, се превърна в слабост.


"Орбан и Путин или Западът и Европа - това е залогът. Избор между тъмната и светлата страна на историята," написа във "Фейсбук" Марки-Зай, сякаш в подкрепа на думите на Биро-Над. Опозицията се обърна към обвиненията, че Орбан "путинизира" Унгария, като припомни за срива на страната във повечето западни демократични класации. От няколко години например за "Фрийдъм хаус" Унгария, единствена в ЕС, е "хибриден режим".


"Един от най-големите проблеми е, че Орбан подкрепяше Путин през последното десетилетие. Дойде война и трябва да кажем на хората, че е проблем, защото Унгария се приплъзва към диктатура."


Тибор Бана,

унгарски депутат


Унгария дълги години блокираше ключови евродокументи - от свързани с Китай и човешките права или миграцията от Африка до санкции за Русия. Този път, когато Евросюъзът подготви решителен отговор на войната на Путин, тя каза "да". Тя още не е наложила вето на нито една от ключовите мерки срещу инвазията; европейското единство, което Орбан години наред блокираше, било "по-важно от всякога".


"Орбан си избираше грешни приятели много дълго. Въпросът е дали избирателите му вярват, че ще изостави досегашните си приятелства, за да бъде демократ."


Каталин Чех,

унгарски евродепутат


Попитан колко дали унгарският избирател се интересува от геополитика, Тибор Бана казва: "Мисля, че е важно, но основно за младите." На тези избори обаче дилемата между "запад" и "изток" далеч не е въпрос само на геополитика.

"Цивилизационният избор" заради войната в Украйна не е само теоретична конструкция в Унгария. Подобно на България, тя има пряк интерес от мира в Украйна: 156 етнически унгарци живеят в страната, където има и 200 хил. етнически българи. С една разлика: общата унгарско-украинска граница. През нея вече влезе шестцифрен брой бежанци, от които мнозина, етнически унгарци, може и да останат. В Унгария обаче пристигнаха и мигранти от Африка и Азия, каквито Будапеща до съвсем скоро сочеше като заплаха за европейската цивилизация.

От тази граница се възползва Орбан: обичайното му послание за война с Брюксел и Джордж Сорос се превърна в добре познатата в България гаранция за "мир стабилност". "Да защитаваме мира и безопасността на Унгария," гласи най-многократно разлепеният му из страната предизборен плакат.


Избори по време на война: Путин обърка сметките на Орбан

© Reuters


Многохиляден митинг в подкрепа на "Фидес", свикан за деня на революцията (срещу Хабсбургите през 1848 г.) на 15 март и замислен с предизвикателно послание срещу Европа, внезапно бе превърнат в "Шествие на мира", на което проправителствено множество застана зад голям плакат с надпис "НЕ НА ВОЙНАТА".


Кекеши отбелязва, че по време на речта си пред множеството край парламента Орбан изглеждал много сигурен, че "те ("Фидес" - бел. ред.) ще спечелят. При подготовка за предишни избори Орбан не е показвал подобна увереност". Изследователят очаква подходът да проработи:


"Много вероятно е голяма част от нерешилите да гласуват за "Фидес". По света има доказателства, че при война и други подобни заплахи хората е вероятно да застанат зад действащия лидер; вероятно това виждаме. Към 15 март 2022 г. твърде силните връзки с Путин и Русия за десетилетие не свалят популярността на Орбан, доколкото ни е известно."


Марк Золтан Кекеши,

изследовател


По време на шествието през Будапеща поддръжниците на Орбан се изправиха през опозиционни поддръжници с други плакати, изразяващи съпротива срещу "путинисткото правителство на Орбан" или такива с Орбан със съветска фуражка и надпис с руска дума накрая: "Орбан, конец" ("Орбан, край").


На опозиционното събиране бе поканен лидерът на бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер и лидер на ЕНП (от която Орбан бе изгонен) Доналд Туск, който се отрече от Орбан в реч на полски. Орбан репликира в собствената си реч, че опозицията го довела в Будапеща, защото бил срам за страната си.

© Reuters

На опозиционното събиране бе поканен лидерът на бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер и лидер на ЕНП (от която Орбан бе изгонен) Доналд Туск, който се отрече от Орбан в реч на полски. Орбан репликира в собствената си реч, че опозицията го довела в Будапеща, защото бил срам за страната си.


Орбан ли зададе червените линии


"Искрено се надявам, че Орбан наистина е осъзнал, че върви по много опасен път от години. Мисля, че работи за европейския минимум. Срамно е, че стигнахме до момент, в който се чудим защо Унгаря не блокира санкции срещу Путин," каза Каталин Чех.


Действително, подкрепата на Орбан за Запада има граници.


Той избягва назоваването на Русия в осъдителните си коментари. "Трябва да стоим извън войната, да не се замесваме," повтаря. Първо заяви, че Унгария не само няма (подобно на България) да предостави оръжия на Украйна, но и няма да допусне транзита им. След това направи отстъпка за последното. За Марки-Зай говореше, че искал да изпрати военни в Украйна, въпреки че според коментарите на Тибор Бана за "Дневник" опозицията е против. Обяви, че е "за" унгарско изключение от вноса на енергия от Русия, ако такова бъде прието, и че Будапеща е твърдо против.


Чех напомня и Международната инвестиционна банка (банка от съветско време, в която Москва има 42.9%) в Будапеща и придържането към договор за изграждането на централата "Пакш II" от "Росатом" при непрозрачни условия. Едновременно с това поне част от опозицията недвусмислено подкрепя Орбан и в съпротивата срещу енергийни санкции за Русия, и в тази срещу продажбата на оръжия на Украйна, следва от разговора на Бана с "Дневник". "Трябва да поддържаме енергийнате система на Унгария. но подкрепяме други възможности - като възобновяема енергия." Подобно послание (заедно с позицията против "Пакш II) дойде и от самия Марки-Зай.


Орбан лично посети и бежанци на границата и заяви, че <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/03/03/4319548_iztochna_evropa_privetstva_bejancite_ot_ukraina_no/">вместо послание към международни лидери, имал само към "тези бежанци, които са тук"</a>.

© Reuters

Орбан лично посети и бежанци на границата и заяви, че вместо послание към международни лидери, имал само към "тези бежанци, които са тук".


Орбан въведе извънредни мерки за цените на горивата и намали акцизи, за да избегне сътресения за икономиката. И без войната инфлацията достига рекордни равнища от 15 години. Той не смята, че може да си позволи пособна нестабилност: над 90% от унгарците се отопляват с газ, изтъкна той в скорошно интервю. На среща с британския колега Борис Джонсън в Лондон на 8 март той изтъкна, че унгарската икономика не може да функционира без петрол и газ. "Ако спрем енергийното сътрудничество с Русия, сметките за електричество на унгарците ще се утроят за месец," каза Орбан дни по-рано пред проправителствен вестник.


"Осъждаме военната атака и войната на Русия и няма да позволим унгарски семейства да бъдат накарани да плащат цената."


Виктор Орбан,

премиер на Унгария


Не изигра ли Орбан опозицията с проевропейските си ходове?


"Мисля, че политиките на Орбан се промениха," каза Бана в отговор на този въпрос. "Той казваше преди, че подкрепя Путин, но сега нещата се променят. Разликата между правителството и опозицията е, че макар ние да виждаме проблеми в ЕС и НАТО, ние сме част от западния свят и трябва да подкрепяме."


"Орбан танцува с ЕС - понякога се разграничава от Брюксел и ЕС, понякога казва, че иска обща европейска армия и силна Европа. Иска поле за маневри и има къде да се движи."


Ищван Хегедюш


Дългосрочните проблеми на страната остават и опозицията не ги е забравила, колкото и да е трудно: от европейски политики до укрепване на върховенството на закона:


"Честно, мисля, че войната заема целите ни мисли. Трудно е да се събудиш и да не мислиш за другите, чиито детски градини са бомбардирани и които се борят за европейската цивилизация. Но не бива да забравяме ежедневните въпроси."


Каталин Чех,

унгарски евродепутат


За "Дневник" Бана казва, че обикаля избирателния си район, за да обсъжда и други теми: здравеопазване, залпати, пътища.


"Друг проблем е, че обществото ни наистина остарява, а младите поколения отиват и работят в западни страни. Говорим за нуждата да се дават по-високи заплати: в Австрия са три или четири пъти по-големи."


Тибор Бана,

унгарски депутат


Месеци наред обаче тези теми не влияеха силно нагласите на унгарците. Остава отворен и въпросът дали въпреки новата си слабост - връзките с Путин - Орбан ще излезе невредим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK