САЩ предупредиха, че хакери могат да контролират цели индустриални системи

САЩ предупредиха, че хакери могат да контролират цели индустриални системи

© ReutersХакери с дорбре развити умения демонстрираха способността си да "получат пълен системен достъп" до множество системи за индустриален контрол, съобщи правителството на САЩ в сигнал, публикуван в сряда.


Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) на САЩ заяви съвместно с други правителствени агенции, че засегнатите устройства са произведени от Schneider Electric.


Индустриалните системи за управление се отнасят до компютрите, които управляват машини, тръбопроводи и друго специализирано оборудване в електроцентрали, рафинерии, производствени предприятия и др.
Изпълнителен директор на Dragos, фирмата за киберсигурност, която помогна за разкриването на използваното средство за киберсаботаж, използвано от хакерите, каза, че то е "много силно" и вероятно функционира от няколко години. "Това е толкова опасно, колкото хората могат да си представят", каза изпълнителният директор на Dragos Робърт Лий в телефонно интервю за "Ройтерс".


CISA заяви, че разпространява съобщението заедно с Министерството на енергетиката, Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за разследване. Изразява се благодарност на Dragos, Mandiant, Microsoft, Palo Alto Networks и Schneider Electric за техния принос към установяването на проблема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK