Косово обяви голям парк с батерии за ток

Нова соларни панели в курорт в планините Ругова в Косово, монтирани като чат от програмата в подкрепа на жените предприемачи.

Нова соларни панели в курорт в планините Ругова в Косово, монтирани като чат от програмата в подкрепа на жените предприемачи.Правителството на Косово заяви в сряда, че ще построи съоръжение с батерии за съхранение на електричество с капацитет 200 MWh, за да помогне за справяне с енергийната криза в страната. Новият проект ще бъде финансиран от Съединените щати с безвъзмездна помощ от Съединените щати, която е част от Millennium Challenge Corp.


"Този проект е на стойност повече от 200 милиона евро и за Косово това е най-голямата инвестиция, която е направена в енергийния сектор след освобождението" през 1999 г., каза премиерът Албин Курти по време на заседание на правителството. Част от тези пари ще бъдат изразходвани също и за някои други по-малки енергийни проекти, допълва "Ройтерс".


Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища - подробности тук.
Първоначално дарението беше планирано да бъде използвано за изграждане на нов газопровод със съседна Северна Македония и газова електроцентрала. Но правителството на Курти каза, че проектът за такова гориво не си заслужава поради високите цени на газа .


Косово беше изправено пред енергийна криза миналата зима в резултат на ниското вътрешно производство и високите цени на вноснатаенергия. Наложи се въвеждане на режим на тока.


Около 85 процента от енергията в Косово се произвежда от въглища, но през последните години бяха инсталирани някои възобновяеми мощности. Балканската страна е богата на лигнитни въглища и официални данни показват, че с население от 1.8 милиона души има петите по големина в света запаси от лигнит от 12-14 милиарда тона.


Съединените щати остават най-големият политически и финансов поддръжник на Косово, след като обяви независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след края на войната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK